Youtube/Da i Boško pobedi SMA
Boško Gugleta

Bolnica u Budimpešti odredila je 15. septembar za termin terapije Boška Guglete, osmomesečnog Novosađanina, obolelog od spinalne mišićne atrofije tip 1, kom je neophodan najskuplji lek na svetu da bi živeo. Ali, pošto je Boško u veoma lošem stanju, neophodno je da stigne u Mađarsku nekoliko sedmica ranije, kako bi ga ojačali pred primanje terapije. Da bi se to ostvarilo cela suma od 2,5 miliona evra mora da bude uplaćena na račun bolnice do 20. avgusta.

Matica i dijaspora do sada su prikupili oko 60 odsto sredstava i ostalo je samo još 15 dana da se obezbedi ostatak od oko milion evra. Ovaj namučeni dečak sve je slabiji i svako odlaganje termina za njega bi moglo da bude kobno, pa je očajnički potrebna svaka pomoć bez obzira na iznos, i to sad ili nikad.

Boško jedva diše i to samo zahvaljujući respiratoru u ustima, a odavno ne može da guta, već ga lekari hrane sondom kroz nos do želuca. Pritom trpi bolove koji mu ne dozvoljavaju ni da zaplače. Samo jedna doza leka zolgensma deli ga od potpunog ozdravljenja kao što je to bilo u slučaju Anike, Minje, Lane, Sofije, Olivera i Gavrila, čije lečenje je donacijama platio naš plemeniti narod.

Kutije u koje se ubacuje novac raspoređene su širom Srbije. Organizuju se humanitarni bazari, internet licitacije, ljudi prodaju stavri iz kuće da bi priložili za Boška, a mnogo dece je iskoristilo raspust da pomogne, makar prodajući limunadu. Međutim, lek je veoma skup, a vremena je ostalo malo.

Gaga daje primer

Pevačica Dragana Mirković odlučila je da honorar od koncerta u Malom Zvorniku uplati za lečenje Boška.

– Oduvek sam pomagala najugroženije anonimno jer sam smatrala da mi ne treba eksponiranje. Međutim, shvatila sam da je veoma bitno skrenuti pažnju na plemenita dela i zato javno pozivam sve koji su u mogućnosti da spasimo život malog anđela. Takođe, deo sredstava od svih mojih letnjih koncerata biće uplaćen u humanitarne svrhe – rekla je Dragana.

Svaki prilog dragocen

Sve informacije o načinu uplate priloga za Boška objavljene su na sajtu fondacije Budi human.

– Slanjem SMS poruke: Upišimo 1032 i pošaljimo SMS na 3030

– Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human1032 i pošaljimo SMS na 455

– Uplatom na dinarski račun: 160-6000001037970-33

– Uplatom na devizni račun: 160600000103802950

– IBAN: RS35160600000103802950

– SWIFT/BIC: DBDBRSBG

– Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

 – Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal