M. Milanović
Učesnici krosa u Eponu

Tradicionalni Kros RTS u dijaspori u Pariskom regionu je održan na dve lokacije, terenima Vansenske šume i u Eponu, gradiću 70 kilometara udaljenom od Pariza. Trčalo je više od 120 učenika dopunske škole na srpskom, a učestvovali su đaci od 6 do 16 godina, podeljeni prema uzrastu. Za prva tri mesta iz svake kategorije obezbeđene su diplome, a najboljim učenicima iz svake kategorije, uručene su medalje i pehar.

Kros su organizovale nastavnice Blaženka Trivunčić, Milija Jevremović, Ljiljana Simić, Tamara Nacik, Slavica Milić i Katarina Strailović .Veliku podršku realizaciji krosa pružio je Savet roditelja, na čelu sa Nikolom Grgićem, koji je obezbedio štampanje diploma, pehare i medalje za najbrže mališane. Nastavnice na pomoći zahvaljuju i Udruženju Svi Srbi u Parizu.

Ovaj sportski događaj od izuzetne važnosti za srpske porodice u francuskoj dijaspori protekao je u divnom raspoloženju, na opštu radost svih učesnika i posmatrača. Kros je pre svega bio prilika za divno druženje u sportskom duhu. Među brojnom publikom, a bilo je oko 300 roditelja, rođaka i prijatelja malenih učesnika, i nastavnicama, takođe je vladalo veliko interesovanje za nadmetanjem, pa je desetak njih odlučilo da oproba snage. Pobednika nije bilo, ali su svi zajednički promovisali krilaticu: U zdravom telu, zdrav duh.

Svi su uživali u trčanju i igri, a potom u zajedničkom druženju uz ranije predviđeni piknik.

PRE SVEGA DIVNO DRUŽENjE: Jedna od trka

Trčalo se i u Lionu

U Lionu su se učenici srpske dopunske škole družili sa vršnjacima iz Marselja. Upoznavanje je počelo u učionici i na liturgiji, nastavljeno je časom u prirodi i odmeravanjem brzine u Krosu RTS, a đaci su trčali u četiri starosne kategorije.

Martin najmlađi trkač

Najmlađi učesnik bio je trogodišnji Martin Đokić. On je budući đak, a njegov stariji brat Ognjen već ide u srpsku dopunsku školu u Roni su Bua, kod učiteljice Ljiljane Simić.