EPA
Policija će kontrolisati poštovanje mera

Austrijska vlada, zbog dramatičnog rasta broja novoobolelih, odlučila se na ponovno potpuno “zaključavanje”, po uzoru na proleće, što podrazumeva i ograničenje slobode kretanja građana.

– Prinuđeni smo da na naredne dve i po nedelje preduzmemo drugo potpuno “zaključavanje” kako bi izbegli dalji drastičan rast broja novoobolelih i preopterećenje jedinica intenzivne nege – istakao je kancelar Sebastijan Kurc najavljujući dalje pooštravanje mera protiv širenja korona virusa koje stupaju na snagu u utorak, a biće na snazi do 6. decembra.

Zatvaraju se škole, sve trgovine osim onih neophodnih za život, ograničenje izlaska iz kuće važiće 24 sata, a ne samo od osam uveče do šest ujutru. Zabrana izlaska na ulicu nije totalna, dozvoljen je izlazak iz stana zbog odlaska na posao, u kupovinu namirnica i lekova, pružanja pomoći članu porodice ili drugom licu i sportska šetnja na otvorenom, ali isključivo pojedinačno ili sa članom zajedničkog domaćinstva. U crkvama neće biti javnih službi za vernike.

Kancelar je naveo da će, pored već zatvorenih hotela, gastronomskih i zabavnih preduzeća biti zatvorene prodavnice, uz izuzetak prehrambenih, drogerija, apoteka, pošti, banaka. Restorani ostaju zatvoreni, osim za narudžbine koje se nose kući. Zatvaraju se sve radnje koje pružaju uslužne delatnosti gde nije moguće ispoštovati distancu, kao što su frizerske radnje, kozmetički saloni.

Kurc je rekao da svuda gde je moguće treba omogućiti i rad od kuće. On ističe da je cilj da se od 7. decembra najpre otvore škole i prodavnice.

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer najavio je da će policija kontrolisati poštovanje mera.

– Policija će vam ukazati kada ne poštujete mere, stupiće u dijalog, ali i delovati protiv svih koji se ne pridržavaju – podvukao je on.

Smanjite kontakte

– Moj apel za naredne nedelje je nemojte nikoga sretati. Svaki socijalni kontakt je kontakt previše. Provodite vreme samo sa ljudima iz vašeg domaćinstva, a ako živite sami opredelite se samo za jednu osobu sa kojom ćete ostati u kontaktu – poručio je kancelar.

Kazao je da je svestan da su te mere teške, ali su ujedno i jedine koje deluju kako bi se drastično smanjio broj obolelih.

– Samo tako možemo od decembra ponovo zemlju postepeno “otključavati”, i spasti Božić, kako bi ga dostojanstveno i obazrivo, mogli proslaviti – naglasio je Kurc.