Youtube/gotrebinje
Trebinje

Nakon što je Bisera Turković, ministarka spoljnih poslova BiH početkom prošlog meseca povukla vlastito pozitivno mišljenje na memorandum o saradnji Srbije i BiH u vezi s izgradnjom aerodroma u Trebinju, taj projekat je vraćen najmanje dva koraka unazad, tvrde nadležni. Da stvar bude gora, nakon što Savet ministara nije usvojio ovaj memorandum, nego tek predlog osnova za vođenje pregovora o tom dokumentu, sve je trenutno stopirano u Predsedništvu BiH.

– Na potezu je Predsedništvo BiH. Taj dokument, ako kod njih dobije zeleno svetlo, biće vraćen Savetu ministara BiH, odnosno Ministarstvu komunikacija i transporta. Onda mi moramo da formiramo radnu grupu koja će se baviti usaglašavanjem i pregovorima, te utvrditi nacrt memoranduma za koji je potrebno tražiti mišljenje svih nadležnih institucija – naveo je nedavno ministar transporta BiH Vojin Mitrović.

U prevodu, umesto da bude usvojen memorandum koji bi praktično omogućio početne radnje na izgradnji aerodroma, sada mora da se pregovara o njegovom sadržaju, a u komplikovanoj zemlji kakva je BiH, to može trajati mesecima, pa i godinu dana. Podsećamo, prve procene su bile da će prvi avioni sa trebinjskog aerodroma poleteti do kraja ove godine. Od toga, jasno je, neće biti ništa.

Izgradnji aerodroma protive se i vlasti Dubrovnika. U danima kada je sporni memorandum bio aktuelna tema u BiH, gradonačelnik Dubrovnika pisao je vlastima u Sarajevu tražeći da obustave projekat. Dobio je negativan odgovor, ali opstrukcija je došla iznutra.

– Nemoguće je oteti se utisku da je Turkovićeva izlobirana iz Hrvatske. Uostalom, ona ima odlične veze u Zagrebu gde je godinama bila ambasador – kaže izvor “Vesti” iz Saveta ministara BiH.

U Trebinju su razočarani razvojem događaja, ali ruke su im vezane. Iako je u pitanju projekat Srpske i Srbije, konačnu reč moraju dati organi BiH.

Turkovićeva tvrdi da aerodrom u Trebinju, ili bilo koji drugi za koji postoji potreba, isplativost i osnova te podrška građana, nadležnih institucija i svih relevantnih faktora, ako je u skladu sa zakonom i svim pozitivnim propisima, nikada neće, niti je bio sporan.

– Naprotiv, svi projekti u interesu građana i države BiH, a koji se realizuju u skladu sa zakonom imaju i imaće moju podršku gde god da se na teritoriji BiH realizuju – tvrdi Turkovićeva.

Opstruisana i Buk Bijela

Nije prvi put da se događa da Sarajevo opstruiše projekte koje pripremaju Beograd i Banjaluka. Najpoznatiji slučaj je opstrukcija gradnje hidroelektrane Buk Bijela na Drini što je čak završilo na Ustavnom sudu, a zatim je vruć krompir prebačen zajedničkoj komisiji za koncesije koja mesecima ne samo da ne može da donese stav, nego uopšte ne stiže da se sastane.

Veliki projekti uvek izazov

Srbija će kao investitor aerodroma u Trebinju uvek i u potpunosti poštovati sve zakonske procedure koje važe u okviru Republike Srpske (RS) i BiH, kazali su za “Vesti” u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Naglašavaju da kod ovakvih strateških, velikih i kompleksnih projekata uvek postoje izazovi, ali da se oni trude da premoste sve što je neophodno za konačnu realizaciju.

– Od samog početka sarađujemo sa svim nadležnim institucijama i organima RS i BiH i sa njima zajednički radimo na svim pitanjima, tako da i od njih u mnogome zavisi brzina realizacije ovog projekta na kome se u svakom slučaju beleži konstantan napredak – ističu u resornom ministarstvu Srbije.

Početak izgradnje aerodroma u Trebinju, kako najavljuju, očekuje se posle završetka postupka eksproprijacije i po dobijanju svih neophodnih građevinskih dozvola, a procene su da je za završetak radova neophodno između 18 i 24 meseci.

U resornom ministarstvu Srbije podsećaju da je procenjena vrednost celokupnog projekta oko 100 miliona evra i ističu da je važnost izgradnje aerodroma u Trebinju ogromna, ne samo za istočnu Hercegovinu ili RS, već i za celu BiH i zemlje u okruženju.