U. Raš
Velika porodica: FMD "Izvor" dobio zlatnu plaketu

Dosad najmasovnija Evropska smotra Srba u dijaspori i regionu okupila je oko 3.000 učesnika koji su se dva dana borili za trofeje “Vesti”, ali su se i družili i zabavljali u srpskoj prestonici. Takmičenje nije moglo da prođe bez rodbine koja živi u Srbiji i koja je svaki nastup proživljavala emotivno kao i sami takmičari. U Beogradu se okupilo “šareno” društvo sa svih meridijana, a neumorni reporteri našeg lista tokom vikenda popričali su sa mnogima od njih.

Ko je sve došao na Smotru, kakvi su im utisci, ko ih je bodrio, da li su zadovoljni svojim rezultatom i gostoprimstvom domaćina i organizatora, čitajte samo u “Vestima”.

Uče srpski i istoriju

Umetnički rukovodilac društva Ivana Milanović (29) kaže da je naporno raditi sa omladinom, ali da je sve to deo posla.

– To su deca koja su u godinama kada svako od njih ima svoj stav i karakter, pa im pronađem “žicu” da dva sata marljivo vežbamo, a onda sledi opuštanje. I mladi to poštuju. Jako je važno to što insistiramo da se priča srpski, ali i što koreografi prilikom postavljanja neke nove igre obavezno ispričaju i detalje o kraju iz koga je igra, zbog čega je baš takva nošnja, pa neki detalj iz istorije, taman dovoljno da ih zainteresuje da sve drugo sami pronađu – kaže Ivana.

I kolo i samba

Donedavno je u “Izvoru” igrala Švajcarkinja rodom iz Brazila.

– Zainteresovala se za naše narodne igre i već posle prvog gledanja se oduševila i – zaigrala. Bilo nam je na početku malo čudno hoće li se snaći jer se u Brazilu igraju samba i rumba, ali bila je odlična, čak je sa našim društvima nastupila na Smotri u Švajcarskoj. Pritom, bila je oduševljena time što smo složni i što se družimo i pre i posle nastupa – pričaju članovi “Izvora”.

Tijana i Nikola Arbutina

Saradnja sa Švajcarcima

Ivan Ristović kaže da “Izvor” ima odličnu saradnju sa sličnim folklornim društvima iz Švajcarske, pa su im tako dragi gosti na njihovim priredbama, kao i oni na njihovim druženjima i manifestacijama.

– Oni se pitaju kako je moguće da neko tako posvećeno neguje svoju kulturu i tradiciju hiljadama kilometara daleko od otadžbine. Na delu im pokazujemo da je sve moguće ako se jako želi i voli – ističe Ristović.

Tandem: Ivana Milanović i Ivan Ristović