Z. VICELAREVIĆ
PESMA NA POČETKU: Svi ansambli i publika otpevali "Pogledaj de, moj jarane"

Srpski kulturno-sportski klub Sloga iz Cufenhauzena (deo Štutgarta) priredio je proteklog vikenda u glavnom gradu pokrajine Baden Virtemberg, folklorni koncert pod nazivom Zaigrajmo veselo. Pored domaćina učestvovali su ansambli SHKD Morava Štutgart, SKK Nova generacija Šorndorf i Srpski kulturni centar Ofenbah. Tako je posle duge pauze Sloga uspela da probije led koji se u proteklom periodu stvorio usled pandemije, a da su svi učesnici zaigrali veselo uverila se brojna publika koja je željno čekala da vidi folkloraše na bini.

Program je počeo izlaskom na scenu svih učesnika koncerta, koji su zajedno sa publikom otpevali pesmu “Pogledaj de, moj jarane” posle čega je Vanja Borić, potpredsednik Sloge poželeo dobrodošlicu. Folkloraše i goste pozdravio je i Dragan Dimitrijević, generalni konzul Srbije u Štutgartu, koji je istakao veliki značaj ovakvih manifestacija za naše ljude u rasejanju.

Druženje posle dve godine

Sloga se publici predstavila sa sva tri ansambla. Prva je na bini izašla najmlađa grupa folkloraša, koji tek ulaze u svet narodnih igara, koreografijom “Ja brdom brdo”, zatim je B grupa odigrala splet Vlaških igara. Posle nastupa gostujućih ansambala iz Štutgarta, Šorndorfa i Ofenbaha, koncert je zatvorio prvi ansambl Sloge spektakularno izvedenom koreografijom “Graovsko oko” koju je postavio Radoslav – Raša Beguš, iskusni umetnički rukovodilac koji je svoje koreografije postavljao u Sidneju, beogradskom “Abraševiću”, moskovskoj folklornoj akademiji “Mojsejev”. Raša Beguš je svojevremeno kao umetnički rukovodilac vodio ansamble zlatne generacije Sloge Cufenhauzen kada je to društvo nastupalo širom Evrope.

SPEKTAKULARNO: Raša Beguš sa prvim ansamblom

– Izuzetno sam zadovoljan svom decom koja su večeras obukla, sa ponosom nosila naše narodne nošnje i prikazala deo srpske kulture brojnoj publici koja je umela da velikim aplauzom nagradi njihov trud i rad. Vidim da postoji ogromna želja da napreduju, usavršavaju i što je najbitnije da se druže, zbliže i budu domaćini jedni drugima – ističe Raša Beguš.

Dodaje da je ideja bila da se ponovo pokrenu ovakvi projekti i koncerte kako bi se klubovi i društva opet posećivali i družili.

Najmlađi i B grupa Sloge iz Cufenhauzena

– Nije bez značaja i to što se na ovaj način finansijski pomognu društva koja su došla na ivicu opstanka zbog pauze koju smo imali – navodi Beguš.

Dragan Dimitrijević, generalni konzul Srbije u Štutgartu za “Vesti” kaže da ovakva okupljanja sigurno imaju veliki značaj za naše ljude u rasejanju.

– Posebno što smo posle dve godine uspeli ponovo da se organizujemo i napravimo manifestaciju. Veoma je bitno što su se odazvala i druga društva da učestvuju. U pokrajini Baden Virtemberg živi i radi veliki broj Srba i postoje brojna kulturno-umetnička društva iz kojih mi crpimo veliku snagu da zajedno s njima napravimo zajedništvo i promovišemo Srbiju, srpski jezik i kulturu i sve pozitivne vrednosti naše zemlje.

KOMŠIJE IZ ŠTUTGARTA: SHKD Morava

Radost pobedila tremu

Vanja Borić, potpredsednik Sloge Cufenhauzen je prezadovoljan i zahvalan svim društvima učesnicima koncerta.

Izuzetno sam zadovoljan i brojem publike koja je prisutna iako smo samo dva dana pred koncert ranije dobili uputstvo za sprovođenje novih, 2G mera. Da nije bilo tih mera sigurno bismo imali još više publike, ali smo i sa ovim brojem više nego zadovoljni. Ljudi su se uželeli i folklora i slavlja posle toliko vremena. Dodelili smo zahvalnice svim klubovima koji su prisustvovali ovoj divnoj manifestaciji i prijateljima kluba i svima koji su zaslužni za klupski život naše Sloge – kaže Borić.

