D. Pašić
OČISTILI SNEG, PA ZAIGRALI: Hokejaši na jezeru Pihlingze

Ne samo u letnjoj nego i u zimskoj sezoni, jezera u okolini Linca su prava oaza ljubiteljima prirode. Zahvaljujući snegu i niskoj temperaturi, koja se ovih dana spušta i do minus pet ali i virusu korona, brojni stanovnici grada na Dunavu su iskoristili mogućnost da uživaju u zimskoj idili na jezeru Pihlingze.

Ova veštačka vodena površina okružena je bujnom šumom, stazama za šetnju i brojnim spravama za vežbanje, ali je ovih dana zanimljiva jer je na površini zbog niskih temperatura formirana debela ledena ploča, koja je postala idealan teren za brojne zimske sportove.

– Živim u Lincu skoro tri decenije i ne sećam se kada je bilo ovoliko snega i da je Pihlingze ovako bio zaleđen. Redovno dolazim ovde, ali ovog januara je posebno lepo bez obzira na to što je virus korone izazvao brojne probleme. Vidite i sami da ljudi znaju i u ova teška vremena da se snađu. Površina jezera je zaleđena pa je valja iskoristiti za sportske aktivnosti – preneo nam je Siniša Stamenković, koji ima grupu prijatelja Austrijanaca koji igraju karling jednu od omiljenih zimskih disciplina u ovom kraju.

Naravno, led je na jezeru bio pogodan i za ljubitelje drugih zimskih sportova. Osim karlinga brojni građani Linca su sa klizaljkama došli na jezero, a bilo je i ljubitelja hokeja koji su prvo vešto od snega očistili površinu jezera zaleđenu, a potom uživali u igri s palicama i pakom skoro kao na pravom hokejaškom terenu.

Slično je i na drugom jezeru nadomak Linca, Plešingze, koje se nalazi na drugoj strani grada u odnosu na Pihlingze. I na površini Plešingzea sve je prethodnih dana bilo u znaku hokeja, klizanja, karlinga…

Suvo meso na terasi

Poznato je da je suvo meso posle dimljenja najbolje sušiti na promaji. S obzirom na to da brojni naši zemljaci u Lincu nisu u mogućnosti da u matici pripreme zimnicu, rešenje su našli na licu mesta. Tako su se na terasi ispred kluba Mlava u Lincu našle okačene pršute, kobasice i slanina. Jedan od članova ovog udruženja se dosetio da upravo ispred kluba na promaji suši domaće specijalitete.