EPA/EFFE
DOSTA NAM JE ZLA I MRŽNJE: Anja Šimpraga

Anja Šimpraga, jedna od troje zastupnika srpske zajednice u Hrvatskom saboru, ocenjuje za “Vesti” da je odluka saborskog Odbora za ratne veterane kojom se podržava inicijativa grupe nevladinih organizacija da se na groblju Mirogoj u Zagrebu uredi vojno groblje za 550 poginulih vojnika NDH od 1941. do 1945, pokušaj istorijskog revizionizma koji je u potpunoj suprotnosti sa Ustavom Hrvatske.

– U zemlji u kojoj održavamo komemoracije žrtvama sramnog ustaškog logora u Jasenovcu, istorijski revizionizam ne može i ne sme biti prirodno stanje. Zato srpska zajednica oštro osuđuje pokušaj da se ustaše predstave za hrvatske vojnike, jer oni to nisu bili. Srbi u Hrvatskoj odlično znaju koliko je fašizam doneo zla, mržnje i podela. Hrvatska je zemlja utemeljena na antifašizmu, vrednostima borbe za slobodu i jedinstva svih naroda – kaže Šimpraga.

Poručuje i da bi svi koji smatraju drugačije trebalo da posete Parcelu 142 na Mirogoju.

– Neka tamo zapale sveće za nekoliko stotina dece sa Kozare koja su umrla pri transportu iz dečijih logora do Zagreba. Ti grobovi su svedoci istorije i najjači argument zašto reći ne uređenju tog ustaškog groblja – poručuje Šimpraga.

Ona objašnjava i da odluka Odbora veterana Sabora u formalnom smislu ne znači i da će se o tome kasnije izjašnjavati hrvatski parlament.

– Reč je o zaključku tog odbora o kome se ne glasa u Saboru, već je to samo “podrška” udruženjima koja su podnela inicijativu koju će priložiti u zahtevu gradu Zagrebu kako bi dobili sredstva. Bez odobrenja zagrebačkih vlasti taj projekat je nemoguć – naglašava Anja Šimpraga.