Printscreen
Aleksandar Vučić

Prag će danas i sutra biti epicentar evropske politike koji će okupiti lidere 44 države, 27 članica EU i još 17 šefova država van EU, a bez Rusije i Belorusije. Velikom samitu u Praškom dvorcu na kojem bi prema najavama trebalo da zaživi ideja Evropske političke zajednice (EPZ) treba da prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Pritisci da Srbija uvede sankcije Rusiji koji se intenziviraju u poslednje vreme biće, kako smatraju analitičari, neizostavni deo samita. Premijerka Ana Brnabić kaže da će Vučić u Pragu biti pod brutalnim napadom zbog Moskve.

Da će se pritisci na Srbiju, tokom praškog samita nastaviti, uveren je diplomata Zoran Milivojević.

– U Pragu će, bez obzira na početnu inicijativu i želju Evropske unije da osnaži zemlje kandidate za EU, dominirati ukrajinska priča i sastanak EPZ će, zbog geopolitičkih interesa, biti usmeren ka široj koheziji Evrope na politici Zapada prema Rusiji. U tom smislu će na Srbiju biti vršen pritisak da se priključi zapadnoj politici – objašnjava on za “Vesti” i ukazuje da direktni susreti imaju veću težinu.

Pritisci na Srbiju su, prema njegovim rečima, naročito došli do izražaja posle jasne pozicije koju je izneo predsednik Srbije na nedavnoj Generalnoj skupštini UN. To su, kako je ocenio, veliki pritisci.

– Sa izuzetkom NATO agresije, sigurno je ovo najveći pritisak na Srbiju da promeni politiku i stav. Razlog je, što su na globalnom nivou stvari ipak došle u kritičnu fazu, odnosno kada je pitanje nadmetanja i pozicija postalo ključno važno zbog budućeg raspleta – rekao je Milivojević.

Premijerka Ana Brnabić ocenila je da predsednik Srbije na samitu u Pragu imati teške sastanke i da će, ako se uzme u obzir činjenica da Srbija nije uvela sankcije Moskvi, biti sam protiv svih učesnika.

– U Pragu će sigurno biti pod brutalnim napadom i baražnom paljbom. Biće izložen pitanjima, zašto nismo uveli sankcije, zašto smo jedini, kakva je naša spoljna politika. Ako samo pomislimo da je Srbija jedina zemlja koja nije uvela sankcije Moskvi, a osudili smo dešavanja u Ukrajini, onda vidimo da će Vučić tamo biti ne jedan na 27 lidera već sam protiv njih 40 – ocenila je ona.

Prema njenim rečima, koristiće sve za brutalne napade na Srbiju, ali, kako je naglasila, srećom Vučić uživa veliko poštovanje evropskih lidera.

– Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je uvek tu za nas, da nas čuje, navela je Brnabićeva i dodala da joj je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao da razume da je teško, ali da moli da predsednik Vučić bude u Pragu, jer niko tako dobro ne brani i ne obrazlaže poziciju Srbije.

Mišel je, kaže Brnabićeva, naglasio da žele da se evropski put Srbije nastavi, ali da je važno da Vučić bude na samitu i obrazloži spoljnu politiku.

Dodala je da je predsednikovo izlaganje značajno jer je onda prijateljima Srbije u EU lakše da brane poziciju Srbije.

Sastanak sa princom Fejsalom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom spoljnih poslova Kraljevine Saudijske Arabije, princom Fejsalom bin Farhan al-Saudom, sa kojim je razgovarao o saradnji u oblasti odbrane, vojne industrije, energetike, a posebno u sferi obnovljivih izvora energije.

Predsednik Vučić je zahvalio visokom gostu na prvoj bilateralnoj poseti Ministarstva inostranih poslova Saudijske Arabije Srbiji i dodao da je naša zemlja zainteresovana za produbljivanje saradnje. Govoreći o ekonomskoj saradnji, sagovornici su se saglasili da postoje brojni neiskorišćeni potencijali za razvoj partnerstva u oblasti poljoprivrede, turizma, građevinarstva, IT sektora i energetike, kao i u sferi obnovljivih izvora energije, o čemu je na sastanku posebno bilo reči.

Komplikacija situacije

Zoran Milivojević je ukazao da su stvari na terenu zakomplikovale i da je neizvesnost sve veća, pa raste interes dve suprotstavljene strane za pojačanje svojih položaja.

– Zato raste interes Zapada da osnaži pozicije i proširi krug zemalja pristalica politike koju zastupa, a to je politika sankcija. Srbija im je u tome važna, kao neka vrsta enklave zbog svog geografskog položaja – pojašnjava ovaj diplomata.

“Ne bila mu u koži”

Premijerka Ana Brnabić smatra da će Vučićevi sastanci u Pragu biti veoma teški.

– Ne bila mu u koži, nekad se osećate kao crna ovca… potrebno je mnogo mentalne posvećenosti i energije da branite pozicije Srbije, da kažete sve i ne pokleknete pod pritiskom, da čuvate samostalnost odlučivanja – kaže srpska premijerka.

Bilaterale i trilaterale

Tokom samita su planirani razgovori o političkim temama, ali i ekonomskim, energetskim i klimatskim. Prema satnici, veliki događaj počinje u podne dolaskom šefova država koji će prisustvovati plenarnom zasedanju u 13.00. U 14.00 je planirano fotografisanje, a od 14.30 do radne večere u 19.00, održavaće se okrugli stolovi i međusobni bilateralni i trilateralni sastanci lidera.