Hadži Marko Vujičić
Dobrodošlica: Arhiepiskop Stefan i patrijarh Porfirije

U prisustvu velikog broja vernika iz cele Srbije, ali i Republike Srpske i Crne Gore, u Hramu Svetog Save u Beogradu juče je održana liturgija pomirenja, kojom je, posle 55 godina raskola Makedonska pravoslavna crkva liturgijski i kanonski vraćena u jedinstvo sa Srpskom pravoslavnom crkvom i pod njeno okrilje.

Svečanu liturgiju zajedno su služili patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan, uz sasluženje arhijereja obe crkve, a njihov dolazak pozdravilo je više hiljada vernika. Patrijarh Porfirije poručio je u besedi tokom liturgije da je posle pet i po decenija “zaceljena duboka i bolna rana raskola” zbog čega je zajednička liturgija “veliki dan i čudo Božije”.

– Radujmo se i veselimo se, radujmo se braćo i sestre jer se danas raduje punoća crkve, nebo i zemlja, svi sveti se raduju, svetitelj Sava i svi koji su zasađeni u njegovom korenu – rekao je Porfirije.

Dodao je da je SPC čekala svaki dan da se ta bolna rana zaceli.

– Ne postoji ništa što možemo sami isceliti, ne može samo našim moćima, sada je rana isceljena i to je čudo Božje i dar Božji. Kada trpimo, to može biti izraz promisli Božje, najčešće je posledica našeg izbora i pogrešnih koraka, a rana onda biva opet kao pedagoška mogućnost, a mi smo je iskoristili i razumeli da je rana naneta našim postupanjem i zato se obratili molitvama Bogu i Svetom Savi – istakao je poglavar SPC.

Sagovornici “Vesti” su jedinstveni u stavu da je reč o istorijskom događaju koji će značajno unaprediti ne samo crkvene, već i odnose između Srbije i Severne Makedonije. Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon ističe da je dogovor dve crkve veliki događaj za celo pravoslavlje, a prisustvo liturgiji pomirenja velika čast.

– Ovaj događaj, nema sumnje, imaće istorijske posledice. Uveren sam da je Srpska pravoslavna crkva svesna svoje istorijske uloge na samo na prostoru Balkana, već i u celom pravoslavnom svetu i da pametno vodi svetosavski brod i radi sve što je najvažnije za očuvanje crkve i verujućeg naroda ma gde on bio – ističe Gujon.

Protojerej stavrofor Velibor Džomić, stručnjak za crkveno pravo i crkvenu istoriju, ističe da je pomirenje dve crkve “veliki dan i za Nebo i za Zemlju”:

– Ovo je veliki dan za sveukupno pravoslavlje, na sve četiri strane sveta. Veoma je važno da se zna da je istorija ostala iza nas. Bratski razgovori između jerarhija Srpske pravoslavne crkve i jerarhije Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije koja je do danas bila u raskolu, bili su višedecenijski, trajali su dugo sa slabijim ili jačim intenzitetom, ali su sada doživeli vrhunac u sabornoj liturgiji.

O tome da li je poznato na koji način će se dalje razvijati pregovori dve crkve, protojerej stavrofor Velibor Džomić kaže da je još rano za davanje nekih vremenskih okvira.

– Postoje kanoni, postoji osveštani poredak crkve, postoji nešto što je utvrđeno u crkvi vekovima i što će se i u ovom slučaju sigurno poštovati i sa punom svešću svih nas koji smo danas deo ove radosti, da svi – od patrijarha do vernika, od arhiepiskopa do vernika u Severnoj Makedoniji, imamo veliku odgovornost pred Bogom, pred ljudima i pred istorijom i pred Svetom crkvom…

Pobeda sabornosti

Među vernicima koji su prisustvovali liturgiji pomirenja bio je i Đoko Ivanovski, profesor u penziji Bogoslovije Svetog Klimenta Ohridskog u Skoplju.

– Svedočimo trenutak koji je trebalo da se dogodi još 1959. kada je Srpska pravoslavna crkva predložila autonomiju Ohridskoj arhiepiskopiji, ili 1967. kada je Makedonska pravoslavna crkva jednoglasno proglasila autokefalnost. Hvala Bogu, ipak se došlo do toga da se ljubav i hrišćanstvo pokažu na delu, da se narod zbliži i da se uspostavi crkvena idila i jedinstvo, da zaživi crkveni život, a ne da idemo samo u raskole jedni sa drugima. Narod treba da živi u ljubavi, da ima liturgijsko jedinstvo i tako uvek može da se nađe zajednički jezik. Kada se ima volje za svako pitanje se može naći i rešenje – kaže Ivanovski.

