SPKD PROSVJETA AUSTRIJA
Glumci sa članovima Prosvjete i prijateljima

Povodom obeležavanja desetogodišnjice odbora SPKD Prosvjeta Austrija, glumci Bečkog teatra mladih izveli su pozorišnu predstavu “Šta to beše ljubav?”, koju su osmislili, napisali, adaptirali i režirali Vesna Špirić i Nikola Despotović. Ova mlada družina je deo bečkog odbora Prosvjete i iako je ovo bilo njihovo prvo pojavljivanje na velikoj sceni, za predstavu se tražila karta više, a na kraju je publika izvođače pozdravila pravim ovacijama.

“Želimo svima od srca da zahvalimo na podršci i ljubavi koju ste nam pružili! Uprkos trenutnoj situaciji uspeli smo uz veliki trud da izvedemo prvu predstavu Bečkog teatra mladih. Zahvalni smo svima koji su nam pomogli i omogućili naše prvo izvođenje predstave “Šta to beše ljubav?” Nadamo se da smo uspeli da vam ulepšamo veče i da je energija velike ljubavi koja je uložena u predstavu dotakla i vaša srca”, navodi se u saopštenju Bečkog teatra mladih na njihovom Fejsbuk profilu.

Tragikomedija, koju su izveli, predstavlja kritiku društva, nezdravih veza i muško-ženskih odnosa, u kojoj likovi na komičan način prikazuju mane pojedinca i društva.

NAKLON PUBLICI: Vesna Špirić i Nikola Despotović (napred)

Režiseri Vesna Špirić i Nikola Despotović, adaptacijom poznatih tekstova, dobili su potpuno novu percepciju i novu priču. Scenario je nastao kao kombinacija tekstova iz različitih komedija, Dušana Kovačevića, Duška Radovića, ali i tekstova koji su napisali Žan Anuj, Molijer, Nik Zagone i drugi.

– Moj zadatak nije bio nimalo lak, jer režirati i glumiti u istoj predstavi znači uložiti dupli trud u ceo projekat. Najponosnija sam na scenario koji sam sastavila od raznih tekstova i jedan deo napisala, jer se čitava ideja i sklop tekstova publici najviše dopao. Što se mog glumačkog dela tiče, igrala sam osobu koja je u prirodi sto posto drugačija od mene same i zato mi je to bio pravi izazov. Na sceni sam morala da branim sve ono što u životu osuđujem, i to mi je bilo najteže, pa sam jedan deo teksta morala da dopišem da bih je na neki način odbranila i razumela – istakla je Vesna Špirić.

– Naše individualne borbe sa likovima, koje smo se potrudili da prenesemo iz raznih književnih dela su tako bile krunisane pobedom u vidu aplauza i moram reći da se u tim momentima uvek iznova setim zašto volim pozorište i za šta se vredi žrtvovati. Režiranje i osmišljavanje koncepta bio je jedan novi izazov za mene i moram da izrazim svoju veliku zahvalnost svojoj koleginici Vesni Špirić, koja je preuzela veliki deo tereta organizacije na sebe i bila uvek spremna da reši sve poteškoće – ističe Nikola Despotović.

U predstavi su, osim Vesne i Nikole, igrali Kristina Đenđinović, Nikola Prerad, Dimitrije Vidaković, Marija Živanović, Jelena Lejić i Peđa Vrcelj. Celu priču je upotpunila čarobna violina Tanje Paucanović, poznata bečkoj muzičkoj sceni. Ovacije publike je dobila mlada Marija Živanović iz Bijeljine za ulogu žene koja bolesno kontroliše svog muža.

Za našu dušu

Nikola Despotović je kazao da je ponosan na svoje kolege i ceo projekat.

– Veoma mi je drago što je grupa mladih ljudi, daleko od svojih izvornih domova, uspela da, skoro pa u centru Beča, održi jedan ovakav događaj, na našem jeziku, za naše ljude i povrh svega za našu dušu. Pripreme, probe i organizacija nije bila nimalo laka, ali uprkos svim problemima, sjajan je osećaj sad kad smo uspeli da realizujemo naše ideje i kad je nešto u šta smo uložili vreme i trud, naše gledaoce ostavilo pod jakim utiscima – istakao je Despotović.

On naglašava da svi koji su učestvovali osećaju da su deo nečega većeg i umetnički lepog i nada se da će sarađivati u budućnosti na novim projektima.

Pisci, slikari, glumci

Klub mladih umetnika je deo odbora SPKD Prosvjeta Austrija i oformljen je sa ciljem da okupi mlade kreativne stvaraoce i umetnike različitih branši – pisce, slikare, glumce koji žive, rade i studiraju u Beču. Klub se bavi aktivnostima koje interesuju članove i razvija se i adaptira prema željama i mogućnostima članstva. Osmišljene sekcije su: književnost, gluma, slikarstvo, fotografija. Moguće je i formiranje drugih sekcija koje članovi sami predlože. Klub mladih umetnika poziva sve koji žive u Beču i imaju od 18 do 35 godina da im se pridruže i popune formular na Fejsbuk stranici.