EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Novo okupljanje Srba sa severa Kosova i Metohije posle eskalacije krize u Zvečanu i živa diplomatska aktivnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića, obeležili su jučerašnji dan.

Ispred opštine Srbi su protestovali drugi dan zaredom, zahtevajući da se specijalne jedinice povuku i da novoizabrani gradonačelnik koga ne priznaju, ne dolazi u opštinu.

Predsednik Srbije nije otputovao u Slovačku i tokom dana je o situaciji na KiM razgovarao sa ambasadorima Kvinte: SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, i sa šefom delegacije EU, a potom odvojeno sa ambasadorima Rusije Aleksandrom Bocan Harčenkom i Kine Čen Bo.

Na severu KiM je do prvih tenzija došlo prošlog petka kada je kosovska policija nasilno uvela u zgrade opština albanske gradonačelnike izabrane na izborima koje su Srbi bojkotovali, a u ponedeljak, kasnije popodne, KFOR je u Zvečanu nasilno razbio protest i tom prilikom je povređeno 52 Srba, a dvojica iz vatrenog oružja od kojih je jedan u veoma teškom stanju. Povređen je i 41 pripadnik Kfora.

Golo nasilje

Predsednik Srbije je ambasadore Kvinte upoznao sa situacijom na severu KiM i sa hitnim merama koje bi garantovale sigurnost Srba. Izrazio je veliko nezadovoljstvo i snažnu zabrinutost što zbog tolerisanja jednostranih poteza Prištine koji dovode do nasilja nad Srbima.

To, kako kaže, za posledicu ima manje opcija koje mogu da dovedu do trajnog mira i stabilnosti u regionu.

Ambasadori su izrazili zabrinutost zbog eskalacije nasilja i napada na Kfor i zatražili povratak dijalogu i pronalaženju političkog izlaza.

Vučić je podsetio da je upozoravao na ovakav razvoj situacije. Podsetio je da Aljbin Kurti ne ispunjava preuzete obaveze već povlači jednostrane nasilne poteze, uz brojne i česte incidente, ranjavanje, prebijanje, maltretiranje i otvorenu diskriminaciju Srba.

– Krajnje je vreme da deo međunarodne zajednice oštro, jasno i nedvosmisleno reaguje na politiku Prištine i zaštiti Srbe od sve jačih pritisaka i brutalnog nasilja – kazao je predsednik.

Urazumiti Kurtija

Vučić je istakao da je očuvanje mira od ključnog značaja, ali je najvažnija bezbednost Srba na KiM. On od Kvinte, koja ima najveći uticaj na Prištinu, očekuje hitne mere kao garant sigurnosti Srba na KiM, jer je to preduslov za svaki dalji razgovor sa Prištinom.

– Kurti mora da povuče svoje specijalne jedinice, jer Srbi nikad neće prihvatiti njegovu okupaciju. Nadam se da ćete uspeti da ga urazumite da povuče svoje snage i gradonačelnike sa Severa – kazao je Vučić i dodao da će Srbija nastaviti komunikaciju sa predstavnicima NATO i Kfor u najboljoj veri da se sačuvaju mir i stabilnost.

U vanrednom obraćanju javnosti na dan eskalacije sukoba, predsednik je kazao da je mesecima govorio da Aljbin Kurti ima jednu želju da dovede ceo region do krvoprolića, kao i da je malo ko hteo to da čuje i razume dešavanja na KiM. Međunarodnu zajedinicu je pozvao da urazumi Kurtija, a Srbe na severu je pozvao da se ne sukobljavaju sa NATO.

Podizanje tenzija

Predsednik Srbije je u razgovoru sa ruskim ambasadorom izrazio zabrinutost zbog ekstremnog nasilja i podmukle diskriminacije Srba, rekavši da ima zebnju da se situacija razvija u lošem smeru.

– Cilj je podizanje tenzija u celom regionu – rekao je i ponovio zahvalnost na podršci Rusije suverenitetu i teritorijalnom integritetu.

Aleksandar Bocan Harčenko kaže da Rusija razume delikatnost situacije i primećuje porast agresivnosti Prištine, koja može da ima ozbiljne posledice. Dodao je da ovakav razvoj događaja može da izazove ozbiljnu krizu, čak eksploziju u celom regionu.

Vučić je kinesku ambasadorku Čen Bo zamolio da Pekingu prenese zabrinutost Srbije po pitanju opstanka i bezbednosti Srba na KiM.

