youtube/AP Archive

Nekadašnji specijalni tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević u ekskluzivnom razgovoru za “Vesti” kaže da su istraga, a posebno procesno validni dokazi ukazivali da lanac ratnih zločina i trgovine organima na Kosovu ima veze s Albanijom, a da su ključni igrači u tome bili Hašim Tači i Ramuš Haradinaj.

Vukčević objašnjava da su u tom predmetu saslušali više od 400 svedoka, od kojih su neki stradali pod nerazjašnjenim okolnostima, ali da su uprkos tome došli do operativnih podataka da je na teritoriji Albanije bilo najmanje 11 grobnica u kojima su sahranjeni oteti Srbi s Kosova.

– Tokom istrage o zločinima OVK došli smo do brojnih saznanja o trgovini organima koja se odvijala preko Albanije. Zahvaljujući tadašnjem šefu Misije za istrage Unmika Patriku Lopezu Teresomu, brzo smo došli do izveštaja koje su sastavili nakon obilaska Žute kuće. On tada nije imao prava da nam dostavi taj izveštaj, ali mi ga je ipak dao “ispod stola”. U tim dokumentima su se nalazile i fotografije pronađenih medikamenata zbog čega sam odmah kontaktirao jednog čuvenog srpskog kardiologa koji je objasnio da se koriste isključivo za opuštanje mišića u slučaju transplantacija bubrega i drugih organa.

Svedok nađen obešen

Vladimir Vukčević

To me je uverilo da sam na dobrom tragu zbog čega smo nastavili istragu – priseća se Vukčević.

On kaže da je potom u istrazi iskorišćena sva dokumentacija Haškog tribunala, ali i saslušan veliki broj svedoka, uključujući i nekadašnje pripadnike OVK kojima je srpsko tužilaštvo garantovalo bezbednost.

– Jedan od njih je bio u celoj priči od početka i detaljno nam je objasnio kako je sve funkcionisalo i šta je video. Trebalo je kasnije da se pojavi kao svedok, pa ga je preuzela Nemačka i njihova BND. Pronašli su ga u parku, obešenog. Nije on bio jedini svedok protiv Haradinaja koji je okončao pod sumnjivim okolnostima – kaže Vukčević.

Dokaze smo dali Diku Martiju

Upozorenje, mito, pa ubistvo

Vukčević je na problem zaštite svedoka ukazao i na sastanku sa Dikom Martijem, tadašnjim specijalnim izvestiocem Saveta Evrope. Objasnio mu je kako taj sistem funkcioniše. Svaki potencijalni svedok najpre dobije upozorenje, zatim su pokušali da ga podmite, a onda se desi ubistvo.

– Ne mora to odmah da bude svedok, dovoljno je da ubiju nekog najbližeg rođaka i time je poslata jasna poruka. Marti je kasnije osmislio poseban program zaštite svedoka – kaže Vukčević.

OVK iskopala tela

Agencija Srna tvrdi da je u posedu poverljive prepiske šefa Misije za istrage zločina iz Skoplja i Prištine Emona Smita sa šefom Misije za istrage Patrikom Lopezom Teresom. U njoj Smit na Teresov zahtev dostavlja izveštaj o ishodu razgovora koje sa šefom Unmikovog Odeljenja za pravdu Polom Kofijem u vezi sa zločinima na Kosovu i Metohiji, s posebnim osvrtom na Žutu kuću.

U tom izveštaju se navodi da je svedok pod brojem tri opisao kako je vozio pretpostavljenog operativca OVK do kuće južno od Burela, gde je nadzirao zakopavanje i premeštanje ljudskih ostataka u crnim vrećama. On je tog operativca OVK identifikovao kao Besima Vokšija.

U poverljivom dokumentu koji je Srna predočila javnosti ističe se da je Emon Smit obišao neke lokacije u Albaniji koje je svedok opisao u iskazu.

“Skrenuli smo kamionima desno i nizbrdo 50 metara, gde se nalazilo ogromno slomljeno “tropsko drvo”, koje je obeležavalo ulaz u šumu. Svedok priča da su odatle nosili tela Srba niz padinu u šumu. Tamo ih je čekao Enver Cokoli iz albanske obaveštajne službe ŠIK”, naveo je Smit izveštaju.

U poverljivom izveštaju nalazi se i prepiska šefa forenzičara Unimka Hozea Pabla Baraibara i izvesnog Klinta, koja je označena kao “veoma poverljiva”.

Baraibar je želeo da Klintu izloži sakupljene dokaze koji se tiču sudbine nestalih Srba i drugih na Kosovu i u Albaniji.

“Kompletna slika o tome šta se precizno desilo tim ljudima, kada i zašto, još nije potpuno uobličena. Ali, imamo više svedoka (uglavnom zaštićenog identiteta), koji su izjavili da su otmičari u bliskim vezama s OVK držali između 50 i 300 ljudi zatočenih na lokacijama u blizini Tropoja i Kukeša (Bićaja) u Albaniji”. Ti ljudi, uglavnom Srbi sa KiM, u životu su bili do kraja leta 2000. godine”, naveo je Baraibar.

Organe odneli u Tursku

U izveštaju Baraibara se navodi da je nekadašnji viši oficir OVK ispričao da je u kampu OVK u Burelu, u improvizovanoj klinici korišćena medicinska oprema ukradena iz bolnica s Kosova, a da su tri svedoka navela da su ljudski organi voženi na aerodrom Rinas kod Tirane, oko dva sata vožnje od Žute kuće, a potom avionom u Istanbul.

“Svi naši svedoci su izjavili da su ovu operaciju organizovali srednje rangirani i viši funkcioneri OVK. Ipak, svega nekoliko svedoka usudilo se da imenuju te funkcionere koji su bili prisutni kada su zarobljenici sakupljani na Kosovu”, napisao je Baraibar.