MC Odbrana
Vojska Srbije

Na dve odvojene lokacije, poligonima Orešac kod Vršca i Pasuljanske livade, održana je združena vojno-policijska taktička vežba sa bojevim gađanjem Odgovor 2021. U vežbi, koja je za cilj imala da prikaže stepen sadejstva i vatrene moći dela jedinica Vojske Srbije i policije u rešavanju kriznih situacija, učestvovalo je oko 1.500 pripadnika jedinica Kopnene vojske i MUP Srbije, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane, zatim helikopterske jedinice MUP Srbije, kao i najelitnije jedinice vojske i policije: 72. brigada za specijalne operacije, 63. padobranska brigade, Žandarmerija i Specijalna antiteroristička jedinica (SAJ).

Vežbi je prisustvovao kompletan državni vrh Srbije, a ocenjujući rezultate prikazanog, predsednik Aleksadar Vučić je ocenio da su učesnici “odlično i profesionalno obavili svoj posao, zbog čega je ponosan na vojsku i policiju.

Nastavak modernizacije

– Gord sam ne samo zbog naše vojske i policije, već i zbog napretka Srbije. Ponosan sam na to šta smo uradili u prethodnih nekoliko godina i uveren sam da će Srbija imati snage, znanja i mudrosti da dalje nastavi sa ubrzanim razvojem i velikim napretkom na zadovoljstvo svih njenih građana i naše države – kazao je Vučić i istakao da je zajednička vežba pokazala kako Ministarstvo odbrane i MUP mogu da uspešno realizuju najsloženije bezbednosne zadatke.

Vučić je naglasio da daljom modernizacijom, opremanjem i snaženjem vojske i policije, Srbija može preventivno da deluje i da odvrati svakog agresora.

– Protiv eventualnih terorističkih akata delovaćemo uvek brzo, organizovano i veoma, veoma efikasno – poručio je predsednik Vučić.

Pancir ruši brda

On je rekao da će država nastaviti da poboljšava materijalno stanje pripadnika vojske i policije, podsećajući da je prošle nedelje premijerka Ana Brnabić uručila ključeve za stanove 584 pripadnika snaga bezbednosti. Predsednik Srbije naveo je da su u delu vežbe koja se održavala na Pasuljanskim livadama svi bili impresionirani borbenim mogućnostima protivvazdušnog sistema Pancir S1.

– Za one koji ne znaju, to je pet hiljada metaka, govorim samo o topovima, a da ne pričam o raketama koje pancir koristi za gađanje vazduhoplova. Pet hiljada metaka kalibra 30 milimetara u minutu, pa to je bukvalno da se brdo ruši. To je ogromno pojačanje za Vojsku Srbije – istakao je predsednik Vučić i dodao da je javnost mogla da se uveri u borbenu moć helikoptera Mi-35 i gama, ali i osposobljenost drugih jedinica iz sastava vojske i policije.

Agresija nije moguća

Predsednik Vučić istakao je da je Vojska Srbije danas 20 do 25 puta snažnija, ne računajući ljudske kapacitete, u odnosu na raniji period.

– vojsku ćemo i dalje da jačamo da bismo zaštitili državu i njene građane i da delujemo preventivno, da bismo svima koji misle da mogu da izvrše agresiju na Srbiju poručiili da to nije moguće. Zato ćemo biti izloženi različitim vrstama pritisaka – izjavio je predsednik Vučić.

On je naveo da je jedina Srbija koja mnogima odgovara ona slomljena, bedna i opustošena zemlja bez vojske i ekonomije.

Juriš tenkova sve lomi

Vežba Odgovor 2021 započela je na poligonu Orešac. U pet segmenata vežbe Uništenje terorističke grupe i oslobađanje talaca koja se odvijala na kopnu, vazduhu i vodi učestvovalo je više od 200 pripadnika Vojske Srbije i oko 100 pripadnika policije, a angažovano je osam vazduhoplova, 22 borbena vozila, sedam čamaca, dve bespilotne letelice, kao i druga savremena borbena i neborbena tehnika koju koriste specijalne jedinice.

