Tanjug
Svaka čast: Aleksandar Vučić i Nikola Nedeljković

Aleksandar Vučić primio je u Predsedništvu u Beogradu Nikolu Nedeljkovića, iz Sremčice, koji je pušten na slobodu nakon šest meseci provedenih u prištinskom pritvoru.

Da podsetimo, 20-godišnji student Nedeljković je uhapšen na Gazimestanu na Vidovdan pod optužbom da je raspirivao etničku mržnju. Trojica policajca tvrdila su da je tokom obeležavanja uzvikivao “ubij Šiptara”. Na suđenju koje se pretvorilo u farsu u režiji prištinskog režima, Nikola je osuđen na osam meseci zatvora, ali mu je u sredu lokalni apelacioni sud skratio kaznu i proterao ga iz pokrajine na godinu dana. Istog dana iz baze prištinskih specijalaca na Jarinju, u kućni pritvor prebačen je bivši policajac Dejan Pantić.

Predsednik je naglasio da je za njega bila čast da upozna porodicu Nedeljković, odnosno roditelje koji su odgojili divnog dečaka. Vučić je rekao da je ponosan što je država uspela da pomogne u ovom slučaju.

Svedočenje lažova

– Na snimku se čuje da Nikola da viče “Srbija” i nosi majicu s natpisom “nema predaje”. Pošto nisu mogli da ga osude zbog majice, doveli su trojicu lažova, kako bi tvrdili da je izgovorio reči mržnje. Nikola će se u našoj krivičnoj evidenciji voditi kao neosuđivano lice – izjavio je predsednik.

Vučić se zahvalio Nikoli, kao i njegovim roditeljima Slobodanki i Dragomiru što su došli u goste u predsedništvo, iako bi sigurno voleli da što više vremena provedu sa sinom kog su tako dugo i željno čekali.

– Pitao sam Nikolu ga kako se držao, a on mi je odgovorio da je jednostavno znao da nije kriv. Želeli su da slome mladića samo zato što je Srbin. Kada sam video tvoj zagrljaj s roditeljima bio sam presrećan. Vaša kuća u Sremčici u tom trenutku bio je dom svakog našeg čoveka u Srbiji i gde god da živi u svetu. Hvala ti, sine, što si imao mirnu, hladnu, ali i čvrstu srpsku glavu da to sve izdržiš – kazao je Vučić.

Predsednik je ponudio Nikoli posao.

Ne mrzim nikoga

– Imamo dve ponude za tebe. Hoćeš li da se baviš i humanitarnim radom u kancelariji za KiM ili ćeš da radiš u Ministarstvu za informisanje i telekomunikacije? Ti sam izaberi. Verujemo da neko ko ima tako čistu glavu i rodoljubiv odnos može mnogo da pomogne. Saznali smo mnogo i o tvojim roditeljima, sestrama, videli smo iz kakve porodice dolaziš i bićeš pojačanje za državu – kazao je Vučić.

Nikola se zahvalio državi, predsedniku, Kancelariji za KiM, kao i celom narodu na pomoći i podršci.

– Ne mrzim nikog, samo volim i poštujem svoju zemlju. Najsrećniji bih bio kada bih mogao još više da pomognem svom narodu na KiM i da humanitarno učestvujem – rekao je Nedeljković.

Predsednik mu je odgovorio da se od 1. januara javi na posao u Kancelariju za KiM, ali i da mora da nastavi da uči.

Za Božić u Hilandaru

Vučić je najavio godišnju konferenciju za medije za 4. ili 5. januar, pred odlazak na Hilandar.

Da podsetimo, Vučić je i prošle godine obišao Svetu Goru tokom božićnih praznika, što je predstavljalo prvu zvaničnu posetu nekog predsednika Srbije manastiru Hilandar u protekle dve decenije.

Borba za svakog čoveka

Predsednik je pohvalio ljude iz Kancelarije za KiM i rekao da su vredno radili i borili se za naš narod na KiM.

– Brinuli su o svakoj porodici. Naš posao je da sada brinemo o Miljanu Adžiću i Slađanu Trajkoviću i da se borimo za njih – rekao je Vučić.

Da podsetimo, Adžić je u pritvoru zbog navoda da je napao policajca na barikadi, a za Trajkovića tvrde da je počinio ratni zločin, iako takvih sumnji nije bilo 23 godine tokom kojih je radio u pokrajinskoj policiji.

Neće nam slomiti kičmu

Predsednik Vučić izjavio je danas da očekuje da u prvoj polovini januara dođu međunarodni predstavnici da mu “održe vakelu” kako mora da se postigne sporazum koji se njima sviđa, odnosno francusko-nemački predlog rešenja problema Kosmeta koji predviđa članstvo pokrajine u UN. Predsednik je dodao da neće biti lako, ali da do sada “nisu uspeli ni prst na levoj ruci da nam slome, a kamoli kičmu”.

– Za mene je pre svega važno da oni ispune stvari iz garantija koji su dali. Ja sam jutros zvao evropske predstavnike i rekao im da povedu računa. Srpski narod na Kosovu nasilje više neće da trpi i odlučan je da teror ne dozvoli – rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da po prvi put imamo garantije da ono što na Zapadu i u Prištini nazivaju kosovskom vojskom ne može na sever bez saglasnosti lokalnih Srba i Srbije.

– Važno je i da neće biti gonjeni naši ljudi. Uostalom, na barikadama nije bilo mrtvih i ranjenih – primetio je Vučić.

Kurti bi da bude Enver Hodža

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je prištinski premijer Aljbin Kurti nastavljač ideologije Envera Hodže, naciste Džafera Deve i Prizrenske lige..

– Svi njihovi planovi i programi zasnovani su na prvoj Prizrenskoj ligi iz 1889 i Drugoj Prizrenskoj ligi iz 1943. godine, kada je osnovan pokret Bali kombatar, zatim trećoj Prizrenskoj ligi koja je osnovana u Njujorku i koja nam je najviše štete nanela. Džaferu Devi, koji se prvi priključio nacističkim okupacionim snagama i postao ministar unutrašnjih poslova Albanije, danas Aljbin Kurti obnavlja kuću u južnom delu Kosovske Mitrovice. Zlikovcu koji je progonio ne samo Srbe, već i Jevreje i sve druge – rekao je ironično Vučić.

Predsednik je naglasio je da je to ideolog Prištine i komunistički predsednik Albanije Enver Hodža.

– Kurti mašta da bude mešavina Envera Hodže i Vladimira Zelenskog, zato i ne podnosi premijera Albanije Edija Ramu. Otud one Kurtijeve besmislice da je “Vučić mali Putin” – naveo je predsednik.