Z. Mirković
Ilić i ambasador Rodić pored Vukovog spomenika u Beču

Zoran Ilić, šef odborničkog kluba Narodne partije Austrije (OeVP) u 22. bečkoj opštini (Donauštat) pokrenuo je inicijativu da jedna ulica u tom delu Beča dobije ime Vuka Stefanovića Karadžića, reformatora srpskog jezika.

Ilić je, u svom zahtevu koji je podneo opštinskim vlastima, ukazao da je Karadžić bio najvažniji predstavnik srpske jezičke reforme i da je veći deo života proveo u Beču.

Podršku za svoju inicijativu Ilić, koji je kandidat za ulazak u bečku skupštinu na predstojećim izborima 11. oktobra, dobio je i od Nebojše Rodića, ambasadora Srbije u Austriji sa kojim se sastao ispred spomenika Vuku Karadžiću.

Prvi korak u pravcu realizacije inicijative da jedna ulica u Donauštatu dobije ime Vuk Karadžić već je preduzet. U Komisiji za kulturu Donauštata Ilićev zahtev je jednoglasno prihvaćen i prosleđen na dalju obradu u Većnicu.

– Veoma me raduje što sam uspeo da pokrenem inicijativu za davanje imena Vuk Stefanović Karadžić jednoj ulici u Donauštatu, kao što sam to prošle godine uradio predloživši da Diana Budisavljević dobije svoju ulicu u ovoj opštini – rekao je Ilić za „Vesti“.

Zoran Ilić se nalazi na drugom mestu liste OeVP za 22. bečki okrug, a na 43. poziciji pokrajinske liste. On, zahvaljujući odluci lidera stranke kancelara Sebastijana Kurca prema kojoj oni sa najviše glasova prednosti, gde god da se nalaze na listi, mogu da dobiju osvojeni mandat, ima konkretne šanse za ulazak u bečku skupštinu.

Zbog toga je važno da Bečlije srpskog porekla svoj glas prednosti daju Iliću, to jest na listiću za Beč zaokruže OeVP, ali i dodaju „Zoran Ilić“.

Podrška Prosvjete

Njegovu inicijativu pohvalio je i Srđan Mijalković, predsednik odbora SPKD Prosvjeta u Austriji.

– Mi podržavamo tu inicijativu, jer se ona zasniva i na našem programu koji smo započeli sa Dianom Budisavljević, a nastavićemo i sa drugim važnim Srbima koji su bili značajni za Beč i našu kulturu, a ima ih. Inicijativa, kao što je Ilićeva, je nešto što je vrlo važno za sve nas. Podržavamo Ilića u toj inicijativi i to je dobar primer kako neko od naših u austrijskoj politici može da doprinese boljem statusu srpske zajednice – kaže Mijalković.