EFE/MICHAEL REYNOLDS
Američki Kongres

Poruke i potezi Zapada kao da govore da je počela završna ofanziva za srpsko priznanje Kosova. Uz izjave američkih i evropskih zvaničnika, stigla je gotovo ultimativna Rezolucija Predstavničkog doma Kongresa SAD Srbiji da reši ubistva trojice američkih državljana – braće Ilona, Argona i Mehmeta Bitići.

Usvajanje tog dokumenta je usledilo pošto je, kako se čulo u medijima, specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, poručio da Srbija mora da prizna Kosovo. Oglasio se i tek imenovani novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik, koji je gotovo ultimativno označio Kosovo kao “ključno pitanje evrointegracija Srbije”.

Rezoluciju Kongresa SAD nekadašnji šef diplomatije Vladislav Jovanović vidi kao rezultat albanskog lobiranja, ali i kao deo šire strategije da se pritiscima Srbija privoli na priznanje kosovske državnosti.

– Cilj je da se Srbija izloži pojačanim međunarodnim pritiscima iz Vašingtona, ali i iz Brisela da prizna samoproklamovanu državu Kosovo – rekao je Jovanović.

Kongres SAD bi, kako smatra Jovanović, pre usvajanja rezolucije kojom od Srbije zahteva rešavanje slučaja braće Bitići trebalo da ispita zašto su SAD kao neutralna zemlja kršeći međunarodne propise slale svoje građane albanskog porekla da učestvuju u ratu terorističke organizacije protiv jedne suverene zemlje, a to je bila Savezna Republika Jugoslavija.

– To su američki građani albanskog porekla, koje je Amerika uz pompu slala u jednu članicu Ujedinjenih nacija da učestvuju u terorističkoj pobuni protiv centralne vlasti. Koliko vidimo, Kongres to još nije uradio – konstatovao je nekadašnji jugoslovenski ministar spoljnih poslova.

Braća Bitići su uhvaćeni i pod nerazjašnjenim okolnostima su nestali posle nepropisnog ulaza na teritoriju Srbije.

– U tom slučaju je potrebno kažnjavanje po propisima, što je koliko vidim slučaj – kazao je Jovanović i skrenuo pažnju na činjenicu da iz Oslobodilačke vojske Kosova niko nije odgovarao za zločine na KiM.

On se pita i zašto nema energičnijeg pritiska Kongresa na izvršne vlasti SAD da izvrše pritisak na kosovske Albance da se to sprovede.

Usvojeni dokument je kao odgovornog za ubistvo označio nekadašnjeg komandanta policijske jedinice Žandarmerija Gorana Radosavljevića Gurija, a u njemu je navedeno da od napretka u rešavanju tog slučaja zavisi razvoj odnosa SAD i Srbije.

– Nepojmljivo je da nijedna osoba nikada nije proglašena krivom za ubistvo braće Bitići ili nekih drugih zločina povezanih s njihovom smrću – kaže se u Rezoluciji i navodi da prioritet treba da bude istraga i krivično gonjenje zvaničnika za koje se veruje da su odgovorni za te smrti.

Za usvajanje rezolucije založili su se američki kongresmeni Eliot Engel i Lio Zeldin. Engel, koji je i predsednik Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma, rekao je da ovaj dokument “jasno stavlja do znanja da Srbija mora da istraži smrt braće Bitići i privede krivce pravdi”.

– Rezolucija poziva i vladu SAD da ohrabri i pomogne u uspešnom sprovođenju slučaja – poručio je Engel.

Beograd za kompromis

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ( na slici) poručio je da je postizanje političkog rešenja za pitanje Kosova i Metohije nacionalni prioritet.

– Srbija, uprkos jednostranim potezima Prištine, ostaje posvećena nalaženju kompromisnog rešenja za to pitanje, koje će obezbediti trajni mir i stabilnost – rekao je Dačić na samitu Pokreta nesvrstanih zemalja u Bakuu.

Kongresmeni ne odustaju

Braća Bitići su na Kosovo došli da se bore na strani tzv. OVK u sukobima 1999. godine, a njihova tela su jula 2001. nađena u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, na istoku Srbije. Inače, Rezoluciju je u aprilu ponovo podneo kongresmen Li Zeldin iz Njujorka, a usvojio ju je Odbor za spoljnu politiku Predstavničkog doma 17. jula ove godine.