Članovi Sloge sa dobitnicima zahvalnica

Koncertom su zadovoljni i gosti, što potvrđuju reči Milice Koškanac, umetničkog rukovodioca SHKD Morava Štutgart.

– I pored velike treme nastup je bio dobar pogotovo zato što sam sastavila dva ansambla. Igre iz Pčinje odigrao je mešoviti ansambl, neki članovi su već u prvom ansamblu, a mlađi su tek ušli u opanke starijih. Imali smo dugu pauzu i mislim da je radost nastupa pobedila. Probe smo morali da održavamo po određenim merama, a sad je već mnogo bolje. Uspeli smo da sačuvamo ansambl, a čak smo dobili i mnogo novih igrača – sa vidnim osmehom priča Milica.

Posle programa i publika se našla u kolu
Maja i Sara sa ansamblom Nove generacije

Željni nastupa

Sara Đorđević i Maja Vićentijević su umetnički rukovodioci Nove generacije iz Šorndorfa.

– Nastupao je naš srednji ansambl, igrači od šest do 16 godina i izveli su koreografiju Igre iz Leskovca. Definitivno sam zadovoljna, iako uvek može bolje – kaže nam Sara.

– Radovali smo se ponovnom nastupu na bini posle tolikog vremena. Radovali smo se druženju, bili smo željni da se svi skupimo i predstavimo publici. Svi smo bili uzbuđeni i sve je proteklo u najboljem redu – rekla nam je Maja.

RAZMENILI ZAHVALNICE: Robert Jovanovski i Vanja Borić

Prijateljstvo traje decenijama

Najdalje putovanje imao je Srpski kulturni centar iz Ofenbaha. I pored toga nastup je po mišljenju Nataše Kovačić, umetničkog rukovodioca SKC, bilo odličan.

– Naš prvi ansambl se predstavio Igrama iz okoline Niša. Bila je to za mnoge članove ansambla premijera, jer do sada još nisu stajali na bini pred publikom. Uzbuđenja je bilo i kod starijih članova ansambla jer je ipak protekao dug period od prethodnog nastupa, ali je pored nastupa bitno upoznavanje i druženje sa folklorašima iz drugih društava.

NAJDALjE PUTOVALI: SKC Ofenbah

Dugogodišnje prijateljstvo Sloge iz Cufenhauzena i SKC traje tridesetak godina, a počelo je prijateljstvom Roberta Jovanovskog, sadašnjeg predsednika SKC i Radoslava Raše Beuguša, ondašnjeg i sadašnjeg umetničkog rukovodioca Sloge.

– Raša je stari igrač kao i ja. Poznajemo se iz vremena kada smo nastupali sa različitim folklorima ali se stvorilo prijateljstvo, koje traje i danas. Pozivu smo se rado odazvali i ovde smo prihvaćeni kao prijatelji i folkloraši. Možemo da zahvalimo domaćinu na dočeku i gostoprimstvu i sve su organizovali na nivou, a program je bio odlično pripremljen – kaže Jovanoviski, koji je u ime SKC domaćinu predao zahvalnicu za dugogodišnje prijateljstvo između ova dva društva.

HVALE DOBRU ATMOSFERU: Društvo iz Šorndorfa

Uželeli se zabave

Da je bilo veselo na koncertu potvrdilo nam je raspoloženo društvo iz Šorndorfa, a u njihovo ime je rekao Goran Lazarević:

– Svi ansambli su bili fantastični i čestitam im na uspešnom nastupu. Atmosfera je odlična, a super je orkestar Ksenon sa pevačicom Cacom. Sa Slogom smo se pre korone družili često i srećni smo što možemo ponovo. Nadam se da će i naš klub iz Šorndorfa uskoro da organizuje nešto ovako, pa da nam u goste dođu članovi Sloge i drugih društava iz Nemačke.

VOLI DA IGRA: Sara sa mamom Ružicom

Sara najmlađa na bini

Ružica Jovanović, mama četvorogodišnje Sare Ćirković, najmlađe folklorašice na bini, kaže da nije igrala u folkloru, ali je srećna što Sara to voli:

– Sara vežba u folklornom ansamblu Sloge iz Štutgarta već godinu dana i strašno voli da ide na probe, da igra i da se druži sa našom decom. Suprug Dragan i ja smo tražili mogućnost da Sara ima neki hobi koji bi povezao njenu želju da igra, koju je pokazivala od kada je prohodala. Sloga nam je bila odlična mogućnost, jer tu može i da igra i da priča srpski sa našom decom.