D. Pašić
Dogovor o saradnji: Predstavnici Srpca, Klaus Luger (drugi zdesna) i Darko Jurišić, (prvi zdesna)

Na poziv srpskog kluba Ostrog iz Linca Mlađan Dragosavljević, načelnik opštine Srbac i Vladimir Gužvić, načelnik Odeljenja za finansije, boravilu su u Austriji i imali više sastanaka na kojima se razgovaralo o mogućnostima privredne saradnje. Poziv za gostovanje je došao iz udruženja u kojem veći broj članova su upravo ljudi koji dolaze iz Srpca i okoline.

Dragosavljević i Gužvić su se zajedno sa Darkom Jurišićem, predsednikom Saveza Srba u Austriji, koji je takođe iz Srpca, sastali sa gradonačelnikom glavnog grada Gornje Austrije Klausom Lugerom. Razgovaralo se o mogućnosti privrednog povezivanja i pomoći ovog austrijskog grada opštini Srbac.

– Pokazana je obostrana zainteresovanost za saradnju, koja bi se odvijala preko Privredne komore Austrije. Imali smo priliku da obiđemo nekoliko firmi i njihove pogone, poput preduzeća Linz AG u kom je zaposleno 3.100 radnika i koje se, pored ostalog, uspešno bavi tretmanom komunalnog otpada, što je za nas posebno interesantno – rekao je Dragosavljević.

Goran Tatić, rodom iz Srpca, bio je presrećan što je kao član Ostroga dočekao zemljake i imao priliku da se s njima druži u prostorijama kluba. On je, inače, veoma aktivan u radu udruženja iz Linca.

– Imali smo nezaboravno druženje sa predstvnicima naše opštine i presrećan sam što sam imao priliku da se upoznamo. Posebno mi je drago što je najavljena saradnja i osnovan fond za humanitarne potrebe. Mi u Ostrogu smo uvek spremni da pomognem maticu – poručuje Tatić.

Dragićević i Gužvić su posebno zahvalni udruženju Ostrog na pozivu i gostoprimstvu. U razgovaru sa članovima Ostroga, izražen je obostran interes da se jednom godišnje organizuje druženje opštinskog rukovodstva sa zemljacima u dijaspori. Pokrenuta je inicijativa da se u sklopu kluba formira Fond solidarnosti koji bi bio na raspolaganju našim sugrađanima kojima bude neophodna pomoć.

– Ovo je korisna ideja koja uživa našu veliku podršku. Zahvaljujem na dočeku celom udruženju, a posebno Darku Jurišiću koji je organizovao naše susrete u Austriji – rekao je Mlađan Dragosavljević.

Tokom boravka u Lincu, delegacija je obišla i izložbeno-prodajni salon u kojem preduzeća iz Srpske promovišu svoje proizvode.

– Dobili smo informacije da su zastupljene srbačke firme Drvoprodeks i Fora, a postoji šansa da se ovaj način saradnje proširi, o čemu ćemo razgovarati sa privatnicima iz Srpca – istakao je Dragosavljević.

Prijem i u Beču

Osim Linca za vodeće ljude Srpca je organizovan i prijem u Predstavništvu Republike Srpske u Beču, na čijem čelu je Mladen Filipović. Dogovorena je konkretna saradnja sa privrednim Savetom grada na obalama reke Save:

– Čuli smo na koji način se odvija saradnja ovog Predstavništva sa privrednicima iz Republike Srpske i ustanovili smo da postoje velike mogućnosti da se srbačkim privrednicima olakša ulazak na austrijsko tržište. Dogovorili smo da se organizuje sastanak kako bi im se predstavile mogućnosti, a na tom skupu biće prisutan i šef predstavništva Republike Srpske u Beču Mladen Filipović – rekao je prvi čovek opštine.

Poseta vojnom groblju

Za vreme boravka u Austriji delegcija iz Srpca je posetila i crkvu Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca u Lincu, vojno groblje Rajfendorf-Muthauzen gde počiva oko 8.000 srpskih vojnika, oficira i civila koji su u jesen 1914. zarobljeni i odvedeni iz Srbije i okruženja u zarobljenički logor Mauthausen kod Linca kroz koji je do 1918. godine prošlo oko 40.000 Srba, Italijana, Rusa i drugih naroda. Na ovom mestu je uz pomoć Vlade Republike Srpske nedavno podignuta spomen-kapela.

Novo druženje u Lincu

Posle dolaska čelnika Srpca, priliku za novo druženje sa zemljacima u Lincu su imali članovi ANI Lijevče iz Razboja. Oni su na poziv kluba “Nikola Tesla” učestovali na tradicionalnoj manifestaciji Teslin dan folklora.