Z. Vicelarević
Poludragi kamen na zidu: Otac Simon Turkić

Prošle nedelje je hram Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu opasan Vizantijskim pojasom (ploče na zidu) koji je tako osmišljen da zajedno sa podom oblikuje jedinstvenu celinu. Ploče su pre nekoliko nedelja stigle, a majstori su sada počeli da ih postavljaju. Vizantijski pojas je trebalo početkom godine da stigne u Frankfurt, ali zbog pandemije su dolazak kamena i radovi na postavljanu bili odlagani.

– Dugo smo pričali o ovome i vredno sakupljali dobrovoljne priloge od naših vernika. Strpljivo smo čekali i eto dočekasmo. Vizantijski pojas je od poludragog kamena oniksa. Od severnih i južnih dveri na ikonostasu imamo kompletne površine prekrivene oniksom, a dalje se pruža kao dve rečice ili dva potoka. To na neki način simbolizuje kao da iz oltara izlazi božanska blagodat ljubavi koja se kod ikonostasa sa obe strane skuplja u dva jezerca, a potom se pruža duž obe strane hrama. Tako se stiče osećaj da kada vernici ulaze u hram kao da se kupaju u blagodati Gospodnjoj. Ideja je da se, ulazeći u crkvu, mi lagano pripremamo za ulazak u carstvo nebesko koje će biti svetlo i dobro – opisuje nam otac Simon Turkić smisao Vizantijskog pojasa.

Jedinstveni ukras postavljaju majstori iz Aranđelovca, Slaviša Nikolić, Aleksandar Milinković i Dejan Radisavljević. Ovaj vrsni tim majstora je prošle godine u hramu na Galusu već postavio prekrasan pod, a sada su tu da postave i Vizantijski pojas i kada se bude skinula zaštitna folija sa poda, tada će Hram dobiti još više na lepoti.

– Vizantijski pojas je veličine oko 40 kvadratnih metara i sastoji se od 80 ploča poludragog kamena oniksa. Prvo smo pripremili zid za lepljenje, postavili smo metalne nosače na koje će se naslanjati ploče. Već smo ovde radili i sve nam je poznato, a znali smo da ćemo doći zbog Pojasa. Ovo za nas nije posao nego zadovoljstvo jer smo svesni da radimo za našu crkvu i da će naše delo večno da traje – kaže za “Vesti” Slaviša Nikolić.

Majstori su nam još otkrili da ovakav Pojas još nije rađen ni u jednoj crkvi, pa je hram Vaskrsenja Gospodnjeg i po tome unikat.

Dejan Radisavljević, Aleksandar Milinković i Slaviša Nikolić

Jedinstvene stasidije

Još jedna novina se priprema u hramu na Galusu. U planu je ugradnja stasidija, stolica koje se u svim pravoslavnim crkvama nalaze uz zidove. Stasidije radi Mile Rakočević, magistar vajarstva, čijih je ruku delo i ikonostas u hramu. On stolice pravi od kamena i drveta i to će biti prvi put da budu tako izrađene za jednu pravoslavnu bogomolju. Stasidije će biti ugrađene ispod Vizantijskog pojasa, a prema rečima oca Simona, do sada je već napravljeno desetak stasidija od predviđenih 39.