Hadži Marko Vujičić
Kod kuće; Zastava stigla u kasarnu u Nišu

Posle gotovo godinu dana i pređenih više od 75.000 kilometara zastava veterana jedne od najlegendarnijih jedinica sa Balkana, ali i sveta – 63. padobranske brigade – svečano je, na Dan jedinice, stigla u kasarnu u Nišu gde je postavljena u Spomen-sobu jedinice.

Ovim je okončan nesvakidašnji poduhvat koji je započeo novembra prošle godine, i u kome je učestvovalo više hiljada nekadašnjih pripadnika ove jedinice rasutih po celom svetu.

– Uradili smo nešto što nijednoj drugoj specijalnoj jedinici u svetu nije pošlo za rukom i time još jednom pokazali da je 63. padobranska brigada jedinstvena. To je bratstvo koje povezuje ne samo odanost jedinici, već i međusobna odanost i povezanost svih njenih pripadnika bez obzira na godine. Naši veterani, rasuti po celom svetu sa ponosom su proneli našu zastavu na više od 70 lokacija širom sveta. Ukoliko bi zbrojili kilometre kojima je prošla avionima, kamionima, kolima i motorima onda je to 75.000 kilometara, odnosno skoro da je dva puta obišla planetu – ponosno ističe pukovnik Vidoje Kovačević, nekadašnji komandant brigade, a sada predsednik Udruženja veterana 63. padobranske.

Zastava veterana brigade je samo leteći s kontinenta na kontinent prošla 43.000 kilometara, a zavijorila se od Aljaske do Australije.

Svečano razvijena i kraj Nijagarinih vodopada

– Samo u SAD, zastava je proneta u devet saveznih država i prešla 10.200 kilometara. U Kanadi je obišla tri grada i prešla 5.000 kilometara, uključujući da je svečano razvijena i na Nijagarinim vodopadima. Zbog ovog događaja, svetla na vodopadima su bila u bojama srpske trobojke, a događaju su prisustvovali i ambasador Srbije Dejan Ralević i generalni konzul Vasilije Petković. U Australiji zastava je obišla šest gradova i prešla 6.200 kilometara. Bivši pripadnici jedinice su s ponosom istovremeno razvijali i srpsku zastavu – priča Vidoje Kovačević.

Veteran 63. padobranske, Momčilo – Moca Minić imao je tu čast da zastavu “vrati kući”, odnosno preda je sadašnjem komandantu jedinice.

– Srce mi je puno sreće što smo pokazali da bratstvo 63. padobranske brigade nema granica. Kao što u ratu za nas nije bilo nemogućih misija, dokazali smo i da smo jedinstveni i u promociji naše jedinice. Zastava nas veterana će ubuduće krasiti Spomen-sobu 63. padobranske brigade – mesto u kome je sačuvana istorija naše brigade, a zlatnim slovima upisana sva naša poginula braća koju nikada nismo i nećemo zaboraviti – priča Minić koji živi i radi u Beču.

Momčolo Moca Minić

On je deo ratnog puta opisao u dva romana od kojih je drugi ovenčan prestižnom ruskom nagradom Bronzani vitez.

Minić ističe da je u Evropi, zastava, od ruke do ruke prošla čak 11 država i 10.000 kilometara.

– Jedan od najspektakularnijih dočeka bio je u Italiji, u Trstu gde su predstavnici Generalnog konzulata Republike Srbije organizovali veličanstven skup uz prisustvo velikog broja Srba iz ove zemlje.

Veličanstven skup u Generalnom konzulatu Srbije u Trstu

Doček kod Pobednika

Svečani povratak zastave veterana 63. padobranske brigade u Srbiju desio se 9. oktobra i to ispred spomenika Pobedniku na Kalemegdanu.

U sklopu ove svečanosti prisutni veterani su imali tu privilegiju da obiđu Vojni muzej i postavku o nastanku srpske vojske kroz vekove, sve do današnjih dana.

Najveći utisak na njih ostavila je vitrina sa ratnim zastavama, kraj koje su napravili zajedničku fotografiju.

Povratak u otadžbinu: Primopredaja zastave na Kalemegdanu

Obnovljene veze

Pukovnik Vidoje Kovačević ističe da je akcija pronošenja zastave oko sveta za cilj imala da se i na taj način oduže svim palim saborcima, ali i da ova zastava bratstva dođe i do onih pripadnika koji nisu u prilici da češće dolaze u Srbiju.

– Posebno mi je drago što smo ovom akcijom uspeli da povežemo mnoge naše veterane koji su rasuti po svetu izgubili kontakte i među sobom i sa jedinicom. Nećete verovati koliko se starih prijateljstava nanovo uspostavilo, na radost svih nas. Ovim se još jednom pokazalo koliko smo svi odani i našem bratstvu, ali i našem sloganu: “Za otadžbinu, za druga, za pušku, za vojničku i ratničku čast, padobranci 63. padobranske brigade RADE” – ističe Vidoje Kovačević.

Vidoje Kovačević