Lična arhiva
Težak život: Rada Simić

Teško bolesna penzionerka Rada Simić (55) iz Šapca nije mogla rečima da opiše radost zbog 500 australijskih dolara koje joj je uputila čitateljka “Vesti”, plemenita dobrotvorka Anđelka Đurović iz Melburna. Rada je pre deceniju i po obolela od kancera bešike, a potom doživela moždani udar i danas je prikovana za invalidska kolica. Živi od male penzije i tuđe nege i pomoći koje ne podmiruju njene osnovne potrebe.

Anđelku koja je i ranije nesebično pomagala bolesne i siromašne, ova Šapčanka je ganula “do srca”. Kaže, ne samo zato što joj je pomoć u nemaštini dragocena, već i što je sama bez ikog svog, a Anđelka joj je pokazala da postoji neko ko misli na nju.

– Do neba sam zahvalna toj divnoj ženi. Kao milion evra da sam dobila. Ne mogu to rečima opisati. Želim joj svu sreću ovog sveta i neka joj Bog da zdravlja, jer je to ono najvrednije. Od radosti sam otplakala dan kada ste mi iz redakcije “Vesti” javili da mi je od Anđelke stigao novac – priča Rada i dodaje da obično plače, nekad i danima, zbog bolesti i nesreća koje su je prikovale za kolica i kuću.

Zbog bolesti govori usporeno i sa naporom, a objašnjava kako će novac potrošiti na plaćanje struje i grejanja, pošto strahuje da bi, ako ne izmiri obaveze, mogli izvršitelji da joj zakucaju na vrata i uzmu to malo što ima. Gotovo cela njena penzija i tuđa nega i pomoć odlazi na plaćanje žene koja je čuva i uvek nedostaje para za život, pa je svaka pomoć dobrodošla.

– Nemam za hranu do kraja meseca, ni za ličnu higijenu, pa će novac ići na to – priča siromašna žena kojoj humani zemljaci pomažu da preživi. Napominje da je istoga dana kada je došla donacija od Anđelke stiglo i 20 evra od Slavka Šuvakova iz Švedske koji je za njene muke saznao putem naše redakcije i šalje joj 20 do 25 evra mesečno.

Radi je zbog karcinoma pre 15 godina odstranjena bešika i reproduktivni organi, a na stomaku izvedena stoma na koju je prikačena kesa da bi mogla da obavlja fiziološku potrebu. Karcinom se vraćao dva puta, pre dve godine je doživela moždani udar, a ima astmu i diskus herniju. Bila je prinuđena da traži pomoć iz Fondacije Budi human putem koje su joj sugrađani omogućili fizikalne terapije i lekove.

Kako pomoći

Čitaoci “Vesti” koji žele da pomognu, mogu da kontaktiraju Radu Simić putem broja telefona +381 64 26 86 135 ili adrese Kraljice Marije 2/1, 15000 Šabac, Srbija. Možete i da izvršite uplatu na njen žiro-račun u Poštanskoj štedionici: 200-37445746-36.