Zamenik predsednik opštine Čukarica Branislav Čelić istakao je da je došao kako bi podržao jedinstvo crkve, ali i činjenicu da će ovaj korak doprineti i boljim političkim odnosima dve zemlje.

– Pomirenje dve crkve je veliki korak za pravoslavlje. Makedonci su narod koji voli Srbe i te veze će nakon ovog čina biti još jače – ističe Čelić.

Ovo mišljenje deli i Sandra Kostadinović iz Beograda. Ona je bila prijatno iznenađena velikim brojem pristiglih vernika:

– Činjenica da smo se u ovako važnom istorijskom događaju svi sabrali u Hramu Svetog Save pokazuje koliko je narodu stalo do sabornosti, do jedinstva, posebno u ovim teškim vremenima.

Kruna ljubavi

Arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan rekao je da je danas uspostavljeno kanonsko jedinstvo sa SPC i da se nada da će Sabor SPC do kraja svog zasedanja doneti i odluku o autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije. Zahvalio se SPC za darovanu ljubav.

– Zablagodarimo na neizmernoj radosti, došlo je vreme da se završi stradanje za pravoslavni makedonski narod i Makedonsku pravoslavnu crkvu – Ohridsku arhiepiskopiju – rekao je Stefan.

Obratio se i patrijarhu Porfiriju:

– Putem jedinstva sa svima za konačno rešavanje svog statusa i autokefalnosti, još danas smo doživeli punu radost i još od vas, Vaša svetosti Porfirije, da doživimo da višedecenijsku tugu pretvorite u radost. MPC-OA veruje da će doživeti radost odlukom Vaše svetosti i arhijereja SPC na ovom Saboru.

Arhiepiskop Stefan je ukazao da da veruje da će jedinstvo SPC i Makedonske crkve trajati mnogo godina.

– Ovim današnjim činom je potvrđena ljubav dve sestrinske crkve – naveo je Stefan.

Vladika Jovan: Izdržali smo stradanje

Arhiepiskop ohridski i mitropolit skopski Jovan koji je zbog pripadnosti SPC u Makedoniji prošao pravu golgotu, poručio je da se do jedinstva dve crkve stiglo “zbog dvadesetogodišnje žrtve sveštenstva, monaštva, a posebno vernog naroda”.

On se zahvalio arhijerejima i sveštenstvu Orhidske arhiepiskopije, monaštvu, ali posebno vernom narodu koji se godinama skrivao po privatnim kućama, stanovima i podrumima, koji su bila bogoslužbena mesta Orhidske arhiepiskopije.

– Oni su izdržali ne samo teške za bogosluženja, nego i teške uslove postojanja pod pretnjom gonjenja i zatvaranja. Ali, kad je ta žrtva za jedinstvo crkve, oni su je sa radošću podneli – rekao je vladika Jovan u besedi u Hramu Svetog Save nakon liturgije.

Bog nas je pogledao

Dočekujući ohridskog arhiepiskopa Stefana, patrijarh Porfirije je poručio:

– Kako zvone zvona Svetosavskog hrama, tamo i naša srca biju od radosti zbog ovog blagoslovenog dana. Dobro došla draga braćo! Dobro došao brate arhiepiskope Stefane i vladike! Dobro došli u zajednicu ljubavi, vi i sav Vaš bogoljubivi narod. Braća smo i samo braća!

Poglavar SPC poručio je u Hramu Svetog Save da je uspostavljanje crkvenog jedinstva “izraz ljubavi Božije”.

– Evo, ovaj poziv braće i sestara iz Srbije i Severne Makedonije – srce našeg naroda je kucalo za sve nas, ritmom Hristovim. To nam pokazuje da nas je Bog pogledao i pomilovao. Razumeli smo da jedino ne treba da sprečavamo blagodat Božje.

Patrijarh je ukazao da je sa MPC – Ohridskom arhiepiskopijom dogovoreno da buduće delovanje “bude obrnuta piramida” i da “narod bude na vrhu, a mi da se smanjujemo, da budemo sluge slugu”, nakon čega se obratio gostima iz Severne Makedonije:

– Dobro ste došli, blagoslovite nas i prenesite naše blagoslove vašem narodu – poručio je Porfirije, nakon čega je otpevana pesma “Mnogaja ljeta”.