ATAImages
Sve stranke složne: Nova sednica skupštine u petak

Ko Republiku Srpsku ili srpski narod bude nazvao genocidnim ići će u zatvor. Ovo je jedna od izmena Krivičnog zakona koje su lideri stranaka u Srpskoj dogovorili na sastanku u Banjaluci. Pravni tim republičkog parlamenta jednu od izmena KZ RS formulisaće upravo na ovakav način, a mediji iz Banjaluke, prema nezvaničnim informacijama, navode da će taj predlog biti razmatran na sednici parlamenta koja bi trebalo da bude održana u petak.

Na sastanku parlamentarnih stranaka doneto je pet zaključaka i odbačena poslednja odluka odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka o dopunama Krivičnog zakona BiH u vezi sa zabranom negiranja genocida.

– Lideri svih parlamentarnih stranaka sa sedištem u Republici Srpskoj odbacili su svako nametanje na nivou BiH – rekao je Nedeljko Čubrilović, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske, posle sastanka predsednika parlamentarnih stranaka i naglasio da ne postoji legalni i legitimni visoki predstavnik BiH.

Jedna od odluka je da srpski predstavnici neće učestvovati u radu na nivou institucija BiH.

– Ne povlači se niko, samo nema uslova za rad u Predsedništvu BiH, parlamentu BiH i Savetu ministara – rekao je Čubrilović i dodao da niko od srpskih predstavnika u institucijama BiH neće učestvovati u odlučivanju.

Mirko Šarović, predsednik SDS-a, rekao je da su svi saglasni da se više nikada neće prihvatiti bilo koja odluka visokog predstavnika, a Branislav Borenović, lider PDP-a, dodao da to znači da do daljeg neće biti donošene odluke u institucijama na nivou BiH, odnosno dok se ne reši pitanje nametnutog zakona.

Nenad Stevandić, lider Ujedinjene Srpske, rekao je da će RS istrajati na odlukama koje su doneli lideri političkih partija, a predstavnici SNSD da se odluka odlazećeg visokog predstavnika odbacuje kao neprihvatljiva i ništavna.

Politikolog Nenad Kecmanović ocenio je da zbog odluke Valentina Incka sledi internacionalizacija problema i dalje zaoštravanje situacije do međunarodne konferecije o Bosni.

– Incka već iduće nedelje treba da zameni Kristijan Šmit, koji za stalne članice Saveta bezbednosti UN Rusiju i Kinu “ne postoji”, a za Srpsku, koja čini pola BiH, “samo je gost'” – rekao je Kecmanović.

Šmit, dodao je Kecmanović, nema ni legitimitet, ni legalitet da sprovede Inckov zakon, a ni autoritet da ga ukine, te sledi internacionalizacija i dalje zaoštravanje situacije do međunarodne konferencije o Bosni.

– Vraćaju nas u mračno vreme (Volfganga) Petriča i (Pedija) Ešdauna, vreme bonskih ovlašćenja, vreme nametanja zakona, smene izabranih političara i otimanja entitetskih nadležnosti – naveo je Kecmanović.

Povodom odluke da predstavnici Srpske ne učestvuju u radu i odlučivanju u zajedničkim institucijama BiH, kao odgovor na Inckov zakon, Kecmanović ističe da je “Srpska, srećom, pokazala da zna da se brani kada je složna”.

Izjašnjavanje građana protiv zakona koji je nametnuo Valentin Incko

Peticija i u Beogradu

U Republici Srpskoj je nastavljeno izjašnjavanje građana protiv zakona koji je nametnuo Valentin Incko, odlazeći visoki predstavnik u BiH, podrška je stigla i iz dijaspore, a potpisivanje peticije juče je organizovano u tri grada u Srbiji, Pančevu, Subotici i Beogradu.

Mentalni teror

Istoričar Aleksandar Raković smatra da pravni eksperti moraju da daju odgovor koji su mehanizmi da se građani Republike Srpske i državljani Srbije zaštite od mentalnog terora odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka.

– Vrlo je važno da čujemo od pravnih timova i Republike Srpske i Srbije i državnih organa kako će se zaštititi i naši državljani koji bi novim naučno-stručnim saznanjem govorili o događajima u Srebrenici, a koji se kose sa Inckovom nametnutom odlukom. Dakle, Valentin Incko je napravio jedan veliki mentalni koncentracioni logor u BiH i sada očekujemo od državnih organa Srbije i Republike Srpske da zaštite srpski narod i građane i naše državljane – rekao je Raković.

Ponosna na jedinstvo

Sonja Jovičević Karadžić, potpredsednica NS Republike Srpske i kćerka prvog predsednika RS, Radovana Karadžića, istakla je na svom Tviter nalogu, komentarišuću odluku svih parlamentanrnih stranaka Skupštine da je odabran “pravi dan za slogu”, objašnjavajući da su političari u Srpskoj postigli jedinstvo baš kada se praznuje letnji Aranđelovdan koji je prema srpskom predanju uvek bio “najbolji dan za novi početak”.

Ona je ovu objavu potkrepila i citatom svog oca:

“Dok god majstoru valja ključ pod kojim popušta svaki šraf, on ga ne menja. Prvi put kada šraf pokaže da mu ključ ne može ništa, majstor ga baci”.

Objašnjavajući ovaj “post”, Sonja Jovičević Karadžić kaže za “Vesti” da je izuzetno ponosna “postignutim jedinstvom” na sastanku lidera svih parlamentarnih političkih stranaka Republike Srpske, koji je održan u ponedeljak.

– Posebno sam ponosna na stav SDS i Mirka Šarovića, zrelost i hrabrost da se pokaže da je veće siromaštvo od bilo kog drugog ostati bez slobode. Ko to bolje zna od SDS, pa i gospodina Šarovića lično – ističe Sonja Jovičević.

Ona dodaje da ju je postignuto jedinstvo svih političkih aktera u RS podsetilo na “neka ranija vremena donošenja velikih odluka”.

– Kod mene, verovatno, veliku ulogu pri posmatranju ljudi, situacija i događaja igra ljubav i odgovornost prema Srpskoj, a koju donose i vaspitanje i iskustvo i sećanje. A sa njima, neizbežno, i neke emocije – objašnjava Jovičević Karadžićeva.