R. Rajić Ristić
Humanost na delu: Marta Supel sa Pavlom

Humanost nema granica, naciju, pripadnost, pol, opredeljenje, ili jesmo ili nismo. Humanost ne može ni da se dobije u nasledstvo, sa njom, sa humanošću se jednostavno rađamo. Kad naiđemo na humane ljude, u današnje vreme, prosto smo iznenađeni. Jer jednostavno samo humanost može da iznenadi savremenog čoveka, zlo nas odavno ne iznenađuje, na njega smo navikli; ono nas okružuje. Upravo jedno takvo iznenađenje humanosti je priredila opština Vićenca malom Pavlu, o kom su čitaoci imali priliku da čitaju na stranicama “Vesti” prošle i pretprošle godine. Održan je koncert u teatru Astra u Vićenci.

Prikupljeno 3.000 evra

Božićno-novogodišnji koncert je imao namenu da se prikupe materijalna sredstva kako bi roditelji mališana kupili mašinu za stimulaciju hodanja koja bi pomogla malom Pavlu da može sam da hoda. Mašina koja košta 16.000 evra je skoro imaginarna želja, jer je suma prevelika za budžet porodice Gavrilović. Zdravlje je najveće bogatstvo, skoro da i nema cenu, a koliko je skupo i koliko ono košta na Zapadu, to najbolje zna porodica Gavrilović, odnosno roditelji malog Pavla. Bitka koju svakodnevno vode za svoje dete je teška, neravnopravna, nepravična i okrutna. Njihov dan počinje odlaskom doktoru, u bolnicu i na terapiju; začarani krug iz koga ne mogu da izađu pet dugih godina. Koncert je doneo 3.000 evra, a to znači jedan dobar deo da se mašina kupi.

– Inicijator ove humanitarne akcije je gospođa Marta Supel, Poljakinja koja živi u Vićenci i koja je bila spona između moje porodice Gavrilović i opštine Vićenca. Marta Supel nam je ogromna podrška. Upoznala je Pavla pre dve godine i otada je neko ko daje srce za njega. Pored svoja tri deteta, Marta se celim bićem bori za Pavla. Ona je bila most između nas i gradonačelnika Vićence. Bila je motor svega; naš anđeo koji se našao na našem trnovitom putu. Prvi susret sa gradonačelnikom Vićence, Frančeskom Rukom, dogodio se u novembru protekle godine kad je “prvi građanin”, kako Italijani nazivaju gradonačelnike, izrazio želju da lično upozna malog Pavla i njegovu porodicu, odnosno da nas lično primi u njegov kabinet – rekao je Saša Gavrilović, otac malog Pavla.

Simona Sioto sa Pavlom i njegovom majkom

Veliki gest

– Za nas je to veliki gest, mi smo mu beskrajno zahvalni i osećamo na neki način da smo njegovi dužnici. Kad vas neko dočeka i primi sa rečima punim poštovanja i empatije, kako da ne budete dužnici. To je za nas bilo veliko poštovanje, to njegovo interesovanje za našeg sina. Lokalne novine su o tome pisale, jer se gradonačelnik zainteresovao lično za našu situaciju. Simona Sioto, savetnica za kulturu, lično se zauzima za realizaciju koncerta. U teatru Astra održan je koncert na kome su svirali orkestar The doc & friend Ciccio Korona; svirao je muziku šezdesetih. Javno se zahvaljujem gradonačelniku Frančesku Ruku, Simoni Sioto, doktoru Klaudiju Ronku (Claudio Ronco) i Cicu Koroni (Corona) – kazao je Pavlov otac.

Topao prijem: Porodica Gavrilović u društvu gradonačelnika Vićence

– Koncert je izgledao kao jedna bajka u kojoj su se naizmenično smenjivali osmeh i suze radosnice, jedna nestvarna i nesvakidašnja atmosfera iz koje čovek poželi da se nikad ne probudi. Ovaj gest od strane opštine grada Vićence nam je znak da nismo sami i nismo prepušteni samima sebi. Dao nam je, što se kaže, vetar u leđa, ali ne običan vetar, već vetar solidarnosti i humanosti. Ljubav je najbolji lek, a u ovoj prilici, muzika i ljubav, isprepleteni u jednu čaroliju, doprineli su da osetimo da smo zaštićeni i važni – rekla je mama mališana Jelena Gavrilović. Na koncert su došli i sam gradonačelnik grada Vićence i Simona Sioto.

Velike posledice

– Pavle je rođen 16.6.2017. u Vićenci. On je beba iz druge trudnoće koja se završila hitnim carskim rezom u 25. nedelji. Mali, prevremeno rođeni dečak, od 935 grama, disao je samostalno uz minimalnu pomoć kiseonika. Delovalo je da će sve biti u najboljem redu. Međutim, dva meseca nakon rođenja javlja se cistično krvarenje na mozgu, malo krvarenje koje je ostavilo velike posledice – priča majka malog Pavla.

Nasmejan mališan

– Pavle ima cerebralnu paralizu: ne okreće se, ne sedi, ne puzi, ne stoji… Vežba od četvrtog meseca svog života. I pored svih poteškoća koje ima, Pavle je nasmejan dečak koji se dosta trudi i daje sve od sebe, oseća da treba da se bori iz petnih žila – otkriva za “Vesti” drhtavim glasom, kontrolišući suze, bolnu sudbinu svoga čeda mama Jelena.