commons.wikimedia
Vlada Srbije

Unapređenje izbornog procesa, koje je aminovala Vlada Srbije usvajanjem 10 novih zaključaka Radne grupe za saradnju sa Oebsom i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava, nije dovoljno opoziciji okupljenoj oko Saveza za Srbiju (SzS).

Vlast se na taj korak odlučila posle serije okruglih stolova o izborima u organizaciji Fonda za otvoreno društvo, ali najveći opozicioni blok stranaka Savez za Srbiju ne odustaje od bojkota. Razlog je, kako za “Vesti” objašnjava potpredsednik Stranke slobode i pravde Borko Stefanović, to što je Vlada izvršila kozmetičke promene, koje ne dotiču suštinu problema. Izbori su najavljeni za mart, a Stefanović ukazuje da je za 42 preporuke njihovog tima neophodan period od devet meseci.

– Kasno je, pa panikom pokušavaju da dobiju legitimitet i zato žele opoziciju na izborima da bi imali legitimitet za sve ono što nameravaju da urade Srbiji – uveren je naš sagovornik.

Stefanović ističe da je odluka o bojkotu konačna jer sve što se dešava do uzurpiranja medijske sfere govori da Srbija nema izbore, pa će SzS “bojkotom stići do pravih izbora”.

Problem opozicionih bojkotaša je, kaže za “Vesti” poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović, u tome “što ne mogu nijedan glas da dobiju na izborima”.

– Nije to njihov bojkot izbora, već u stvari njih narod bojkotuje. Oni prave cirkus od svega i š ta god da se uradi, oni će kritikovati. Lično sam protiv toga da se im se izlazi u susret i ja bih im rekao ne može ništa da vam se da, pa bojkotujte i dalje – poručuje Đukanović, koji je bio učesnik okruglih stolova o izborima i optužio one koji su za bojkot da bi bez izbora, vaninstitucionalno, da uzurpiraju vlast.

Zaključci Vlade se uglavnom odnose na obuku ovlašćenih lica za ažuriranje Jedinstvenog biračkog spiska, njegovu interenet prezentaciju, obuku članova biračkih odbora i mogućnost da građani po zahtevu obave uvid u izvod iz biračkog spiska nakon glasanja.

Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave se, između ostalog, nalaže praćenje ažuriranja biračkog spiska, organizacija obuke ovlašćenih matičara i njihovih zamenika zaduženih da svaki podatak koji utiče na potpunost, tačnost i blagovremenost vođenja biračkog spiska. To ministarstvo treba da izradi priručnik za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, a Republička izborna komisija da Uputstvom o sprovođenju izbora za narodne poslanike propiše odredbe, kojima bi se bliže uredio javni uvid u zapisnike o radu biračkih odbora.

Uputstvo za dijasporu

Na internet prezentaciji će biti dostupne sve informacije o biračkom spisku i o kontakt osobama zaduženim za birački spisak. To se, kako kažu, radi u cilju dodatnog upoznavanja građana s njihovim pravima o glasanju prema mestu boravišta u zemlji ili inostranstvu i načinu kako građani mogu da provere da li su podaci u biračkom spisku tačni.

Gde je zakon za funkcionere?

Vlada je prethodno donela zaključak da državni funkcioner ne može da koristi javne skupove i resurse za promociju stranke, a mora da predoči iznosi li stav organa gde radi ili partije. Ako se ogluši, podleže sankcijama i odgovornosti. Sankcije se uvode za upotrebu imovine preduzeća u političke svrhe i stranačkih pritisaka na zaposlene.

Transparentnost Srbija je ocenila kao pogrešna tumačenja da je Vlada zabranila ili ograničila vođenje “funkcionerske kampanje”.

– Da bi kršenje pravila bilo sankcionisano, zabrana mora da se definiše zakonom – poručuju iz ove organizacije.