Z. Mirković
Porodica: Sva tri ansambla Zavičaja na sceni

Uz tradicionalnu srpsku muziku i igru, prijatelje iz drugih naših klubova u Austriji, smeh i radost najmlađih koji su prvi put stali na binu i pred publiku, Kulturno-umetničko društvo Zavičaj iz Tulna proslavilo je 10. rođendan. Jubilej je obeležen u prepunoj sali Atrijum, u kojoj se tražilo mesto više. Folkloraši Zavičaja su se konačno posle dve godine našli na bini i pokazali publici da im duga pauza zbog korona virusa nije umanjila želju za igrom i očuvanjem srpske tradicije i kulture.

Milan Stanković, predsednik KUD-a Zavičaj, izrazio je zadovoljstvo što su na proslavu došli predstavnici gotovo svih društava iz Zajednice srpskih klubova u Donjoj Austriji. U programu su učestvovali KUD Krajišnik iz Vilhelmzburga, KUD Semberija i Majevica iz Prezbauma, KUD Kolo iz Solenaua i KSD Bambi iz Beča.

Domaćini su gostima uručili prigodne poklone

Slavljenici su se predstavili sa tri ansambla, dečjim, izvođačkim i jednom posebnom grupom, “povratničkim” ansamblom – u kojem su ponovo zaigrali oni koji su pre 10 godina, kada je udruženje osnovano, igrali u prvom sastavu.

– Oni su pre 10 godina, 2012, učestvovali na Smotri folklora kada je osnovano društvo i sada su se, vrlo uspešno, predstavili svojom koreografijom – rekao je Stanković i dodao da veterani, iz opravdanih razloga, ovog puta nisu zaigrali.

Izvođače je za nastup pripremio koreograf Aleksandar Pantić iz KSD Bambi iz Beča, a oni su opravdali očekivanja.

Ton slavljeničkoj atmosferi posebno su dali najmlađi igrači, njih 20-ak, koji su počeli da vežbaju u januaru ove godine i imali su prvi nastup kojim je publika bila oduševljena.

Prvi nastup: Najmlađi ansambl vežba od januara

– Ovo im je bila premijera, tek su počeli da igraju i oni su se najviše radovali, kao i njihovi roditelji. I članovima izvođačkog ansambla je bilo drago što ponovo mogu da igraju, a tek onima koji su se okupili posle 10 godina… nisu mogli da sakriju zadovoljstvo. Oduševljeni su bili svi u publici – ističe prvi čovek Zavičaja.

On naglašava da su se družili posle dve godine.

– Mi smo 5. marta pre dve godine zatvorili salu, stali su i programi ovog tipa, a sada smo ponovo otvorili širom vrata – rekao je Stanković.

Sala Atrijum je bila prepuna, a posle zvaničnog programa nastavljeno je druženje uz muziku i to je upravo ono što je svima nedostajalo u prethodne dve godine.

Na okupu posle 10 godina: “Povratnički” ansambl

Stari se vraćaju, novi dolaze

Stanković navodi da Zavičaj ima oko 70 igrača, a posebno je zadovoljan što gotovo svakodnevno dolaze nova lica koja žele da im se pridruže, i mlađi i stariji. Dodaje da je većina “prvih” igrača poželela da se vrati igri, pa su pred društvom slatke muke da odluče kako organizovati dalji rad sa većim brojem folkloraša.

– Važno je da nas ima sve više, da se stari igrači vraćaju, a novi dolaze.

Milan Stanković

U junu u Bijeljini

Zbog donedavnih ograničenja nije napravljeno mnogo planova za naredni period, ali Stanković najavljuje učešće Zavičaja na festivalu u Bijeljini početkom juna.

– Postoji mogućnost da ćemo otići na taj festival, 4. i 5. juna u Bijeljini, jer neće biti održana Evropska smotra folklora – rekao je Stanković.

Dodaje da u narednih nekoliko meseci slede druženja sa ansamblima drugih naših društava.

– Sada je sve krenulo i biće nastupa, prvo na proslavi društva Mladost iz Obersdorfa. KUD Kolo će takođe organizovati priredbu – nabraja Stanković.

Na jesen će, najavljuje, Zavičaj organizovati svoju proslavu.