EPA PHOTO/Alban Bujari
NEGIRAO ZLOČINE: Hašim Tači sa članovima terorističke OVK

Sramotnim rečima branio se u nastavku suđenja pred Haškim tribunalom bivši lider Oslobodilačke vojske Kosova Hašim Tači, tvrdeći da “Žuta kuća” nikada nije postojala, da nije bilo trgovine organima, ali i da očekuje da će biti oslobođen i od svih drugih optužbi.

Pozivao se i na one koji više nisu među živima, između ostalog, na Madlen Olbrajt i Ričarda Holbruka. Tužilaštvo je u uvodnom izlaganju navelo da su Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Selim odgovorni za minimum 102 ubistva i da su prisilno zatvarali ljude.

Advokat Toma Fila kaže za “Vesti” da bi u slučaju da su samo Srbi pobijeni postojala mogućnost da Tači i ostali budu oslobođeni.

– Ovako je mnogo i Albanca, da bi bili oslobođeni, pa će da ih osude bar dva dana – priča pomalo ironično ovaj advokat.

Nema preživelih

Ukazuje da preživelih Srba iz logora nema jer su oni pobijeni, dok su Albanci podmićivanjem novcem ili kao članovi velikih porodica uspeli da se spasu, pa mogu da pričaju kako je bilo tamo.

Pjer Prosper, advokat tima odbrane Hašima Tačija koji je, kako kaže Fila, bio na vrlo važnoj funkciji ambasadora za ratne zločine u SAD, usmerio odbranu na dva načina.

– Prvo, u slučaju da je to zajednički zločinački poduhvat, NATO intervencija bi bila za njegovo pokrivanje, što znači da ne postoji zajednički zločinački poduhvat, jer bi NATO bombardovanje bilo u funkciji zaštite. Drugo, ne postoji organizacija OVK kao što je vojska ili policija kod nas već bande koje su svaka u svom kraju radile šta su htele – ističe Fila.

Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević je komentarišući suđenje rekao za “Vesti” da će dokazni postupak Tačiju i ostalima imati najveću težinu. Tači i ostali protiv kojih se vodi proces su negirali ono što im se stavlja na teret, ali je tužilaštvo poručilo da će dokazati da su krivi za zločine na Kosovu i Albaniji, uz tvrdnju da su odgovorni za najmanje 102 ubistva, uglavnom Srba, ali i Albanaca.

Politički aspekt suđenja

Milivojević smatra da će postupak biti zanimljiv jer postoji ambicija tužilaštva da dokažu sve to, pa će dokazni postupak imati najveću težinu.

– Pitanje da li su u stanju da dovedu sve svedoke i da potvrde svaki od ovih zločina. Druga stvar koja će biti ključna je politička, da li će na kraju biti osude OVK u političkom smislu. Mislim da će glavna bitka kad je politički aspekt ovog suđenja biti oko toga – ukazao je on. Mišljenja je da će sigurno biti političkih pritisaka na unutrašnjoj sceni jer otvara se dobar broj pitanja.

– Karakter OVK će biti ključan u ovom suđenju jer se vidi se iz izjave nemačkog ambasadora u Prištini i nekih političkih poslanika na Zapadu, da se OVK isključi iz priče i da je ovde reč o individualnim zločinima. Onda se karakter NATO intervencije i podrške OVK dovode u pitanje. Posledice mogu biti ozbiljne, ne samo na političkom, nego i na nekom drugom planu – rekao je Milivojević i ukazao da odlučnost tužilaštva da istraje na onome što su stavili sebi u zadatak, govori u prilog i da neke od žrtava mogu da očekuju satisfakciju ukoliko se ovo izvede do kraja. Tužilaštvo je ranije navelo da će tokom postupka biti ispitano 312 svedoka, za šta im treba 545 sati. Tači i ostali su optuženi za ratne i zločine protiv čovečnosti u 42 nelegalna pritvora OVK na KiM i u Albaniji nad minimum 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno. Optuženi su da su ljude neosnovano lišavali slobode, mučili i ubijali, za šta im preti kazna doživotnog zatvora.

NATO u zločinu

Sudski proces vođama terorističke OVK je od istorijskog značaja, ne samo za Balkan, već za Zapad jer ako Hašim Tači bude osuđen, ta presuda će indirektno uticati na NATO, ocena je nemačkog novinara Mihaela Martensa. On je rekao da će, ako Tači bude osuđen, ova presuda indirektno uticati na NATO, ne pravno već politički.

– To ne bi značilo da je NATO vodio zločinački rat, ali bi značio da je sarađivao sa organizacijom koja je, prema presudi međunarodnog suda, bila umešana u ratne zločine – rekao je Martens.

Zaštita svedoka

Zoran Milivojević je upitan koliko je položaj svedoka u postupku dodatno otežan početkom suđenja ukazao da je i ranije bio otežan.

– Dugo je trajao period pripreme, tužilaštvo se dobro pripremilo i zaštita svedoka je ovog puta imala važnu dimenziju. Očito su štitili neke svedoke u ranoj fazi postupkla. Ako uspeju da istraju na tome, da dokažu, da privedu svedoke i da svedoci budu odlučni da svedoče o ovim stvarima, kakarakter suđenja može da bude pozitivniji u odnosu na iskustva iz ranijih slučajeva, iz suđenja Haradinaju – kaže Milivojević.