Lična arhiva
Ništa bez dobrih ljudi: Porodica Pap

Humani dobročinitelji iz daleke Australije iako su daleko od rodne grude nikad ne zaboravljaju svoje sunarodnike u otadžbini, koji su bolesni i siromašni.

Velliki razlog za radost imale su ovoga puta siromašne porodice Ničić Virijević sa Kosmeta i familija Zarić iz sela Trnjaci kod Bijeljine.

Njima je anonimna donatorka iz Sidneja poslala po 500 dolara.

Sedmočlana porodica Ničić Virijević iz Badovca kod Gračanice na Kosmetu nije mogla da veruje kada je na njihov račun prispela donacija.

– Od sreće nismo mogli da dođemo sebi. Kupila sam za dvoje najmlađe dece naočare za vid, potom lekove za mene i muža, a ostatak ide na isplatu duga za struju. Hvala neznanoj dobrotvorki do neba – kaže majka Nataša. Ona i njen suprug Bojan nigde ne rade, a imaju petoro dece. Najmlađi Jordan često ide za Beograd da se leči, tako da sav novac od humanih dobrotvora ode na lekove.

Hvala anonimnoj donatorki: Porodica Zarić

I porodica Zarić iz sela Trnjaci kod Bijeljine dobila je pomoć od anonimne donatorke u vrednosti od 500 dolara.

– Hvala toj divnoj dobročiniteljki. Kupićemo drva za zimu, platiti zaostale račune, a ostatak ide na namirnice – priča mama Dragana, koja ima problema sa mentalnim zdravljem. Njen suprug Radomir je bez posla i slabog zdravlja, a imaju i dvoje dece.

– Nismo mogli da verujemo kada smo dobili prilog. Deca su skakala od sreće. Uz ovo ćemo lakše kupiti drva i namirnice, ali i stvari za dečicu – kaže Dragana.

Izdašnu donaciju od 800 dolara dobila je Svjetlana Kljajić, nepokretna majka iz Sključana kod Kozarske Dubice. Nju je obradovao Ljube Kljajić sa familijom Kljajić pod geslom “Kljajići za Kljajiće”.

– Porodica Kljajić me se često seti i pošalje mi novac. Majka je išla da podigne pare i našoj sreći nije bilo kraja – priča drhtavim glasom Svjetlana. Ona kaže da ne zna šta će pre da uradi. Treba da se spremi za zimu, da kupi lekove, ali i da za školu spremi svoju mezimicu Jovanu.

– Jednostavno su neverovatni ti divni Kljajići. Hvala im do neba. Mnogo nam u ovoj besparici znači taj novac – uzbuđeno priča Svjetlana.

I Snježana Plavšić Đurović koja je dobila donaciju od 200 dolara od plemenite B. G. iz Adelejda. Ova hrabra žena koja bitku bije sa 13 oboljenja i brine o sinu jedincu je veoma zahvalna.

– Hvala dragoj i plemenitoj dobročiniteljki na daru. Novac ću potrošiti na lekove – kaže drhtavim glasom Snježana. Ona ističe da je iz dubine duše zahvalna ovoj nesebičnoj ženi, koja misli na tuđu patnju i bol.

Velika zahvalnost: Svjetlana Kljajić

Siromašni Jan Pap iz sela Mužlja kod Zrenjanina, koji se nedavno posekao dok je spremao drva za zimu nema reči da se zahvali Zdravki Dabić iz Sidneja koja je poslala 400 dolara.

– Tu plemenitu ženu nikad nismo upoznali, ali znamo da ima veliko srce kad je odlučila da pomogne meni i mojoj porodici. Svi u kući i žena i deca i ja smo bolesni. To je veliki dar, platićemo račune i kupiti još drva, jer od kada sam se ja posekao nisam više u stanju da pripremam ogrev – kaže nesrećni siromah Janoš.

On se jada na tešku sudbinu.

– Taman kad uspemo da rešimo neki problem, sudbina se poigra sa nama. Ili nam oluja odnese krov nad glavom, ili se posečem, a odnedavno mi je supruga Zvezdana dobila epilepsiju – priča Janoš. Osim sina Petera Janoševa deca Kristijan i Julijana nisu u stanju da obavljaju bilo kakav posao jer imaju zdravstvenih poteškoća.

Bezgranična dobrota

Plemeniti O. V. iz Sidneja redovno šalje stipendiju za đaka pešaka Stefana Pendića u iznosu od 370 dolara, koja mu je uručeno o čemu smo pisali, a utiske o donaciji koja ide za đake iz Gimnazije Orahovac u iznosu od 480 dolara još čekamo, kada će nam se vredni đaci obratiti. Takođe pisali smo i o uručenju priloga učenici Mariji – Mari Milanović iz Raške oblasti koju uvek sa 200 dolara obraduje dobri Marko iz Sidneja.

Veliki ljudi

Kad pomažete nekom koga nikad niste upoznali, a pročitali ste priču o njegovoj patnji to govori koliko ste veliki čovek. To potvrđuju i uzbuđeni, drhtavi glasovi naših štićenika kada ih pozovemo nakon uručene donacije. Svi oni osećaju kao da su im donatori rod najrođeniji. Iako su udaljeni od rodne grude, ti divni ljudi osećaju patnju sunarodnika u otadžbini.