Lična arhiva
Kolege: Jasminko Grumić (desno) sa Jergom Ritbergerom

Poznato je da se naši klubovi rado odazivaju na pozive Švajcaraca da predstave srpski folklor i tradiciju, a takođe i našu nacionalnu kuhinju. SKK “Sveti Sava” iz Altštetena u istočnoj Švajcarskoj izgradio je imidž u regionu i često dobija pozive za parti-servise, na kojima članovi pripremaju uglavnom roštilj i razna naša jela.

Nedavno su se odazvali pozivu firme Opel Cind iz Marbaha, koja je u obližnjem zamku slavila dan firme. Članovi našeg kluba su bili zaduženi za hranu, a članovi jednog škotskog udruženja da organizuju tradicionalne, zabavne igre iz svoje zemlje. Uz njihov ples u kiltovima (šarenim skuknjama) bilo je i takmičenja u gađanju strelom u metu, bacanju trupca i drugih igara.

Markus Cind, direktor firme Opel Cind, kaže da su i ranije sarađivali sa klubom “Sveti Sava” iz Altštetena.

– Ovo je po drugi put da srpski klub dolazi na naše fešte i veoma smo zadovoljni i zahvalni što su i ovog puta pokazali sposobnost u spremanju pečenja s ražnja i drugih đakonija. Verujem da ćemo nastaviti saradnju i ubuduće – dodaje Cind.

Ljubiša Mirić, potpredsednik srpskog kluba z Altštetena, kaže da su pored pečenja ponudili i paprikaš, ali i našu šljivku.

– Većina je bila zadovoljna, čim su popili po dve rakijice bili su veseliji. Inače, majstor za spremanje pečenja na ražnju bio je Mićo Obrenović, predsednik SKK “Sveti Sava” uz podršku Gorana Savanovića i moje malenkosti. Mićo je dobio velike pohvale za naš rad i ukus hrane – kaže Mirić.

Jedan od onih koji je uživao u atmosferi jeste i Jasminko Grumić iz Rebštajna, koji radi u firmi Opel Cind.

– Veoma lepo druženje, a bilo je i takmičenja. Gađali smo strelom i lukom u metu. Igrali smo po našem izboru jedan ples, probali tri različita viskija i pogađali kako se koji zove i koji je slađi, bacali smo čizme kroz noge udalj iza sebe i druge zabavne igre koje su organizovali članovi škotskog udruženja. Prilikom proglašenja pobednika moja ekipa je zauzela drugo mesto od pet timova – ponosan je Jasminko.

Država da pomogne

– Naš klub se angažuje na ovakvim zabavama pre svega zbog finansija jer tako obezbeđujemo sredstva za funkcionisanje udruženja. Ali sa zadovoljstvom predstavljamo i našu zemlju kao turističku destinaciju. Bilo bi dobro da imamo u tome podršku države pre svega kroz propagandni materijal štampan na nemačkom jeziku. Bilo bi to na obostranu korist – kaže za “Vesti” Ljubiša Mirić, koji je do sada organizovao, mnogo sličnih događaja, ali i organizovao putovanja Švajcaraca u Srbiju, razmenu učenika, za šta, prema njegovim rečima, ima interesovanja.