Youtube/Al Jazeera Balkans
Milo Đukanović i Zdravko Krivokapić

Sukob crnogorskog premijera i lidera Demokratskog fronta preti da se izmakne kontroli, jer njihove nesuglasice prerastaju u sve teže optužbe, koje ukazuju na dubinu podela među izbornim pobednicima.

Jaz je postao još veći nakon Krivokapićevog susreta sa crnogorskim predsednikom Milom Đukanovićem, održanog u ponedeljak, pre premijerovog sastanka sa predstavnicima parlamentarne većine. Taj drugi skup prekinut je zbog prvog, i to nakon što je jedan od lidera DF Milan Knežević pitao Krivokapića da li se sastao sa Đukanovićem. Premijer je odgovorio potvrdno i, kako su učesnici sastanka preneli medijima, ljutito napustio skup, posvećen krizi u vladi izazvanoj Krivokapićevom namerom da smeni ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića. Iziritiran naslovima u medijima, u kojima mu se spočitava da se sa Đukanovićem sastao tajno, Krivokapić je dan kasnije odbacio tu tvrdnju. Sa Đukanovićem se, kako kaže, nije sastajao u tajnosti, niti se sa njim o bilo čemu domunđavao, već je pripremao sednicu Saveta za odbranu i bezbednost, zakazanu za petak, 16. april.

– Sastanak sa liderima parlamentarne većine napustio sam zato što ne dozvoljavam podmetanje i neistine. Dosta je bilo širenja laži radi sticanja jeftinih političkih poena – poručio je crnogorski premijer.

I druga strana je saglasna, s tim što lideri stranaka skupštinske većine tvrde da za to nisu odgovorni oni nego Krivokapić, koji je, kako tvrdi Milan Knežević, optužio njega, vicepremijera Dritana Abazovića i ministra Leposavića da stoje “iza neke zavere rušenja vlade”.

Lider Demokratske narodne partije Milan Knežević kazao je da je premijer optužio njega, Abazovića i ministra Leposavića “da ruše vladu”.

– Pozivajući se na moju Tviter fotografiju i objavu od 4. januara, gde sam razgovarao sa Abazovićem o mogućnosti prevazilaženja krize u crnogorskom pravosuđu, saopštio je da poseduje brojne informacije o toj zaveri. Na moje insistiranje da kaže kakve informacije poseduje, on je odbijao, pa sam ga pitao da li se on danas sreo sa Milom Đukanovićem. Ušli smo u verbalnu raspravu, nakon čega je premijer napustio sastanak – rekao je Knežević. To je, bez sumnje, još jedan dokaz nepoverenja između Krivokapića i lidera vladajuće koalicije, koji su od njega tražili da se pomiri sa Leposavićem kako bi se prevazišla kriza u vladi. Međutim, premijer je odbio taj predlog, pa se vladajuća koalicija i Krivokapić, umesto pomirenju, ubrzano približavaju raskolu.

Milo i komite trljaju ruke

Sukobima u vladajućoj koaliciji zadovoljni su samo Milo Đukanović i komite, koje su prekinule blokadu puta Nikšić-Podgorica u Bogetićima pošto su organizatori obavestili okupljene da je vlada povukla Odluku o sticanju crnogorskog državljanstva na određeno vreme, zbog čega su oni i protestovali. Ovakav epilog komite tumače kao drugu pobedu nad vladom i Krivokapićem za kratko vreme, jer je pre povlačenja odluke o novim pravilima za državljanstvo premijer smenio ministra Leposavića, na čemu su oni insistirali.