Tanjug
CEPIVO MOŽE DA SE BIRA: Red na Beogradskom sajmu

Zajedničkom akcijom programa Tačka povratka i Kancelarije za informacione tehnologije i e-Upravu Vlade Srbije srpskoj dijaspori je obezbeđen termin za vakcinisanje 15. maja u Hali 3 Beogradskog sajma. Krajem aprila, kada je organizovano prijavljivanje, to je učinilo više od 500 naših ljudi, najviše iz Evrope, ali ih ima i iz afričkih zemalja, SAD, Kanade, Brazila.

Oni koji se nisu prijavili jer nisu znali za tu mogućnost, već su vakcinisani ili za sada ne žele da se vakcinišu, pozdravljaju akciju. Ukazuju i da bi je možda trebalo ponoviti.

Svetlana Stanojlović iz Vićence smatra da je obezbeđivanje vakcina za našu braću i sestre u dijaspori je pozitivan gest.

– Vest da bi 15. maja moglo da se putuje zbog vakcinisanja stigla je do mene kasno, tako da bih mogla reći samo hvala na organizaciji i uloženom trudu, možda neki drugi put pod drugačijim uslovima. Inače, zbog vremenske ograničenosti i razdaljine od matice, sputani smo u dolasku na vakcinisanje. Iako je Italija relativno blizu naše otadžbine, potrebno je odvojiti nekoliko dana za vakcinaciju što je za mene lično i za moju porodicu neizvodljivo jer deca pohađaju nastavu od ponedeljka do subote, a sve to treba ponoviti dva puta. Takođe, smatram da je zdravstveni sistem Italije dužan da ispuni svoje obaveze prema svojim osiguranicima. Mišljenja sam da je nekome u Srbiji potrebnija vakcina koju bih ja primila.

Sličnog mišljenja je i Nedeljko Gavrić iz Ofenbaha u Nemačkoj

– Mislim da je to dobro. Nisam se prijavio, a i kada bi se ponovo organizovalo nešto slično ne bih uradio jer sam ovih dana ovde dobio termin za vakcinu. Da je bilo malo ranije, pre nego što sam dobio termin, prijavio bih se. Dodao bih da je trebalo malo duže da traje prijavljivanje jer je bilo previše kratak rok za to. Nama treba više vremena da se organizujemo zbog posla i puta koji nije tako kratak pa bi možda valjalo tako nešto ponoviti.

Ivan Brkljač, direktor programa Tačka povratka, ne isključuje mogućnost obezbeđivanja novih termina za vakcinaciju državljana Srbije iz rasejanja.

– Obezbeđivanje novih termina za naše državljene koji žive i rade u inostranstvu će zavisiti od broja zainteresovanih za vakcinaciju koji nam se budu javili.

Svetski nivo u Srbiji

Božana Milić iz Beča je već iskoristila priliku da se vakciniše u Srbiji.

– Još pre mesec dana sam rešila da se prijavim za vakcinu u Srbiji, jer sam videla da ne mogu uskoro doći na red u Austriji. Sve je bilo jednostavno, od prijave, do samog dobijanja vakcine. Proces vakcinacije u Srbiji je stvarno na svetskom nivou, i može poslužiti i Austriji, u kojoj živim, za primer. Poziv dijaspori da dođe da se vakciniše mislim da nije posebno potreban jer kao i svi naši građani možemo da se prijavimo bilo kada i lako dođemo do vakcine.

Uzdam se u Božju volju

Dajana Spasojević iz Grishajma u Nemačkoj navodi da je čula za akciju koju je sprovela Republika Srbija, ali iskreno kaže da nije posebno zainteresovana.

– Više verujem u Božju volju, u to da nas Bog dragi čuva i da će da nas Srbe sačuva. Poreklom sam iz Republike Srpske, ali i kad bih bila građanin Srbije ne bih otišla na vakcinaciju. Razgovarala sam sa nekoliko lekara i svi su mi rekli da ne savetuju mlađim ljudima da se vakcinišu. Svako ima pravo da to uradi, ja lično ne bih. Čak i moj muž Oliver, koji je srčani bolesnik i rizična grupa ne verujem da je posebno zainteresovan. Jedino u slučaju da se baš mora, da ne mogu da idem na posao ako nisam vakcinisana, onda bih morala da to uradim.