Divac.com
Uručenje preko potrebne opreme: Ana Košel i zaposleni u DZ Vladičin Han

Zahvaljujući podršci višegodišnje donatorke Fondacije Ana i Vlade Divac, Anke Jakšić Erne, Domu zdravlja Vladičin Han donirana su sredstva za nabavku kolposkopa i mikroskopa za neophodne ginekološke preglede. Inače, ova žena velikog srca je tokom poslednjih sedam godina izdvojila više od tri miliona dolara kako bi pomogla ljudima u otadžbini koji teško žive. Prema rečima direktorke Fondacije Divac, Ane Košel, donatorka je nesebično delila i svoje vreme kada je ljudima u Srbiji bilo najteže, a na svoje korene je ponosna i svoj narod nikad nije zaboravila. Jedan od dokaza je i izgradnja Pavlinog mosta u Kuršumlijskoj Banji, Fondacije Ana i Vlade Divac preko koje je Srpkinja iz SAD donirala novac i za ovaj most. Košelova je navela da je donacijama Ane Jakšić Erne više od 400 porodica dobilo pomoć. Znajući da je učestalost karcinoma grlića materice izuzetno visoka u našoj zemlji i u većini slučajeva karcinom bude detektovan u odmakloj fazi rasta, ova dobrotvorka odlučila je da učini nešto po tom pitanju.

– Nastavljamo sa ulaganjem u poboljšanje uslova zdravstvenog sistema u Srbiji. Imajući u vidu porast obolevanja od malignih bolesti, značaj dijagnostikovanja ranog otkrivanja karcinoma grlića materice od ogromnog je značaja. Nabavkom opreme Domu zdravlja Vladičin Han pacijentkinje će imati mogućnost adekvatnog pregleda i dijagnostike – istakla je Ana Košel, direktorka Fondacije Divac.

Dom zdravlja Vladičin Han je zdravstvena ustanova primarne zdravstvene zaštite koja ima ukupno 128 zaposlenih radnika. U dispanzeru za zdravstvenu zaštitu žena rade dvoje specijalista ginekologije i akušerstva i dve medicinske sestre. Tokom 2021. godine pregledano je više od 13.000 pacijentkinja.

– Kupovina kolposkopa i mikroskopa izuzetno je značajna kako bismo rano otkrili premaligne promene. Onda kada tumori postaju golim okom vidljivi oni su u odmakloj fazi. Time pacijentkinje ne mogu da podlegnu klasičnoj ginekološkoj operaciji već je neophodno raditi dodatnu hemioterapiju i radio. Sada ćemo biti u mogućnosti da rano uradimo Papa-test i u kombinaciji sa kolposkopskim nalazom planiramo biopsiju ili predložimo praćenje pacijentkinje. Time bi se izbeglo dodatno nepotrebno slanje materijala za Papa-testove u susedni Zdravstveni centar Surdulica i skratilo vreme čekanja rezultata sa mesec dana na nedelju – naglasila je direktorka DZ Vladičin Han Kristina Petrović.

Peti u Evropi po obolevanju

Rak grlića materice se najčešće javlja kod žena starijih od 30 godina i predstavlja drugi najčešći karcinom kod žena, posle karcinoma dojke. U Srbiji, nažalost, godišnje umre između 300 do 900 žena od raka grlića materice, što nas dovodi na peto mesto u Evropi. Fondacija Ana i Vlade Divac je tokom prethodne godine uložila više od 220.000 dolara u unapređenje zdravstvenog sistema širom zemlje.