Lična arhiva
SKC "Stevan Mokranjac"

U okviru manifestacije Dani Srbije i Srpske u Beču je održano veče srpskog folklora Zaigrajmo divno kolo.

U bogatom kulturno-umetničkom programu nastupili su Srpski kulturni centar “Stevan Mokranjac”, društva Jedinstvo i “Branko Radičević” iz Beča, Ansambl narodnih igara i pesama “Veselin Masleša” iz Banjaluke i KUD Una iz Novog Grada sa pevačkom grupom.

Veče je otvorio Mladen Filipović, šef predstavništva RS u Austriji, koji je pozdravio prisutne i izrazio posebno zadovoljstvo što se kroz folklor predstavlja srpska kultura i tradicija.

Veče srpskog folklora organizovala je Zajednica srpskih klubova u Beču koja je izrazila žaljenje što nije doputovao folklor iz Novog Sada, kako je to bilo planirano.

Naime, ovo veče bilo je zamišljeno kao druženje društava i prezentacija folklora iz Beča, RS i Srbije.

Inače, ANIP “Veselin Masleša” jedno je od najuspešnijih društava RS, osnovano je daleke 1948. godine od tadašnje omladinske organizacije grada Banjaluke.

Za 71 godinu postojanja ansambl je osvojio veliki broj nagrada i imao više od 6.000 programa u zemlji i inostranstvu pred više od šest miliona gledalaca.

ANIP “Veselin Masleša” je nosilac i najviših priznanja u RS, a početkom meseca je ansambl dobio status Ansambla igara i pesama od republičkog značaja, čime je jedini u RS sa tim statusom.

Posle kulturno-umetničkog programa društva su nastavila druženje ispred sale kolom u koje su se uhvatili svi.

Zajedničke probe

Članovi KUD-a Una iz Novog Grada bili su i gosti Srpskog kulturnog centra “Stevan Mokranjac”. Vikend u Beču imao je i radni karakter jer su zajednički uvežbavane nove koreografije.