Privatna arhiva
Veteranske uniforme

Vojni veterani, bez obzira na pol, prvi put će posle Drugog svetskog rata na svim državnim i vojnim manifestacijama nositi istovetne svečane uniforme, odnosno tamnoplava odela koja će se od civilnih razlikovati oznakom “Za otadžbinu i narod”, prikačenim ordenjem, prišivenim oznakama bivših jedinica, ali i beretkama!

Predlog izgleda buduće “veteranske uniforme” našao se juče pred članovima Radne grupe, a poslednju reč će dati resorni ministar Zoran Đorđević.

Svaki komplet je prilagođen za zimski i letnji period, a podrazumeva: bluzu – sako, pantalone ili suknju, košulju, kravatu, beretku ili polo kačket i obuću.

Predviđeno je da bluza ili sako budu od materijala teget boje sa urezanim reverima, jednorednim kopčanjem na dva ili tri dugmeta, zatim sa ciger lajsnom na levoj strani u visini grudi i skrivenim džepom sa patnama sa obe strane.

Na levom rukavu će se nalaziti amblem zastave Srbije (6×9 centimetara), dok će se iznad nje, ispisan zlatnim slovima na crvenoj podlozi – u luku, nalaziti natpis “Za otadžbinu i narod”, dimenzija 15×90 milimetara. Na desnom reveru je moguće da svaki veteran prišije oznaku boračkog udruženja kojem pripada.

Medalje, zamenice za medalje i odlikovanja nalaziće se na levoj strani bluze-sakoa, dok će na desnoj strani, iznad grudi, svaki veteran moći da zakači značku specijalnosti roda u kome je služio u vojsci ili policiji.

Pantalone ili suknja biće po kroju i boji upareni sa bluzom – sakoom, s tim što suknja može biti pet centimetara duža ili kraća u odnosu na kolena.

Uz belu košulju sa kopčanjem kragne, kravata je bordo sa mogućnošću opsega boje od tamnocrvene do burgundi, s tim što na gornjoj trećini od čvora može imati vezenu oznaku ili značku jedinice, roda ili službe kojoj je borac pripadao.

Beretke i polo kačketi

Pravilnikom je propisano da svaki veteran, zavisno od jedinice gde je služio, može da nosi i adekvatnu beretku: zelene, crne, bordo, teget ili svetloplave boje. Polo kačketi će biti namenjeni isključivo borcima koji su bili u sastavu jedinica policije. Na beretki ili polo kačketu može se nositi značka ili vezena ili štampana oznaka snaga bezbednosti kojim je borac pripadao u vreme učešća u ratu ili ratnim dejstvima.