Youtube/Radio-televizija Vojvodine
Položen kamen temeljac: Počeli radovi u TE "Nikola Tesla"

Polaganjem kamena temeljca ozvaničena je gradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u Termoelektrani “Nikola Tesla” u Obrenovcu. Projekat vredan 210,8 miliona evra doprineće smanjenju emisije štetnih gasova iz termoelektrane, a Obrenovčani bi čistiji vazduh trebalo da udišu od 2024. godine, kada je predviđen završetak radova. Signal da počnu polaganjem kamen temeljca dali su ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i Irena Vujović, njena koleginica iz Vlade, zadužena za ekologiju, kao i v.d. direktora Elektroprivrede Srbije Milenko Grčić.

Mihajlovićeva je istakla da u zaštitu životne sredine mora da se ulaže više novca kako bi mogli da imamo dovoljno struje.

– Energetska bezbednost je jednaka ekološkoj bezbednosti – poručila je Mihajlovićeva, dodajući da je Srbiji neophodna energetska tranzicija, što podrazumeva izlazak iz perioda proizvodnje električne energije iz uglja i okretanje proizvodnji iz obnovljivih izvora.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović podsetila je da je prošle godine počela gradnja na postrojenju na TENT A i naglasila da će ta dva postrojenja značajno uticati na nivo zaštite životne sredine i doprineti bržem usaglašavanju sa standardima Evropske unije.

Milenko Grčić je objasnio da će od ukupne vrednosti ovog projekta oko 120 miliona evra biti realizovano kroz rad domaćih firmi.

– To je veoma važno za rast domaće privrede, jer EPS utiče direktno na rast BDP-a tri odsto na nivou godine i još tri odsto indirektno kroz građevinu i ostale grane. Ovakvi projekti garantuju budućnost termolektrana u Srbiji i energetsku stabilnost. Projekat odsumporavanja ovde u TENT-u B smanjiće nivo zagađenja vazduha sa sadašnjih 80.000 tona sumpor-dioksida na nivou godine na 4.500 tona, tako da će se za 20 puta smanjiti ova vrsta zagađenja – istakao je Grčić.

Vlada Srbije će, kako je najavljeno na svečanosti u Obrenovcu, nastaviti da ulaže u smanjenje zagađenja.

– Potrebno je da imamo mnogo više mernih stanica u svim gradovima u Srbiji da bi mogli da pratimo kvalitet vazduha. Sledeće godine ćemo imati i subvencije za lokalne samouprave za zamenu kotlarnica – tvrdi Vujovićeva.

Zdravlje ispred profita

Zorana Mihajlović tvrdi da nijedan projekat iz oblasti rudarstva i energetike neće biti realizovan ako je štetan po zdravlje ljudi. Na pitanje kada će javnosti biti predstavljen memorandum između vlade i kompanije Rio Tinto i dokle se stiglo sa projektom Jadar, kao i kada će primiti građane koji tvrde da je to štetan projekat, ministarka je rekla da će razgovarati sa svima.

– Nijedan korak, niti ugovor, neće se zaključiti da bi neko zaradio novac, a građani izgubili zdravlje – poručila je Mihajlovićeva, navodeći da je projekat Jadar još uvek daleko od realizacije.