MC Odbrana

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović posetio je Banjaluku gde je s vlastima Republike Srpske razgovarao o saradnji na nekoliko polja, a tom prilikom objavljeno je da će Oružane snage BiH i Vojska Srbije organizovati zajedničke manevre na nekadašnjem poligonu JNA na Manjači. To će biti prvi put od 1992. godine da će jedinice iz Srbije vežbati na ovoj planini južno od Banjaluke i uopšte u BiH.

Stefanović se sastao sa predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom koji je istakao da će Srpska i Srbija organizovati prvu zajedničku vežbu na Manjači. On je objasnio da će vežba biti održana čim se stvore uslovi, što zavisi i od pandemije.

Tom prilikom, istaknuta je i dobra saradnja u školovanju kadrova na Vojnoj akademiji Srbije, kao i pilota Helikopterskog servisa RS i MUP-a Srpske.

Stefanović je rekao da Srbija ima interes da investira u Srpsku, te da gradi bratski odnos.

– Po planovima, vežba će se održati ove godine na Manjači i to je jako važno. Trebalo je da bude održana još prošle godine – izjavio je Stefanović.

Veština: Helikopterski desant

Zahtev NATO

Kada je vežba dogovorena, ministar odbrane BiH Sifet Podžić rekao je da je reč o saradnji u okviru programa kog od Sarajeva zahteva NATO. Podžić se veoma starao da odluku o održavanju zajedničke vežbe prikaže kao standarnu regionalnu saradnju koja je i ranije bila prisutna. Međutim, mnogi su zapazili i da je odluku o zajedničkoj vojnoj vežbi sa Srbijom Predsedništvo BiH donelo 19. novembra, dva dana uoči 25. godišnjice parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Tako je vojno-politički analitičar iz Sarajeva Đuro Kozar ocenio da najavljena vežba nema veze sa NATO-om, već da je reč o bilateralnom odnosu dve vojske.

Jačati poverenje

– Zaključak da se ide na zajedničku vojnu vežbu doneli su 2017. godine tadašnji načelnici Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Divković i Oružanih snaga BiH, general Anto Jeleč. Čekala se samo politička odluka, koju je prvo doneo Beograd, a zatim i Sarajevo. Očito je da je došlo do obostranog saznanja da bi trebalo jačati međusobno poverenje i relaksirati odnose između dve vojske koje su u susedstvu i koje imaju neke zajedničke zadatke. Nema bezbednosnog rizika i pretnje u BiH koja se ne bi odrazila na stanje u Srbiji i obrnuto. To je jako bitno – rekao je Kozar.

Domaćini: Pripadnici OS BiH na Manjači

Inače, početkom juna 2019. godine u Srbiji su održane dve vojne vježbe na kojima je učestvovalo oko 500 pripadnika Oružanih snaga BiH, kao i jedinice iz Bugarske, Mađarske, Italije, Severne Makedonije, Rumunije, SAD, Velike Britanije i Srbije. Pripadnici OS BiH po povratku su kazali da su prijateljski primljeni i da su se prijatno osećali u Srbiji.

Najveći poligon u Evropi

Nije saopšteno koje će jedinice učestvovati u vežbi, sa koliko vojnika i jedinica tehnike. Na Manjači su se obučavale Oklopno-mehanizovane jedinice JNA i to je bio najveći tenkovski poligon u Evropi mimo SSSR-a, sa za to vreme savremenim automatskim strelištem. Kasnije ga je koristila Vojska Republike Srpske i upravo su na Manjači mladi vojnici odbili da polože zakletvu BiH što je dovelo do stvaranja OS BiH. Na ovom poligonu poslednjih godina održane su vežbe jedinica NATO.

Saradnja za spas namenske

U delegaciji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije bili su i pomoćnik ministra dr Nenad Miloradović, načelnik Vojne akademije general-major dr Bojan Zrnić i načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju general Predrag Bandić.

Sastav delegacije svakako je ukazao na ciljeve posete. Milorad Dodik istakao je da je saradnja sa Srbijom veoma važna jer omogućava opstanak mnogim firmama namenske u Srpskoj.

– Mnoge naše firme ne bi mogle da funkcionišu da nije narudžbi i saradnje sa Srbijom. Drago mi je što smo danas ovde potvrdili da ćemo nastaviti tu vrstu saradnje i što su najodgovorniji ljudi u oblasti vojske, na čelu sa ministrom, upravo pokazali svoj interes za proširenje te saradnje i angažovanje proširenih mogućnosti – rekao je Dodik i dodao da će delegacija iz Srbije posetiti važne kompanije kao što su Kosmos u Zalužanima i Orao u Bjeljini.