Dan Republike Srpske: Patrijarh Irinej u Štutgartu 2013. godine

Mićo Ćetković, šef Predstavništva Republike Srpske u Štutgartu za “Vesti” kaže da je sve naše zemljake u tom gradu i pokrajini Baden Virtemberg duboko potresla vest o upokojenju patrijarha srpskog Irineja.

– Sada nekoliko dana posle sahrane možemo da kažemo da su ovo teški dani za sav srpski rod pa ma gde on bio. Patrijarh Irinej nam je u amanet ostavio da se što više sabiramo da branimo i Republiku Srpsku i Kosovo i Metohiju. Vaša svetosti počivajte u miru i neka vam je večnaja pamjat – poručuje Ćetković.

On podseća i ističe da je Predstavništvo Republike Srpske u Štutgartu ponosno što je imalo čast da 2013. godine na proslavi Dana Republike Srpske, bude domaćin patrijarhu Irineju i visokim predstavnicima Republike Srpske.

– Patrijarh Irinej je svečani ručak i vreme posle ručka proveo u višesatnom druženju sa prisutnim gostima i našim narodom. Upečatljive su njegove reči koje i danas pamtimo u Štutgartu da “ovoliko naroda okupljeno na jednom mestu retko viđam i po Srbiji. To je vrlo važno za sve Srbe u dijaspori kako bi se očuvao identitet, koreni i zajedništvo našeg življa u rasejanju”.

Ćetković podseća i da su te godine domaćini slave bili članovi SHKD Morava iz Štutgarta, a da je patrijarh Irinej reči hvale uputio mladim majkama koje su ga dočekale bogatom trpezom.

– Za svakoga je imao toplu reč i nije mu bile tesko ni da odgovara na postavljena pitanja niti da se fotografise sa gostima. Taj dan sa patrijarhom ostaje nam u večnom sećanju – ističe šef Predstavništva Republike Srpske u Štutgartu.