H. M. Vujičić
PUNIĆE SE I BOLNICE: Na lečenju u Batajnici 203 pacijenta

Građani Srbije ne treba da brinu, jer nema stvarne opasnosti za ukrštanje COVID-19 sa majmunskim boginjama, ali ima realnih razloga za vraćanje protivepidemijskih mera, poručila je za “Vesti” prof. dr Tatjana Adžić Vukičević, direktorka Kovid bolnice Batajnica.

Ona je istakla da, kada je reč o vraćanju protivepidemijskih mera, misli prvenstveno na potrebe obaveznog nošenja zaštitnih maski u svim zdravstvenim ustanovama, zabranu poseta u bolnicama. Naravno, i na korišćenje maski u zatvorenim prostorima i u javnom prevozu.

– U narednom periodu se može očekivati porast broja novoobolelih od kovida. Trenutno smo na kraju prvog meseca novog pika, a pravu sliku imaćemo u drugoj polovini avgusta – rekla je prof. dr Adžić Vukičević i podsetila da su u prethodne dve i po godine pikovi talasa korona virusa otprilike trajali dva meseca, dok se broj novoobolelih nije ustalio na nekom nivou.

SMRTNOST NIJE POVEĆANA: Prof. dr Tatjana Adžić Vukičević

Ipak, najvažnije je, kako naglašava naša sagovornica, da smrtnost zbog korone u ovom talasu nije povećana.

– Uzrok smrti preminulih nije kovid, već pridružene bolesti – istakla je doktorka.

Prema sadašnjim podacima i težini kliničkih slika, kako je dodala direktorka najveće kovid-bolnice u Evropi, za sada nema indikacija za otvaranjem kliničko-bolničkih centara unutar Beograda za rad sa kovid-pozitivnim bolesnicima.

– Kovid-ambulante pri domovima zdravlja obavljaju sjajan i veliki posao – naglasila je Adžić Vukičević i dodala da je sasvim izvesno da će se za kovid otvoriti sva infektivna odeljenja pri opštim bolnicama u Srbiji, koja su poslednja dva meseca bila privremeno zatvorena, odnosno relaksirana.

Trenutna situacija u Kovid-bolnici u Batajnici je, prema rečima dr Adžić Vukičević, stabilna, ali se beleži svakodnevni porast broja obolelih. Potvrdila je i da je popunjena četvrtina postelja ove zdravstvene ustanove, te da bolnica, osim smeštajnim kapacitetima, raspolaže i neophodnom opremom, lekovima i medicinskim osobljem.

Bolesnike dovoze non-stop

Precizirala je i da se u Batajnici sad na lečenju nalazi 203 pacijenta koji leže u sedam jedinica poluintenzivne i u jednoj jedinci intentzivne nege.

– Sedmoro bolesnika priključeno je na respirator, a u jedinici intenzivnog lečenja ima 13. Dominantan je omikron soj virusa, podvarijante BA4 i BA5. Nemamo podataka o prisustvu kentaur podvarijante – ukazuje prof. dr Adžić Vukičević i naglašava da je klinička slika kod većine pacijenata srednje teška.

Na kliničko lečenje, prema rečima naše sagovornice, uglavnom se primaju bolesnici stariji od 75 i 80 godina koji su pozitivni na koronu, a uz to imaju i brojne pridružene bolesti.

– Razlog hospitalizacije jesu upravo pridružene bolesti i kovid, zbog čega ovakvi pacijenti ne mogu da se leče ambulantno – ističe ona.

Navodi i da samo mali procenat hospitalizovanih bolesnika, preciznije do 10 odsto njih, ima pravu kliničku sliku kovid-pneumonije, odnosno upale pluća:

– Značajan je broj pacijenata sa malignitetima, akutnim moždanim udarima, onih na hemodijalizi, kao i teški srčani i plućni bolesnici.

Na najave da se u narednom periodu očekuje porast broja novoobolelih, pa samim tim i hospitalizovanih, prof. dr Adžić Vukičević odgovara da su za to spremni.

– Napravili smo planove za dalje otvaranje poluintenzivnih i intenzivnih jedinica i radimo non-stop, 24 sata, tako da građani mogu da budu spokojni.

Simptomi

– Simptomi korona virusa sada su najčešće zapušenost nosa ili pojačana sekrecija nosa, kao i gušobolja, pa tek onda temperatura i kašalj – kaže direktorka Kovid-bolnice u Batajnici.

Preminulo 14 ljudi

U Srbiji su prema poslednjim podacima u poslednja 24 sata registrovana 5.982 nova slučaja korona virusa, od 15.991 testiranog uzorka, a od posledica korona virusa preminulo je još 14 osoba. Na bolničkom lečenju je ukupno 551 pacijena od kojih je 21 priključen na respirator.

Teško je u skafanderu

Prema rečima prof. dr Adžić Vukičević, među zaraženima u Kovid-bolnici u Batajnici ima i medicinskog osoblja koji se odmah udaljavaju sa posla, ali se za sedam dana ponovo vraćaju ukoliko nema komplikacija bolesti.

– Zdravstvenim radnicima je teško da rade u mantilu, skafanderu, sa dve maske i kapom, pogotovo tokom visokih temperatura kakve su bile prethodnih dana – zaključuje doktorka.