pixabay.com

Srbija je napredovala po pitanju ostvarivanja dečjih prava, ali, uprkos napretku, još mnogo toga treba da se uradi, posebno za najugroženiju decu, slažu se sagovornice “Vesti” Jadranka Milanović iz Unicefa u Srbiji i Jasmina Miković, direktorka Centra za prava deteta (CPD).

– Tokom proteklih decenija u Srbiji je postignut značajan napredak u pogledu stanja dece u oblastima zdravstvene zaštite, obrazovanja, socijalne zaštite. Sada više dece pohađa predškolsko obrazovanje (posebno u vangradskim sredinama), više beba se isključivo doji, a i inkluzivni programi usmereni na najisključeniju i najmarginalizovaniju decu donose rezultate. Evidentan je napredak u stopama smrtnosti i imunizacije dece koja žive u romskim naseljima. Srbija je jedna od zemalja s najnižom stopom institucionalizacije dece u regionu. Uvedena je zabrana smeštaja dece ispod tri godine u institucije, te je broj dece u domovima smanjen za 50 odsto – navodi Jadranka za “Vesti”.

Međutim, posledice pandemije su narušile rad institucija na daljem unapređivanju prava deteta u Srbiji. Vlada Srbije, doduše, jeste brzo reagovala i omogućila kontinuiran obrazovni proces uvođenjem učenja na daljinu s tim što, prema podacima nadležnog ministarstva, čak 25 odsto dece, koja pripadaju osetljivim grupama, nije bila u mogućnosti da učestvuje u tome zato što nemaju kompjutere ili internet. Pandemija je uticala i na pogoršanje mentalnog stanja skoro petine dece do 17 godina. Milanovićeva smatra da je neophodno da se ulaže u razvoj dece u najranijem uzrastu kao i da se premosti digitalni jaz za najugroženiju decu kako bi se obezbedilo kvalitetno obrazovanje za sve. Od velike važnosti je i podrška za porodice (sa decom) s najnižim prihodima.

– Još smo daleko od punog ostvarivanja prava deteta u Srbiji, a preduslov je uspostavljanje dobre infrastrukture na nacionalnom nivou – ističe Jasmina Miković iz CPD-a, udruženja čiji je cilj ostvarivanje prava deteta u Srbiji u skladu s Konvencijom o pravima deteta UN. U februaru 2017, Komitet za prava deteta UN uputio je 41 preporuku našoj državi ukazujući na to šta je neophodno da se preduzme kako bi se unapredila primena ratifikovane Konvencije.

Kao organizacija koja koordinira rad Koalicije za monitoring prava deteta u Srbiji, CPD je pokrenulo onlajn platformu kako bi se olakšalo praćenje primene preporuka i redovno izveštavalo Komitet. Veoma mali broj preporuka je, kaže Jasmina Miković, ispunjen je u potpunosti, a značajan broj je delimično ispunjen, odnosno krenulo se s njihovom realizacijom, ali predstoji još mnogo rada kako bi se došlo do njihovog punog ostvarenja.

– Najveći broj preporuka Komiteta i dalje nije ispunjen, uprkos njihovom značaju. Tako je, na primer, Srbija i dalje bez krovnog Zakona o pravima deteta, dečjeg ombudsmana i strateškog plana u oblasti prava deteta. U našoj zemlji se još nisu stvorili uslovi za usvajanje dugo najavljivanog Zakona o pravima deteta i zaštitniku prava deteta, koji bi usaglasio postojeće zakonske tekstove s ratifikovanim međunarodnim ugovorima te obezbedio nezavisni mehanizam, koji bi promovisao, unapređivao, koordinisao i kontrolisao ostvarivanje prava deteta u Srbiji – napominje Jasmina Miković.

Još ima mnogo posla; Jasmina Miković

Pomak na čekanju

Srbija je od 2016. bez jedinstvene strateške politike u oblasti prava deteta jer je prethodni Nacionalni plan akcije za decu važio do 2015. godine.

– Jedini pomak je nedavno formiranje Saveta za prava deteta, koji od početka pandemije prošle godine nije bio aktivan. Ideja je da Savet bude najvažniji savetodavni nacionalni mehanizam za ostvarivanje prava deteta, ali je rad ovog tela upitan, ukoliko se ne opredele sredstva za njegovo efikasno funkcionisanje – napominje direktorka CPD-a.

Nevidljivi u sistemu

Milan Dakić, zamenik pokrajinskog ombudsmana smatra da je kršenje prava deteta sistemski problem i da nedostaje prepoznavanje oblasti prava deteta u obrazovanju, pravosuđu i zdravstvenom sistemu te da je potrebna saradnja s lokalnim i republičkim institucijama. Rekao je to pre nekoliko godina, a kao da je rekao juče. Kako bi se skrenula pažnja javnosti na obaveze države i društva prema deci, ali i na izazove s kojima se deca suočavaju u ostvarivanju svojih prava, svakog 20. novembra se obeležava Svetski dan deteta.

– O deci brinite svakog dana, a ne samo tokom predizbornih kampanja i prilikom obeležavanja Dana dečjih prava – poručuju iz CPD-a političarima.

Sutra – Zabrinjavajući podaci Unicefa o uticaju pandemije na najmlađe (3): Slušajte i čujte dete!