Z. Vicelarević
Prijatelji iznose kovčeg iz kapele

U kapeli na groblju u Zaksenhauzenu, južnom delu grada Frankfurta, porodica, rodbina i prijatelji oprostili su se i ispratili na poslednje putovanje Miroslava – Miru Nikolića (60) iz Frankfurta ka rodnom mestu Mokranju kod Negotina. Otišao je prijatelj, sportista, drug, humanitarac, dobročinitelj, suprug, otac, deka, otišao je Miroslav – Miro Nikolić ili, kako je otac Neđeljko Đokić rekao na opelu, vraća se da bude sa svojim precima.

– Nije prošlo ni dve nedelje od kada smo slavili očev šezdeseti rođendan kad ga je napala neka temperatura – priča nam Saša Nikolić, Miroslavljev stariji sin sa suzama u očima i nastavlja:

– Nije hteo da ide kod lekara, govoreći da će to da prođe za dan-dva. Prošlo je sedam dana, a temperatura nije jenjavala. Rekao sam svojoj majci Zorici da pozove Hitnu pomoć i da oca prebace u bolnicu. U sredu je primljen u bolnicu, u četvrtak smo telefonirali s njim i rekao je da se bolje oseća, ali nije mogao da priča zbog maske, jer su ga lekari stavili na respirator. U petak ga je moj brat Nenad pozvao, ali se otac nije javio na telefon. Nenad je odmah pozvao bolnicu gde su mu saopštili da je preminuo od zgrušavanja krvi u plućnom krilu. Nismo mogli da verujemo šta se desilo.

Ispraćaj Miroslava Nikolića na večni počinak

Pored porodice i brojnih prijatelja od Mire su se oprostili i njegovi sportski drugovi iz srpskog fudbalskog kluba Tempo iz Frankfurta, gde je od 1993. pa sve do 1997. godine igrao za prvi tim došavši iz tada legendarnog Progresa. Zbog povrede kolena je prestao da igra fudbal sve dok nije 2002. osnovan tim veterana Tempo-Soma, gde je takođe bio jedan od inicijatora i veoma aktivan. Na mesto predsednika FK Tempo bio je od 2007. do 2012. godine.

Veterani Tempa odaju počast drugu i saigraču

– Miro Nikolić nas je napustio prerano i svi u FK Tempo smo iznenađeni i pogođeni njegovim odlaskom. Bio je jedan od nas. Pomagao je klubu koliko je mogao. Kada je prestao da igra aktivno fudbal i dalje je bio jedan od stubova kluba. Pomagao je finansijski i dovodio mlade igrače u klub, a mnogi od tih igrača su i danas aktivni. Iako je bio dosta zauzet poslom, često je dolazio na utakmice Tempa sve dok su se igrali mečevi – kazao nam je Boban Stanković, aktuelni predsednik FK Tempo.

Sahrana Miroslava – Mire Nikolića obaviće se u četvrtak u rodnom mestu Mokranje kod Negotina (kovčeg je odvezla pogrebna firma Venac).

Ožalošćena porodica Nikolić

Učesnik svih akcija

U rodnom mestu Mokranje porodica Miroslava Nikolića oduvek je bila na dobrom glasu. Miro je pomagao svima iz sela. Uvek je među prvima bio kad su se sakupljali prilozi za crkvu, fudbalski klub, kulturno-umetničko društvo. Učestvovao je u svakoj akciji u selu, potvrdile su nam njegove prve komšije Slobodanka Zarić i Dragoljub Kicić.

Pomagao od Triglava do Đevđelije

– Kao Sarajlija u porodici Nikolić upoznao sam jednu od najčasnijih porodica u Frankfurtu, a u Miroslavu i njegovom sinu Saši video velike prijatelje koji su se dokazali kada je bilo najpotrebnije. U vreme poplava u Bosni oni su među prvima prikupljali pomoć i organizovali da se to preveze u Bosnu. Pomagali su od Triglava do Đevđelije i uvek su to radili iz duše. Žao mi je što nas je napustio tako veliki čovek – rekao je Ervin Kandić.