D. N. Petrović
I jedna soba bi im promenila život: Aleksandra Sinadinović sa decom

Nakon što smo polovinom septembra uputili apel našim čitaocima iz celog sveta da pomognu Aleksandri Sinadinović (27) iz Zubinog Potoka, koja nakon tragične smrti supruga Mirka, u iznajmljenoj sobici, bez posla i ikakvih prihoda, jedva prehranjuje i školuje decu, ovoj samohranoj majci po drugi put je stigla pomoć iz naše dijaspore. Tačnije, iz Nemačke i Švajcarske. Anonimni dobrotvor iz Bad Homburga u Nemačkoj uputio je Sinadinovićima 200 evra, a Milenko Šipka iz Švajcarske 50 franaka. Zbog komplikovanog prelaska na Kosovo, da bi izbegli prekrivanje tablica i dugo zadržavanje na kontrolnim punktovima, s Aleksandrom, Lazarom (10) i Katarinom (8) Sinadinović sreli smo se u selu Dragočevo na Rogozni, na srpskom delu planine gde su joj uručene najnovije donacije.

– Hvala puno na ovim donacijama i na pomoći koju sam dobila krajem septembra. Mnogo mi znači jer u Zubinom Potoku nema posla, a deci mnogo toga treba. Valja dokupiti kupiti knjige, platiti i kiriju, spremiti ogrev, regulisati struju i komunalije. Potrudiću se da Lazara i Katarinu što bolje utoplim pred dolazak zime i prvih snegova. Pozdravite dobrotvore iz Nemačke i Švajcarske, zahvalite im se u naše ime i poželite im dobro zdravlje i svaku sreću! – ističe Aleksandra.

Nada se i da neće ostati sama i da će joj, osim naših čitalaca, pomoći i nadležni u opštini Zubin Potok.

– Rodbina mog pokojnog supruga pomogla nam je da kupimo plac u Zubinom Potoku, više nisu mogli. Nadam se da će nam humani ljudi pomoći da sagradimo bar jednu sobicu s kupatilom kako bismo imali svoj krov nad glavom. Bogu se molim da pronađem neki posao, radila bih bilo šta samo da prehranjujem i školujem decu koja su spletom nesrećnih okolnosti ostala bez oca, zaštitnika i hranitelja – dodaje ova mlada žena.

Pored ove mlade žene pred kojom je teška borba za lakše i bolje sutra njene dečice, razlog za radost imala je još jedna samohrana majka – Bajra Suljević iz Novog Pazara, koja punih 26 godina sama, bez ikakvih prihoda i u podstanarskoj sobici na periferiji grada, brine o nepokretnoj i teško bolesnoj ćerki Arijeti. Pomoć od 100 evra, koju joj je iz Nemačke poslao naš čitalac Reško Alić, rodom iz ovog kraja, i te kako je dobro došla.

Dve radosti u nedelju dana: Hamida Bihorac

– Ni za hleb ne bi imale da nije dobrih ljudi. Teško nam je, nikad teže. Arijetino zdravstveno stanje se pogoršava, a i ja imam ozbiljnih problema sa srcem, ko zna još koliko ćemo. Mnogo pelena nam je potrebno za Arijetu, za kiriju, struju i komunalije mesečno moram da stvorim 150 evra. Zato ćemo od ove donacije kupiti lekove, a ostaće, nadam se, nešto i za hranu. Bog nam je odredio da se patimo celog života, ne znam šta smo mu skrivile, ali iz ove kože se ne može, moramo dalje, moramo se boriti. Hvala Rešku Aliću i mnogim drugim dobrotvorima koji nas godinama održavaju u životu, hvala “Vestima” na ogromnoj pomoći i razumevanju – poručuje ova hrabra Novopazarka koju je suprug napustio još dok je bila trudna, saznavši da će roditi dete s anomalijom.

Nikada se više nije javio.

Bog neka vas čuva!

Nije prošlo ni nedelju dana od kako je iz Australije dobila 100 dolara, a radost je ponovo zakucala na vrata doma usamljene starice Hamide Bihorac iz Krnje Jele na Pešteru. Novom donacijom od 100 evra baku Hmidu, kojoj su pre tri godine naši čitaoci potpuno renovirali brvnaru u kojoj živi i opremili joj kupatilo, obradovala je porodica Selmanović iz Graca u Austriji.

– Obezbedila sam drva i izmirila dug za struju. Kupiću brašno i druge namirnice, a verujem da ću zahvaljujući dobrotvorima iz dijaspore ove zime mirno spavati. Bog neka ih čuva! – poručuje starica.

Život od danas do sutra: Bajra Suljević

Darovi iz Sabrikena

Proteklih dana, anonimni donator iz Sabrikena u Nemačkoj poslao je po 20 evra samohranoj majci Atifi Ljajić iz Novog Pazara i dobrotvoru i našem saradniku Hidu Muratoviću koji godinama brine o starima, bolesnima i siromašnima u ovom kraju. Muratović se zahvalio na donaciji i zamolio nas da je prosledimo Atifi Ljajić i njenoj ćerki Alini koje žive teško, samo od Atifine penzije od 120 evra. Po uručenju donacije, Atifa nam je, uz veliku zahvalnost, rekla da će Alini kupiti nešto od odeće i obuće i koji slatkiš.