Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisao je hitnu naredbu o podizanju borbene gotovosti jedinica Vojske Srbije na najviši nivo i naredio hitan pokret u pravcu administrativne linije sa Kosovom i Metohijom.

Istovremeno, predsednik Vučić je uputio zahtev NATO da se pod hitno zaustavi nasilje nad Srbima.

Specijalne snage kosovske policije napale su Srbe u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću primenjujući silu i ispaljujući na njih suzavac i šok bombe.

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je situacija na Kosovu i Metohiji dramatična i da “Priština srlja u eskalaciju”.

“Pre nekoliko minuta predsednik je izdao naredbu vojsci da podigne borbenu gotovost na najviši stepen. Vojska je započela svoje aktivnosti, ovo što Kurti radi nas vodi ka crvenim linijama, ovo više nije igra, ovo ugrožava bezbednost svih ljudi koji žive na ovim prostorima. Mi ćemo sprovesti naredbu vrhovnog komandanta i uraditi ono što se od Vojske Srbije očekuje. Srbima na KiM poručujem da budu smireni, da ne nasedaju na provokacije, na scenario u kom bi oni bili prikazani kao kriminalci. U toku je teror nad srpskom zajednicom. Važno je da budemo smireni, i da istovremeno branimo svoja prava i slobode”, izjavio je Vučević za TV Pink.

Ponosan na narod

Ovi događaji odigrali su se uoči velikog beogradskog skupa “Srbija nade”, na koji je došlo puno Srba sa KiM. Predsednik Srbije u zgradi Predsedništva primio je Srbe sa KiM, koji su peške 17. maja krenuli za Beograd na miting. Rekao je da je ponosan na njih i da se zahvaljujući njima, koji čuvaju svoja ognjišta, Srbija još uvek bori za KiM.

– Nisu laka vremena za našu zemlju i ponosan sam što imam priliku da im se zahvalim na podršci Srbiji i što čuvaju ognjišta, brinu o našoj zemlji i što je toliko, uprkos svim pritiscima, vole -rekao je Vučić na prijemu.