Z. Mirković
Mnogo noviteta: Članovi uprave i počasni gost

Srpski centar, jedno od najstarijih naših udruženja u Beču, predstavio je u svečanoj sali “Kuće sporta” (Haus des Sports), u 4. bečkom okrugu, novi vizuelni identitet udruženja, nove članove uprave i kulturne i humanitarne aktivnosti koje će organizovati u narednom periodu, od kojih je najvažnija stipendiranje dece na Kosmetu.

Na redovnoj skupštini Srpskog centra, povodom koje je priređen ovaj skup, izabrana je nova uprava na čelu sa predsednikom Miloradom Mateovićem. U upravi su još: Goran Karan, Branko Jovović, Milan Vidović, Nikola Osmokrović, Ana Bošković i Janko Matić.

Predsednik Mateović je podsetio da je Srpski centar od osnivanja 1995. posvećen obrazovnom, kulturnom i humanitarnom radu.

– Već 24 godine Srpski centar je i organizator Svetosavskog bala, kojim smo na poseban način i uvažavajući i našu kulturu, duhovnost i tradiciju prisutni na mapi bečke balske sezone – rekao je Mateović podsećajući i na objavljenu monografiju “20 godina Svetosavskog bala u Beču”.

Novi članovi uprave Branko Jovović i Milan Vidović su predstavili novi vizuelni identitet Srpskog centra koji obuhvata novi logo i internet stranicu i novi podnaziv udruženja.

– Srpski centar, platforma za društvene i kulturne inicijative je novo ime pod kojim ćemo raditi. Kao što ime govori naš rad će se zasnivati na kulturnim i društvenim inicijativama čiji će neizostavni deo biti humanitarni rad jer je to upravo ono što nas je sve i okupilo. Naša vrata su otvorena i želimo da sarađujemo sa drugim institucijama, udruženjima i svim zainteresovanim osobama. Takođe svojom onlajn prezentacijom želimo da obuhvatimo i korisne informacije za našu zajednicu – saopštili su novi članovi uprave.

Kako su objasnili, najvažnija područja delovanja Srpskog centra su i glavna polja na novoj internet stranici www.serbischeszentrum.at.
su kultura, obrazovanje, humanitarni rad, Svetosavski bal i korisne informacije za svakodnevicu.

Novi članovi upravnog odbora su objasnili kako se prošle godine nekoliko njih okupilo oko zajedničke ideje da pomognu deci s Kosova i Metohije i da će svoj humanitarni rad nastaviti u okviru Srpskog centra.

– Organizovali smo nekoliko uspešnih akcija na kojima smo sakupili novac za stipendiranje učenika u Osojanu. Sve smo sproveli uz podršku manastira Visoki Dečani. Sredinom ove godine pridružili smo se Srpskom centru, jer smo prepoznali mnogo zajedničkih ideja. Istovremeno želimo da nastavimo tradiciju koja već postoji i unesemo svoj entuzijazam i novine u rad ovog udruženja – poručili su Jovović i Vidović.

Humanitarna akcija nazvana Za dečju radost biće nastavljena u okviru Srpskog centra. Cilj akcije je prikupljanje materijalnih sredstava za stipendiranje učenika i studenata na Kosovu i Metohijii.

Sva sredstva koja Srpski centar prikupi u ovu svrhu uplaćuju se na namenski račun i uručuju direktno porodicama na Kosovu i Metohiji u saradnji sa SPC. Svako ko želi da pomogne može to da uradi uplatom na žiro račun: Srpski centar (Serbisches Zentrum) IBAN:AT06 1400 0100 1020 5862, SWIFT code BAWAATWW. Prilikom uplate navesti: STIPENDIJE 2019/2020 Za dečju radost”.

Svetosavski bal 23. januara

– Kruna našeg kulturnog angažovanja je svakako manifestacija koja datira od sredine 19. veka i koju je Srpski centar obnovio pre 23 godine. Srpski centar nastavlja ovu tradiciju i naredni, 24. svetosavski bal će biti održan 23. januara u Parkhotelu Šenbrun. Prodaja karata počinje sredinom oktobra. Više detalja o predstojećem balu biće objavljeno u narednom periodu na internet stranici i u sredstvima javnog informisanja – dodali su Jovović i Vidović.

Monografija o Mileni Dravić

Do kraja godine biće održana prezentacija knjige Anite Panić “Milena Dravić ili ključ od snova”, monografija o jednoj od najvećih glumica bivše Jugoslavije, a tokom naredne godine premijera filma o Vladi Divljanu “Nebeska tema”, kao i prikazivanje filma kultne grupe “Električni orgazam za ljude budućnosti”.

Zbirka od 4.000 knjiga

– Jedan od sadržaja koji SC nudi i kojim se ponosi je zbirka od više od 4.000 knjiga. Radimo na digitalizaciji i uvećavanju knjižnog fonda i uskoro će se svi naslovi biblioteke Srpskog centra naći na našem sajtu – najavili su Jovović i Vidović i dodali da u u čitaonici odnosno prostorijama Srpskog centra u 7. bečkom okrugu planiraju organizovanje različitih tematskih predavanja, radionica i kurseva.

Stradanja i radost

Svečanoj skupštini Srpskog centra prisustvovali su Sonja Vuković, pedagog u osnovnoj školi u Osojanu na Kosovu i Metohiji i otac Nikita, profesor Prizrenske bogoslovije.

– Razlog zbog koga sam ovde je upravo ta divna grupa prijatelja koju sam upoznala 2018. Oni su samoincijativno došli da pomognu socijalno ugroženim porodicama iz mog kraja. Javili su mi se sa željom da dođu i da nas posete, a tu kreće ova priča koja se nastavila posetama i u 2019. Malo je reći da sam dirnuta njihovom inicijativom i radom u prethodnom periodu. To nam daje snagu da izdržimo i ostanemo na ognjištima – poručila je Sonja Vuković.

Ona je opisala život u Osojanu, prvom povratničkom selu na Kosovu i Metohiji u kome je pre rata živelo oko 2.000 Srba.

– Bez obzira na psihološki pritisak koji trpimo, na sva stradanja i poniženja kojima smo izloženi, mi se radujemo kad je sunčan dan, kad je noć mirna i tiha i radujemo se kad prepoznamo tek probuđenu ljubav prema Kosovu i Metohiji kod ljudi koji nam dolaze – poručila ja ona.

Zvanice

Svečanoj skupštini Srpskog centra prisustvovali su Nada Knežević u ime Ambasade Republike Srbije u Austriji, đakon Miladin Vujković u ime episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja, Gudrun Kugler, poslanica Narodne partije Austrije u parlamentu, Renate Blauenštajner, potpredsednica Radničke komore Beča, Marko Miloradović, savetnik u vladi grada Beča, Mario Grnja iz odeljenja za obrazovnu politiku Privredne komore Beča, Ursula Strupe šefica Magistratskog odeljenja 17 grada Beča, Vilhelm Langtaler u ime Austrijsko-srpskog pokreta solidarnosti kao i predstavnici srpskih udruženja i studenata.