U ovom delu svoju osposobljenost, ali i zajedničko sadejstvo, prikazale su najelitnije jednice vojske i policije: 72. brigada za specijalne operacije, 63. padobranska brigada i Specijalna antiteroristička jedinica MUP-a Srbije.

Mnogo bučnije bilo je na Pasuljanskim livadama, gde je učestvovalo više od 1.000 pripadnika Vojske Srbije, njih oko 200 iz policije i više od 140 borbenih sredstava i sistema.

Ovaj deo vežbe je izveden pod taktičkom pretpostavkom da su oružane snage neprijatelja, veličine mehanizovane brigade, koordiniranim aktivnostima izvršile oružanu agresiju na deo teritorije Srbije.

Odgovor zajedničkih snaga vojske i policije je bio eksplozivan!

Prikazano je efektno dejstvo artiljerijsko raketnog sistema Pasars, baterije Pancira S-1 i brigadne raketne grupe višecevnih lansera raketa plamen S, ali i sadejstvo kopnenih jedinica koje su koristile proverene rakete maljutka, oklopna vozila lazar 3, kvadrove i vatrenu moć 125-milimetarskih topova tenkova M-84 na udaljenosti od 4.100 metara.

Najdinamičniji deo vežbe počeo je uvođenjem u borbu novih helikoptera Mi-35 koji su pokazali izuzetnu vatrenu moć gađajući ciljeve na zemlji nevođenim raketama i topovima 23 milimetra. Zatim vatrena priprema napada iz višecevnih lansera raketa plamen S i napadom pešadijske čete na hamerima, mehanizovane i tenkovske čete, uz podršku helikoptera Mi-35 i pancira S-1.

Stigli novi migovi

Ministar odbrane Srbije dr Nebojša Stefanović izjavio je da su iz Belorusije stigla dva remontovana aviona MiG-29.

On je RTS naveo da je to deo dogovora predsednika Aleksandra Vučića sa predsednicima Rusije Vladimirom Putinom i Belorusije Aleksandrom Lukašenkom i dodao da zahvaljujućim tim sporazumima Srbija ima impresivno ratno vazduhoplovstvo.

– Dva remontovana miga stigla su u Srbiju iz Belorusije. Oni su dopremljeni rasklopljeni, tako se transportuju, i u narednom periodu biće u sastavu našeg ratnog vazduhoplovstva – precizirao je Stefanović.

Migovi su dopremljeni avionom An-124 ruslan, a remontovani su u beloruskom 558. vazduhoplovnom zavodu u gradu Baranoviči. Ratno vazduhoplovstvo VS bi već od juna, kada se završava modernizacija migova u Srbiji, u operativnoj upotrebi mogla imati čak 14 aviona MiG-29.

Zaštićeni narod i otadžbina

Donedavni ministar vojni, a sada ministar policije, Aleksandar Vulin, tokom uvežbavanja pripadnika VS i MUP Srbije objasnio je da će kroz ovu aktivnost pripadnici elitnih jedinica pokazati da su oružane snage Srbije spremne da zajednički stanu u zaštitu svog naroda i države.

Vulin je objasnio da ovakav vid zajedničke vežbe vojske i policije, po broju učesnika, tehnike, ali i kompleksnosti zadataka, nije rađen u modernoj istoriji Srbije.

– Prikazano je kako se u slučaju opasnosti, u skladu sa zakonom, uspostavlja vrhovna komanda, pozicija vrhovnog komandanta, način funkcionisanja naših jedinica, pa sve do tehničkih detalja: kako bi se naše jedinice na terenu ponašale da je bezbednost našeg naroda i naše zemlje i Srba na bilo koji način ugrožena – naveo je Vulin.