D. N.
Moto manifestacije bio Laganim gasom Pomoravljem

Oko 150 vlasnika starovremešnih automobila iz Nemačke, Francuske, Mađarske, Rumunije, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije šepurili su se oko spomenika Branku Krsmanoviću u Paraćinu i Vivo šoping centra u Jagodini.

Na drugom međunarodnom skupu oldtajmera, sijali su se automobili marke mercedes, volvo, sitroen, pa čak i motocikl iz Drugog svetskog rata, motor automatik iz prošlog veka i kamperska kućica. Veliku pažnju okupljenih Paraćinaca izazvali su stojadin, koji je nekada koristila milicija i policijski motor, čiji su vlasnici čak bili odeveni u tadašnju uniformu čuvara reda. Prilazili su im znatiželjni građani i policajci koji su obezbeđivali skup, a neki su mislili da su oni stvarno policajci, pa su im se žalili što su se neki pogrešno parkirali. Organizatori skupa su Auto-moto klub Pomoravlje i Zavičajni muzej iz Paraćina i grad Jagodina.

– Ovogodišnji moto skupa bio je Laganim gasom Pomoravljem jer nam je cilj da združimo Paraćin, Ćupriju i Jagodinu, da naša manifestacija bude višednevna i da se pojavi na turističkoj mapi Srbije. Zato smo otišli i do Jagodine, a kolona vozila bila je duga oko tri kilometra. Skup nema takmičarski karakter, već je okupio zaljubljenike u oldtajmere – rekao je Jevta Pavlović, predsednik kluba Auto-moto klub Pomoravlje.

On još dodaje da je na ovogodišnjem skupu dominirao mercedes jer je bilo tridesetak modela iz raznih razdoblja, dok je prošle godine to bio fića. Bili su tu i trijumf, ponti, ford konzul iz 1958. godine Radeta Aleksića…

Najstariji automobil bio je pontijak iz 1931. godine, čiji je vlasnik Dejan Stević, potpredsednik Auto-moto kluba Pomoravlje iz Paraćina. Njegov vozni park čine i trijumf, heraldo i druga luksuzna vozila, koja iznajmljuje za snimanja. Pontijak je, na primer, “igrao” u filmu “Senke nad Balkanom”.

Slaviša Jovanović ispred svoje ajkule

Kako bi ponosno pokazao svoje sitroene, Slaviša Jovanović doleteo je iz Pariza samo zbog ove parade.

– U Pariz sam otišao 1973. Rodom sam iz Dragovca kod Požarevca, ali su deca htela da napravimo kuću u Brzanu jer u Parizu imamo mnogo zemljaka iz tog mesta. Tamo smo napravili i garažu s centralnim grejanjem i izolacijom za moje ljubimce. Ostarismo tamo, pa uvek volim da dođem na ovakve manifestacije, koje okupljaju ljude koji vole iste stvare, ali saznamo i gde ima delova za naša vozila. Ne mogu da vam opišem kako se osećam kada bezbroj ljudi aplaudira dok jezdite u svom omiljenom automobilu. Ovog puta sam izložio sitroen d ševo, popularni spaček i sitroen DS, čuvenu ajkulu, koji je vozio i De Gol, a imam i mercedes turbo dizel 1989. godište – ponosno će Slaviša, koji je penzioner, a imao je konfekcijski atelje u kome je proizvodio garderobu za poznate marke.

U Parizu živi sa suprugom Dušicom Petronijević, sinovima, kćerkom i unučićima.

Erol Muminović iz Skoplja, koji je dovezao alfu romeo spajder iz 1979. godine,takođe je izazvao pažnju okupljenih:

– Auto sam kupio u januaru, brzo sam ga restaurirao, uložio sam dosta truda, a o novcu da ne pričam. Ovo je treća manifestacija na koju dolazim, a neću da propustim nijednu sličnu. Najviše zbog druženja sa ljudima istih afiniteta.

Zahvalnice i pehari

– Svaki učesnik dobio je zahvalnicu, a vlasnici najlepših automobila i pehare, koje su obezbedili naši sponzori. Ove godine je bilo mnogo više automobila nego lane. Nažalost, gosti iz Grčke nisu stigli jer su imali defekt na putu – istakao je Jevta Pavlović.

Kadilak kao atrakcija

I oko kadilaka iz 1960. godine, vlasnika Igora Marjanovića iz Leskovca, okupio se veliki broj ljudi. Uvezao ga je, kaže, iz Holandije, platio ga je 15.000 evra, a restauracija, koju je radio sa drugarima majstorima, koštala ga je oko 50.000 evra.

– Još ga nisam potpuno restaurirao. Doduše, ostalo je nekoliko sitnica, koje ću završiti u narednih godinu dana. Auto je veliki, pa ga tako svi primete na ulici. Dugačak je šest metara. Troši oko 15 litara, a ako se ne pazi, troši i do 20 litara. Može da postigne brzinu od 230 km na sat – veli Marjanović.