Z. M.
Juriš na pehar: Članovi ansambla

Srpski kulturni centar „Stevan Mokranjac“ iz Beča putuje na 24. evropsku smotru srpskog folklora u Beogradu potpuno spreman i motivisan da osvoji šampionski pehar. Pripreme za Smotru koja će se ovog vikenda održati u Centru Sava obavljene su profesionalno, baš kao i za sva takmičenja na kojima nastupa društvo iz Beča, poznato po odličnim rezultatima i neprekidnom rastu broju članova.

Četvorostruki prvak Evrope u Beograd ide sa posebnim motivom. Svi u ansamblu žarko žele da u Beč vrate „Čiču“, pobednički pehar Evropske smotre folklora.

– Želeo bih da vratimo titulu prvaka u Beč. Red je da se „Čiča“ vrati u prostorije „Mokranjca“, gde mu je mesto – samouvereno kaže Saša Kostić, predsednik SKC „Stevan Mokranjac“.

On veruje da će na Smotri u Beogradu ocenjivanje biti korektno i da će najbolja koreografija i izvedba pobediti. Najbolju, prema njegovom mišljenju, ima baš njegovo društvo.

Umetnički rukovodilac i koreograf društva Milorad Runjo, jedan od najuspešnijih u dijaspori, ističe da se njegov izvođački ansambl maksimalno pripremao i uvežbao sve što im je zadao.

„Mokranjac“ će na takmičenju u Beogradu izvesti koreografiju „Vodeničarska noć“ – Igre i pesme Bosilegradskog krajišta. Koreograf je Runjo, a muzički aranžman je sastavio Darko Ćitić, čiji će orkestar pratiti bečki folklor na nastupu u Beogradu.

Runjo kaže da „Mokranjac“ nastupa kao 31. učesnik na Smotri u Beogradu. Taj broj im je doneo sreću pre šest godina.

– Kada smo uzeli prvu titulu prvaka na Smotri u Nišu izašli smo na scenu pod istim brojem – ističe Runjo.

Kaže i da će u Beograd otputovati sa 26 parova u originalnim nošnjama.

– Svako ide tamo da bi pobedio i očekuje najbolje. Zbog toga je glupo reći da ne idemo da pobedimo. Međutim, ipak na prvom mestu nam je druženje sa drugim društvima, što je iznad svega. Nama u goste u Beograd dolazi društvo „Šumadija“ iz Milvokija. Sa njima ćemo provesti nekoliko lepih dana u domovini – uveren je Runjo.

Gledaju sami sebe

Milorad Runjo ne očekuje da će u Centar Sava doći publika iz Srbije jer to ni do sada nije bio slučaj.

– Do sada su samo ansambli koji su učestvovali sami sebe gledali. Veoma je mali procenat naših iz matice koji dolaze na Smotru. Ne bi bilo loše ako bi građani Srbije došli i videli kako mi u dijaspori negujemo srpsku kulturu i tradiciju – poručuje Runjo.

On ističe da je teže negovati svoju kulturu u inostranstvu, jer naši mladi u svakodnevnom životu ne koriste srpski jezik, pa im je rad u društvu jedina prava spona sa otadžbinom.