Z. Mirković
Komšije iz Beča: KUD Jedinstvo

Kulturno-umetničko društvo “Branko Radičević” iz Beča organizovalo je koncert srpskog folklora – Veče sa prijateljima – na koje je pozvalo više ansambala među kojima su neki prvi put došli u Austriju.

Tako je u goste “Radičeviću” došao KUD “Vuk Stefanović Karadžić” iz Badnjevca, jedan od najuspešnijih seoskih folklora iz Srbije.

– Dugo nam je bila želja da dovedemo ovo društvo u Beč. Oni prethodnih sedam godina nisu putovali nigde u inostranstvo. Inače, ovo im je prvo gostovanje u Beču i Austriji – kazao je Borislav Kapetanović, umetnički rukovodilac KUD “Branko Radičević” .

Razgovori sa Badnjevčanima vođeni su godinu dana, ali tek sada su dva društva uspela da usklade svoje termine. Koncert su obogatili i gosti iz Kopra, KUD Kolo, koje je oduševilo publiku igrama iz Dragačeva.

Ovo društvo, koje postoji 12 godina, već četvrti put gostuje kod prijatelja članova “Branka Radičevića”, koji su najavili uzvratnu posetu u junu.

U programu su učestvovali i društva iz Austrije KUD Krajišnik iz Sankt Peltena, KUD Jedinstvo i KUD “Bora Stanković” iz Beča.

Domaćin je u bogatom programu učestvovao sa svim svojim sekcijama – od škole folklora do prvog ansambla.

Najmlađi su izmamili najveći aplauz od publike u kojoj su sedeli i ponosni roditelji.

Predstava za decu

Uoči priredbe “Radičević” je, pre svega deci, priredio uživanje uz pozorišnu predstavu namenjenu najlmlađima. Pan teatar iz Beograda izveo je predstavu “Anin svet snova”, koja je oduševila mališane.

KUD “Branko Radičević” za realizaciju ove uspešne večeri, posebno dolazak pozorišta, zahvaljuje Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, odnosno Kancelariji za saradnju sa dijasporom i Srbima iz regiona, kao i Odboru za kulturu opštine Favoriten i predsedniku ove bečke opštine Francu Markusu, ali i sponzorima.