Hadži Marko Vujičić
SJAJAN ODZIV: Vidoje Kovačević sa veteranima 63. padobranske

Udruženje veterana 63. padobranske brigade ovog vikenda (21. i 22. novembra) planira nesvakidašnji poduhvat – njihova zastava polazi na put oko sveta, a iz ruke u ruku prenosiće je upravo bivši pripadnici ove elitne jedinice.

– Plan je da zastava obiđe bar jednom Zemljinu kuglu, odnosno prođe najmanje 20 država, od Amerike do Australije. Na ovaj način želimo da se odužimo svim našim palim saborcima, ali i da naša zastava bratstva dođe i do onih naših pripadnika koji nisu u prilici da češće dolaze u Srbiju. Mada su hiljadama kilometara daleko, ovo će biti dokaz da nisu zaboravljeni i da su i dalje deo našeg padobranskog bratstva – kaže Momčilo Minić, jedan od nekadašnjih vojnih padobranaca iz Udruženja veterana 63.

Bivši komandant ove jedinice, a sada predsednik ovog Udruženja, pukovnik Vidoje Kovačević objašnjava da zbog pandemije COVID-19
putovanje zastave neće biti vremenski ograničeno, a da se bivši veterani i dalje prijavljuju.

Momčilo Minić

– Odziv bivših pripadnika 63. je fenomenalan. Već posle tri dana smo imali 20 tačaka na planeti gde će se naša zastava bratstva naći, a prijave još stižu. Plan je da zastava krene iz jedinice u Nišu i na početku prođe kroz 25 gradova, a zatim da krene i na put oko sveta. Samo u SAD će proći kroz najmanje 10 saveznih država, ali će se naći i u Rusiji, Izraelu i mnogim egzotičnim destinacijama na planeti. Pokušaćemo da ovaj simbol našeg bratstva stigne do svakog našeg veterana, a hvala Bogu, ima nas na sve četiri strane sveta – ističe Kovačević.

Poduhvat Udruženja veterana 63. padobranske brigade biće prvi te vrste koji će sprovesti veterani neke specijalne vojne jedinice, a naš sagovornik Momčilo Minić kaže da i taj podatak govori o stvorenom bratstvu.

GOSPODARI NEBA: Specijalci sa zastavom

– Od njenog nastanka, u 63. padobranskoj brigadi je obučeno na hiljade pripadnika. Vremena su se menjala, ali je jedinica ostala u srcima svih generacija. Zato je moguće da se bivši pripadnici i posle više decenija i dalje druže, održavaju kontakte. Na taj način se održao i duh našeg bratstva koji smo dokazali svaki put kada bi to otadžbina od nas očekivala. U našoj jedinici odziv rezervista je uvek bio veći od 100 posto. Ovim ćemo dokazati i da u miru kod nas, padobranaca 63, ništa nije nemoguće i da se sve može kada se hoće – ponosno ističe ovaj veteran.

“Tu ćeš saznati da leteti možeš”

“Kad jednom zakoračiš u svet vojnih padobranaca i tu provedeš vreme sa pripadnicima 63. padobranske brigade, teško ćeš iz tog čarobnog sveta izaći. Tu ćeš čuti kako ptice pevaju, kako se drug za druga bori, kako se život na ivici vodi. Tu ćeš naučiti da veruješ u sebe, da častan budeš i drugom pomogneš. Tu ćeš saznati da leteti možeš i čovek drugačiji budeš. Mnogo toga ćeš videti, doživeti, probati i nikada nećeš poželeti da odeš. Ali jednom se mora i ta aerodromska kapija preći. Tvoj odlazak je samo fizički, duhom si ostao sa padobrancima u svetu bezgraničnog drugarstva, nebeskih visina i u društvu ptica”, poručio je u pozivu veteranima Momčilo Minić.

Od ruke do ruke

Minić objašnjava da će zastava kroz Srbiju putovati od ruke do ruke, a prevoziće je veterani biciklima, motociklima, automobilima.

– Kroz razne države će prolaziti kamionima, avionima… Tamo gde to bude bilo moguće naši veterani će izvesti padobranske skokove. Već imamo potvrdu za skok na Lisičijem jarku u Beogradu i na Floridi, a na drugim mestima će sve zavisiti od vremenskih prilika – otkriva Minić.

Za otadžbinu, za druga i čast

Na zastavi udruženja će se naći i čuveni slogan pod kojim je ovaj jedinica 1999. godine odlikovana Ordenom heroja

“Za otadžbinu, za druga, za pušku, za vojničku i ratničku čast, padobranci 63. padobranske brigade RADE”.