Lična arhiva
Emotivan doček u Banjaluci: Ispred hrama Hrista Spasitelja

Uveliko se zahuktao nesvakidašnji poduhvat veterana 63. padobranske brigade da njihova zastava bratstva obiđe planetu tako što će je bivši pripadnici ove elitne jedinice nositi od ruke do ruke. Ovo je prvi takav poduhvat bilo koje specijalne jedinice u svetu, a realizuje se zahvaljujući Udruženju veterana 63. brigade.

– Uspešno smo ostvarili prvi cilj, a to je da zastava obiđe sve republike nekadašnje SFRJ – priča Momčilo Minić – Moca, član ovog udruženja i glavni organizator akcije.

Prolazeći Balkanom, zastava bratstva je od 24. novembra obišla oko 50 mesta, a samo u Srbiji je prošla kroz čak 26 gradova – od severa do juga zemlje.

– Dokazujemo da smo pravo padobransko bratstvo i u ovo vreme pandemije i opšteg zatvaranja granica činimo podvig i pokazujemo da ma gde smo, na kojoj god tački planete bili, nikada ne zaboravljamo ko smo i šta smo – priča nadahnuto Minić.

Severna Makedonija bila je prva destinacija zastave bratstva posle Srbije, a tamo je za koordinaciju bio zadužen nekadašnji vodnik 63. brigade Jove Jovanov iz Skoplja, jedan od nekadašnjih oficira Ministarstva odbrane Severne Makedonije. Jovanov je učestvovao u formiranju specijalnih jedinica ove republike, a sada je vlasnik uspešne privatne firme za obezbeđenje imovine i ličnosti.

– Zastava bratstva je prošla kroz Kumanovo, Skoplje, Prilep i Bitolj. Ovaj smeli poduhvat je pokazao da smo mi, pripadnici 63, ma gde bili, uvek ostali jedno. Posebno mi je drago što sam zahvaljujući ovoj akciji upoznao još neke naše veterane iz Makedonije. Svi zajedno smo dokazali da smo sposobni da ostvarimo svaki cilj koji zacrtamo – ističe Jovanov i dodaje da je obuka u 63. padobranskoj brigadi pravi primer na koji način mladi treba da sazrevaju.

– Jedan padobranac može više od desetine običnih vojnika, ali to nije najvažnije. Obuka i boravak u jedinici od mladića formira prave ljude koji će kasnije imati ispravan odnos i pri formiranju porodice, ali i odnosa prema drugim ljudima, posebno u odbrani slabijih. To je najvrednija lekcija koja se ne može kupiti ili drugačije naučiti – poručuje ovaj veteran.

Posebno emotivan bio je prolazak zastave bratstva kroz Republiku Srpsku.

Nekadašnji pripadnici 63. imali su dva punkta: Banjaluku i Prijedor. Na oba mesta se sakupilo više desetina veterana, a sve je koordinisao Duško Grmuša, predsednik Udruženja veterana 63. za Republiku Srpsku.

– Zastavu smo dočekali ispred velelepnog hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci jer se njen doček poklopio i sa pripremama za svečano obeležavanje Dana republike RS. Pravi je podvig pokretanje akcije da zastava veterana obiđe ceo svet i zato smo svi veterani 63. s nestrpljenjem i oduševljenjem dočekali zastavu – priča Grmuša.

Kako i priliči, to je učinjeno uz svečanu ceremeniju, a zatim je predata još jednom bivšem padobrancu, Mladenu Paladi koji je zastavu preneo u Prijedor.

– Posle tog zvaničnog dela organizovali smo druženje gde smo zajedno evocirali uspomene na dane i vreme provedeno u našoj slavnoj brigadi – otkriva Grmuša koji je potpredsednik Vazduhoplovnog saveza BiH, ali i ratni vojni invalid ranjen na proboju Koridora života 1992. godine.

Na Kadinjači: Veterani pokazuju lojanost jedinici

Uvek iznad politike

Poslednja stanica na balkanskom putu zastave bila je Slovenija. Srećko Kavaš, sada uspešan štampar iz Beltinaca kod Murske Sobote kaže da je prvobitan plan bio da napravi padobranski skok sa zastavom bratstva, ali da su vremenski uslovi to onemogućili.

– Veoma sam ponosan što sam i ja deo, mala karika, ovog velikog poduhvata i što je zastava prošla i kroz moju zemlju. Mi, pripadnici jedinice uvek smo bili iznad politike i nikada nisu postojale granice. Sve nas povezuje veliko srce koje kuca za 63. padobransku brigadu – objašnjava Kavaš koji je i član Moto-kluba veterana 63. pb, pa je u nekoliko navrata motorom dolazio za Niš kako bi prisustvovao Danu brigade.

– Uvek sam se vraćao sa suzama u očima, jer bih video svoje stare oficire i pripadnike jedinice sa kojima sam služio vojsku davne 1983. godine – kaže na kraju Srećko Kavaš.

Momčilo Minić

Simbol zajedništva

U Užicu je zastavu bratstva dočekalo dvadesetak veterana 63, a Vladimir Veljašević kaže da bi ih bilo daleko više da nije oštrih mera protiv pandemije.

– Vrhunska je ideja da i na ovaj način pokažemo lojalnost nekadašnjoj jedinici. Zastava simbolizuje veliko drugarstvo i nesebično poštovanje za sve naše pripadnike. Svoju hrabrost, ali i humanost dokazivali smo i na bojnom polju, ali i u miru, posebno tokom vanrednih situacija. Uostalom, malo je jedinica koje se mogu pohvaliti Ordenom heroja – priča Veljašević koji u civilstvu radi u AMSS, ali je i član čuvene moto-grupe Noćni vukovi.

Od Mileševe do Crne Gore

Momčilo Minić, inicijator akcije navodi da mu je posebno drago što su članovi Udruženja veterana sami odlučivali na kom mestu će upriličiti svečani prijem i ispraćaj zastave bratstva.

– Mnogi su se odlučivali da to bude u centru grada, neki ispred važnih spomenika, poput spomenika na Kadinjači, ili palim ruskim vojnicima, a posebno nam je drago što je primopredaja zastave za Crnu Goru održana u jednom od najstarijih srpskih svetinja – manastiru Mileševa. Naši pripadnici su zatim zastavu proneli kroz sve gradove u Crnoj Gori – ponosno ističe Minić.