Đ. Janković
NEGUJU TRADICIJU: Hor peva himnu Vuku

Svečanom akademijom u Vukovom domu kulture, na Mitrovdan, dan rođenja reformatora srpskog jezika, pet lozničkih škola koje nose ime Vuka Stefanovića Karadžića, zajednički su obeležile svoj dan.

Direktor Gimnazije “Vuk Karadžić”, profesor Darko Nestorović, rekao je u ime osnovnih škola iz Loznice i Lipnice, Vukove spomen-škole u Tršiću i Osnovne muzičke škole, da je lepo videti prepunu salu prosvetnih radnika, učenika i roditelja kako zajedno obeležavaju dan obrazovnih ustanova koje sa ponosom nose ime znamenitog Jadranina.

PODRŠKA: Darko Nestorović

Prema njegovim rečima učenici ovih škola su u prošloj školskoj godini ostvarili izuzetne rezultate na takmičenjima, od školskih do međunarodnih, svima je na tome čestitao uz nadu da će tako biti i ubuduće.

Tanja Glišić Matić, načelnica gradskog Odeljenja za društvene delatnosti, čestitala je školama njihov dan u ime lokalne samouprave i rekla da je lepo videti “pet škola pod jednim krovom”.

Kako je kazala, na situ i bogatu evropsku kulturnu trpezu naš Vuk Karadžić je izneo dragulje srpske i epske narodne tradicije i takvo blago zadivilo je velikane kao što su Gete, Puškin i braća Grim.

– Vuka je iznedrila siromašna, ali poštena kuća, živeo je u porobljenoj zemlji, stvarao u vreme Prvog srpskog ustanka, ali upornoga je teško zaustaviti, pa je uspeo da stekne nekoliko počasnih doktorata i postao ugledni filozof, reformator, sakupljač narodnih umotvorina, pisac prvog rečnika i najznačajnija ličnost srpske književnosti 19. veka – kazala je Tanja Glišić Matić.

NA PRAVOM PUTU: Tanja Glišić Matić

Učenici svih pet škola izveli su prigodan program na Svečanoj akademiji kojom se po drugi put na ovaj način zajednički obeležava njihov dan. Direktor Gimnazije “Vuk Karadžić” iz Loznice i dirigent školskog hora poručio je da im je veliki reformator podsticaj za sve uspehe koje su đaci ove ustanove do sad ostvarili.

Jezik čuvar naroda

– Mudri Vuk je rekao da je jezik hranitelj naroda i da dokle živi jezik dotle živi i narod. Naš zajednički zadatak je da poput Vuka negujemo srpski jezik, čuvamo kulturu i nacionalni identitet. On je rekao da na svetu nema lepše zemlje od Srbije, niti lepšeg mesta od Tršića, ali njegov zavičaj je daleko širi od Jadra i Podrinja, od Srbije današnje i ondašnje. Vukov zavičaj i nasleđe je srpski jezik, Vukovo nasleđe su i sva deca koja ćirilicu uče i tim pismom pišu, tako da smo svi mi Vukovi sinovi i kćeri – kazala je Glišić Matić.

Program ulepšali mladi muzičari