Z. Vicelarević
Biljana Milenković, Dragana i Ivan Dumitrijević, Slađana Zehaus, Milomirka Zjapka, Vojkan Njegušić

Posle dužeg vremena vlaška pesma se ponovo čula u metropoli na Majni. Vlaška zabava održana je prošlog vikenda u Frankfurtu u organizaciji Gorana Niculovića i Kristijana Velikića, a prostorije Kulturno-umetničkog društva Vidovdan ispunili su ljubitelji melosa iz istočne Srbije.

Muzika je za ovo veče došla iz Negotina. Pevačica Emina Kurko, trubač Igor Paunović, harmonikaš Saša Kračunović, pevač Dragan Nikolić Bondža i klavijaturista i šef orkestra Dragan Paskulović. Svi zajedno čine Negotino bend, a specijalno za ovo veče je iz austrijskog Bregenca na Bodenskom jezeru došla Ljubica Boldeskić Ciklušić, legenda vlaške pesme.

– Ovakvih zabava bi trebalo da bude više i češće. Mi smo veseo narod i volimo da igramo i pevamo uz svaku vrstu muzike, a uz Vlaško kolo same noge zaigraju. Ovo je za nas trenutak da se podsetimo na neka prošla vremena kada smo odlazili na slične zabave u zavičaju. Večeras su tu moja sestra Dragana i zet Ivan Dumitrijević, i naši prijatelji Slađana Zehaus, Biljana Milenković i Vojkan Njegušić. Svi smo dobro raspoloženi, a to je sada najbitnije – govori nam Milomirka Zjapka iz Frankfurta dok se u pozadini čuje pesma Tozovca, “Iz Krajine lepa Vlajna”.

S druge strane su Zoran Jordačijević, Saša Gicelanović, Katarina Stanković i Snežana Stefanović, a Saša nam kaže.

– Nama ovde, daleko od rodnog kraja nedostaje naša muzika i dobro je da se ponovo ovako nešto dešava. Imamo previše obaveza pa za zabavu ne ostaje mnogo vremena. Atmosfera je super, kao što je to uvek na vlaškim zabavama. Negotino bend je poznat u našem kraju, a Ljubica je jedna od najboljih pevačica vlaške muzike.

Vlaškoj zabavi je prisustvovao i Miroslav Rajčić, dugogodišnji novinar, izveštač sa događaja iz Negotinske Krajine, najpoznatiji voditelj radio-emisija i legendarni snimatelj brojnih veselja i svadbi širom istočne Srbije.

Nas puno, zabava malo

– Nas iz Timočke Krajine u ovom delu Nemačke ima mnogo, a ovakvih zabava malo, pa smo se Kristijan Velikić i ja dogovorili da priredimo Vlašku zabavu. Planiramo još dve tri slične zabave sa našim najpoznatijim muzičarima – kaže nam Goran Niculović.

Kristijan dodaje:

– Zadovoljni smo posetom. Sala je puna, ljudi se vesele, izbor muzike se pokazao kao pogodak, jer je to jedan od najpoznatijih orkestara u našem kraju.

Po običaju ista odeća

Za jednim od brojnih stolova su: Radmila Morarević, Snežana Marinović, Branka Paporović i Živka Gicić, četiri dame isto obučene.

– Nas četiri smo isto obučene zato što smo drugarice. Takav je kod nas vlaški običaj da na igranku, zabavu ili neku priredbu drugarice izađu u istom odelu. Mi se držimo i dalje tog našeg običaja i sa ponosom to radimo. Odeću smo našle veoma brzo jer imamo isti ukus jer smo drugarice i dobro se slažemo. Pohvalila bih organizatora za ovo lepo veče – kaže nam Radmila Morarević iz Frankfurta.