Ž. Marković
Tradicija: Doček gostiju hlebom i solju

Kulturno-umetničko društvo „Vuk Stefanović Karadžić“ iz Roršaha nedavno je priredilo Dan otvorenih vrata i svečano predstavilo nove klupske prostorije u bivšem hangaru za avione, blizu aerodroma u Altenrajnu kod Roršaha. Nova kuća srpskog folklornog društva predstavljena je u punom sjaju, počev od dizajna do modernih industrijskih lampi i otvorenog prostora. Ništa više ne potseća na stari hangar.

– Na početku su bila samo dva neonska svetla i ništa drugo – kaže Željko Sučević, predsednik ovog udruženja.

Danas, četiri meseca kasnije, postoji nekoliko dvorana za održavanje proba, bar, kuhinja, toaleti, ostave i garderober.

– Bez marljivosti i mnogo znoja, danas ovo ne bi bilo što jeste – dodaje Sučević i ponosan je na ono što su članovi kluba doveli u red svojim rukama u kratkom vremenu.

Posle 27 godina ovo udruženje je moralo da promeni lokaciju, što nije bio nimalo lak zadatak, jer je bilo potrebno pronaći adekvatnu lokaciju za više od 130 ljudi. Danas Roršah nije više njihov dom već Altenrajn. Nisu imali vremena da naprave oproštaj u starim prostorijama, a sada su svi srećni jer imaju nove i bolje sređene, zahvaljujući sponzorima i ljudima dobre volje koji su uplaćivali novac na račun u banci.

– Bez donacija sponzora i simpatizera ovog udruženja sve ovo ne bi bilo moguće odraditi – kažu mnogi članovi ovog kluba kluba.

Kirija u Altenrajnu je dvostruko veća nego u Roršahu i zbog velikih troškova renoviranja ovo udruženje je planiralo da se sakupi oko 25.000 franaka, a na račun je pristiglo 33.000.

Svi u klubu su oduševljeni jer ne samo da su prokriveni svi troškovi uređenja prostorija, već je za duži period obezbedilo nesmetani rad ovog folklornog i kulturnog udruženja.

Činjenica da oko 130 aktivnih članova može bez straha i da se bavi folklorom, pokazala se na njihovim licima kada su dočekali ne samo svoje porodice, već i predstavnike drugih udruženja, opštinske funkcionere, sponzore i sve druge koje su pozvali na ovu veliku zabavu. Gosti bili posluženi pečenjem i drugim srpskim jelima. A uz muziku uživo najmlađa folklorna grupa je pokazala svoje umeće.

Zadovoljni roditelji

Nošnje stare 100 godina

Velika prostorija za čuvanje nošnji

Vrhunac dana na otvaranju novih prostorija, bila je i prezentacija četiri dela narodnih nošnji koji su stari više od 100 godina. Klub se ponosi vezenom šarenom haljinom, jelekom i pantalonama. Ti odevni predmeti uživaju poseban status, jer pričaju priče o životima prabaka i pradedova sadašnjh folkloraša. Da bi ih dobro sačuvali napravljena je lepa i velika garderoba u kojoj su i kpleti nošnji koje imaju za koreografije.

– Sva ova odeća odražava našu kulturu, a drugima treba dozvoliti da to vide – kaže Željko Sučević.

Kuća za sve Srbe

Zahvaljujući novoj lokaciji, ovo srpsko udruženje može da nastavi učešća na folklornim takmičenjima. Ali klub želi mnogo više. U budućnosti oni žele još više doprineti promociji kulture u istočnoj Švajcarskoj. Stoga su odlučili da ponude prostorije i drugim klubovima.

– Iz vlastitog iskustva znamo kako je to raditi bez optimalnih prostorija za probe. Zato želimo samo da uvežbavamo nove koreografije za buduće nastupe, već želimo da promovišemo i druge klubove. Naša kuća treba da postane mesto sastanka Srba u okruženju bilo da je reč o karateu, baletu, plesu ili čak jogi – ima dovoljno prostora – ističe predsednik Sučević.