Kina je podržala suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, što je saopštila portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning i apelovala na sprovođenje obaveze formiranja ZSO.

Ispostavljeni uslovi

Povlačenje kosovske policije i odlazak gradonačelnika Ljuljzima Hetemija iz opštine, zahtevi su građana koji protestuju, a koje su bivši predsednik opštine Leposavić Zoran Todić i funkcioner SL Slavko Simić preneli komandantu američkog Kfora. Todić je istakao da okupljeni ljudi ne žele nikakve incidente, već samo da se vrate normalnim svakodnevnim aktivnostima i svom poslu.

Uništen Noletov mural

Mural posvećen teniskom asu Novaku Đokoviću uništen je tokom noći u Orahovcu, nakon što je posle pobede u prvom kolu Rolan Garosa poslao poruku “Kosovo je srce Srbije. Stop nasilju.” Izrada murala je deo projekta “Boja u vazduhu” organizacije “Amici di Decani”.

U Gračanici je zapaljena srpska zastava pored spomenika Milošu Obiliću, a u Lipljanu sa zvonika crkava Bogorodičino Vavedenje i Svetih Flora i Lavra, NN lice je skinulo u noćnim satima držač sa zastavom.

Krivi Albanci

Bivši švedski premijer i nekadašnji visoki predstavnik za BiH Karl Bilt rekao je da se za najnoviju krizu na severu KiM “može okriviti mnogo toga”, ali da je prve korake ka eskalaciji načinila Priština.

– Od tog trenutka sve je krenulo nizbrdo, a sada je vrlo loše – naveo je Bilt na Tviteru i ocenio da neće biti lako obnoviti dijalog.

Hapšenja

Tokom sukoba sa Kforom su uhapšeni Radoš Petrović iz Mitrovice i Dušan Obrenović iz Zvečana. Petroviću je određen pritvor od 48 sati, ali se još uvek ne zna koje mu se krivično delo stavlja na teret. Obrenovića je, kako su preneli mediji, brutalno pretukla kosovska policija.

Austrija osudila nasilje

Ministarka odbrane Austrije Klaudija Taner osudila je nasilje na Kosovu i pozvala dve strane na deeskalaciju.

– Zbog geografske blizine, zainteresovani smo da se ceo Balkan razvija mirno i stabilno. Cilj nam je podrška državama Zapadnog Balkana na putu u EU i u neutralisanje svih mogućih negativnih uticaja. Na Kosovu je važno povećanje bezbednosno političke stabilnosti i pozivam obe strane na deeskalaciju – poručila je ona u saopštenju.

Austrija trenutno učestvuje u misiji Kfor sa 273 vojnika. Austrijski kontingent je, kako je navedeno u saopštenju Ministarstva odbrane, povećao je bezbednosne mere. Ministarstvo podvlači da je prioritet vojnika Kfor da doprinese deeskalaciji situacije i stvaranju bezbednog okruženja, kao i slobode kretanja za sve.

Nato pokazao lice!

Marilina – Lina Veka, publicista i novinarka iz Italije, koja je u više navrata izveštavala sa Kosova, kaže za “Vesti” da “snažno i nedvosmileno osuđuje” talas nasilja u Zvečanu u kome su učestovali i italijanski vojnici iz NATO sastava Kfora.

– Napad na Srbe je bio zločinačko ponašanje vojnih “izvoznika demokratije”, koja je u svojoj suštini politika ugnjetavanja, kolonijalizma, profita i nepravde. Reakcija pripadnika NATO koji su u okviru misije Kfora bio je zločin nad običnim ljudima i protiv mira. Taj postupak može biti “opravdanje” samo kolonijalnim ili kolonizovano uređenim državama. Pokazalo se da Kfor nije stub uspostavljanja mira i bezbednosti svih građana južne srpske pokrajine, već je surovi okupator u službi vojnih i ekonomskih interesa koji su protivni i strani i srpskom i italijanskom narodu – ističe Lina Veka.

Kolateralna šteta

Tokom agresije na SRJ 1999, u noći između 30. i 31. maja, NATO je sa četiri projektila u Surdulici pogodio specijalnu bolnicu za plućne bolesti, starački dom i paviljone u kojima su bili smešteni Srbi proterani iz Hrvatske tokom akcije “Oluja” 1995. DIC Veritas podseća da je u tom napadu poginulo 19 ljudi, a da za ovaj zločin niko nije odgovarao.

– Njihovi životi su postali kolateralna šteta humanitarne misije – ističe Savo Štrbac, direktor Veritasa.